Volg ons via
 
 
 

Rundvlees, diverse soorten bereiden

Rundvlees bereiden | lees hoe je verschillende soorten rundvlees kun snijden, bakken, braden en stoven.

De voorbereidingen voor het bereiden van rundvlees: 

Je kunt rundvlees het best langzaam laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier voorkom je veel vochtverlies. Leg het pakje vlees altijd op een schaaltje of bordje als je het ontdooit. Zo vang je het vleesvocht op en dat scheelt je een hoop schoonmaakwerk! Haal het vlees ongeveer 1 tot 2 uur voor bereiding uit de koelkast. Dit laatste geldt met name voor biefstuk, ossehaas, rosbief en entrecote. Dep vochtig vlees af  met keukenpapier. Droog vlees schroeit namelijk sneller dicht.

 

De bereiding van het rundvlees:

Schroei het rundvlees altijd eerst dicht op hoog vuur. Bestrooi het daarna pas met zout. Zout onttrekt namelijk vocht aan het verse vlees. Je kunt het vlees wel vooraf met kruiden bestrooien.

Bak vetrandjes aan het vlees altijd mee. Dit zorgt er namelijk voor dat het vlees niet uitdroogt en mals blijft. Na de bereiding kun je het vet er wel afsnijden.

Blus het vlees na het dichtschroeien af met warm water, warme bouillon of  wijn op kamertemperatuur. Toevoeging van koude vloeistoffen maakt het vlees minder mals. Je kunt het vlees beter even uit de pan halen.

Laat het vlees, met name een groot stuk zoals bijvoorbeeld rosbief, na het bereiden rusten. De rusttijd is afhankelijk van de grootte: 20 minuten voor een stuk vlees van 750 gram of  5 tot 10 minuten voor een stuk vlees van 300 gram.

Laat rosbief, braadstuk, biefstuk, entrecote en ossenhaas nooit gaar worden. Het vlees wordt dan taai. Houd het vlees van binnen rosé.

Het snijden van rundvlees: 

Gebruik voor het snijden van het vlees een scherp, glad mes. Snijd rosbief en braadstuk zoveel mogelijk dwars op de draad en snijd het dun. Op het vlees staan kleine insnijdingen. Hierdoor kun je het vlees makkelijk in de juiste richting snijden zodat het zo mals mogelijk blijft.

Baktijden per soort: 

Hieronder volgen nog enkele baktijden voor verschillende soorten rundvlees.

Biefstuk:1 tot 3 minuten bakken per zijde
Braadlap:20 tot 40 minuten braden
Braadstuk: 25 tot 30 minuten braden (500 gram)
15 tot 20 minuten braden (350 gram)
Bieflap: 3 tot 6 minuten bakken per zijde (rosé)
Entrecote: 2 tot 4 minuten bakken per zijde (200 gram) 12 tot 18 minuten bakken (500 gram)
Gehakt: 15 minuten bakken of braden
Hamburger: 3 tot 6 minuten bakken per zijde
Kogelbiefstuk:  1 tot 3 minuten bakken per zijde
Ossenhaas: 2 tot 3 minuten bakken per zijde
Poulet: 60 tot 90 minuten braden of stoven
Riblap: 45 tot 75 minuten braden of stoven (350 gram)
Rosbief: 15 tot 20 minuten bakken (500 gram rosé)
Soepvlees: 150 tot 180 minuten stoven of trekken voor de soep
Tartaar: 4 tot 5 minuten bakken per zijde

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
Hans (Gast)
Geplaatst op 06-04-2014 om 19:35

Ik woon in afrika maar het rund vlees krijg ik niet gaar. Wat kan ik doen om een lekkere stooflap gaar te krijgen ?


Hans

lijkle (Gast)
Geplaatst op 29-08-2011 om 21:44

ik heb bieflappen behandeld als sudderlappen.
even een vette vergising kom er wel wat laat achter.
Wat nu??
ik zou het even lekker laten sudderen vanavond.ik heb het vuur maar snel uitgedaan.
hoop niet dat ik morgen eventueel een schoenen zaak kan openen

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 25-09-2003
Hits: 89818
Categorie: 
Kooklessen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
rundvlees, bereidingswijze, bereidingstijd, bakken, braden, stoven, biefstuk, braadlap, braadstuk, bieflap, bieflapje, entrecote, hamburger, ossehaas, riblap, rosbief, tartaar, soepvlees