Volg ons via
 
 

Kipsaté van Joke - Kookclub recept nr 20

Kipsaté | recept voor saté ajam voor op de barbecue, bij de nasi of bami of als tussendoortje.

Hieronder vind je het recept voor kipsaté oftewel saté ajam van Joke. Dit recept is afkomstig uit onze online kookclub.

Ingrediënten voor vlees en marinade

1 kg kipfilet (3 hele filets = ongeveer 20-24 stokjes)
Grote fles ketjap manis
2 grote of 3 kleine uien
3 teentjes knoflook
Gemberpoeder (naar smaak)
± 30 satéstokjes (liefst van die dikke houten pennen)

Ingrediënten voor satésaus

Gezeefde marinade
Grote pot Calvé pindakaas (liefst zonder stukjes pinda, goedkopere is te vet)
Water
Koffiemelk
1/4 citroen
Flinke eetlepel suiker

Bereidingswijze

Eerst het vlees marineren als volgt:

  1. pak een grote schaal

  2. snijd één kipfilet in de lengterichting en in tamelijk langwerpige stukken; er gaan ongeveer 12-15 stukjes uit een halve filet

  3. snijd één ui in vrij grove stukken (dan kun je later deze gebruiken om tussen het vlees door te rijgen als je dat lekker vindt)

  4. doe alles in een kom en giet er zoveel ketjap bij tot het bijna onder staat

  5. knijp een teentje knoflook fijn

  6. doe er gemberpoeder bij naar smaak en roer alles goed door elkaar

  7. herhaal 2 t/m 6 totdat de kip op is

  8. laat dit zeker 2 uur staan in de koelkast, afgedekt met een schone theedoek ofzo

  9. leg de houten satéstokjes in water (anders verbranden ze)

  10. giet  de marinade af, door een zeef in een schaal.

  11. rijg het vlees in de lengterichting aan de stokjes (3 à 4 stukjes per stokje)

  12. laat de stokjes goed uitlekken op een schaal en zet ze daarna afgedekt weg in de koelkast

Maak nu van de gezeefde marinade de satésaus als volgt:

  1. zet de pan met de marinade op een hoog vuur

  2. doe er ongeveer de halve pot pindakaas bij en blijf roeren totdat de pindakaas goed vloeibaar is geworden; het moet een tamelijk dikke brij worden

  3. doe er zoveel water bij dat de saus lichter van kleur wordt en makkelijker te roeren is

  4. knijp een kwart citroen uit boven de pan

  5. doe er een flinke eetlepel suiker bij

  6. sambal naar smaak

  7. ten slotte een flinke scheut koffiemelk

  8. nu komt het leukste: proeven! 

Eventueel nog een van de ingrediënten toevoegen, bijv. nog iets koffiemelk om de saus milder te maken, of iets suiker om hem zoeter te maken.

Lekker op de barbecue, maar ook als tussendoortje met stokbrood, of gewoon bij de nasi of bami.

Lees meer over dit recept in onze online kookclub. Zie hier.



Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 10-08-2007
Hits: 15815
Categorie: 
Kipgerechten
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
kipsaté, saté ajam, satésaus, recept kipsaté, marinade saté, barbecue