Volg ons via
 
 

Lowbudget maandmenu December 2008

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

1 December
  • Spinazieschotel
  • Aardappelpuree
1 ui,30 gr.margarine,200 gr.ham,1 pak diepvries spinazie (800 gr.),nootmuskaat,zout,2 beschuiten,50 gr.geraspte belegen kaas

Fruit 1 kleingesneden ui in 30 gr.margarine.Bak 200 gr.in blokjes gesneden ham mee.Roer er 1 pak ontdooide spinazie door en stoof dit 5 minuten. Maak de spinazie op smaak met nootmuskaat en zout en meng er 2 fijngemaakte beschuiten door.Doe de spinazie in een ovenvaste schaal,strooi er 50 gr.geraspte belegen kaas over en zet de schaal even onder de grill.Laat eventueel de aardappelpuree onder de grill ook een bruin korstje krijgen.

per persoon: 960 Kj,230 kcal,17 gr.eiwit,14 gr.vet,9 gr.koolhydraten

2 December
  • Runderlappen
  • Wortelsalade
  • Aardappelen
300 gr.winterwortel,3 el citroensap,2 el olie, mespuntje suiker,peper,zout,1 appel

Rasp 300 gr.schoongemaakte winterwortel grof. Maak een sausje van 3 el citroensap,2 el olie,een mespuntje suiker,peper en zout.Snijd 1 geschilde appel in blokjes.Meng alles door elkaar.

Per persoon:340 kJ,80 kcal,1 gr.eiwit,5 gr.vet,9 gr.koolhydraten

3 December
  • Gebakken kaasplak
  • Witte kool met kerrie
  • Gebakken aardappelen
1 ui,2 el kerriepoeder,2 el boter,750 gr.witte kool, 1 el bloem,scheutje bouillon,zout

Maak de ui schoon en snipper deze. Maak de kool schoon en snijdt deze in reepjes. Verhit de boter in een pan en fruit hierin eventjes de ui en het kerriepoeder. Voeg de kool toe en bak deze al omscheppende even mee. Doe er dan een scheutje bouillon en een snufje zout bij. Leg een deksel op de pan en laat de kool in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven.

4 December
  • Spruiten met gehakt
  • Aardappelen
750 gr.spruiten,zout,1 ui,25 gr.margarine,300 gr.gehakt,1 blik gepelde tomaten,peper,zout,50 gr.rozijnen

Kook 750 gr.spruiten in water met zout in 15 minuten gaar.Fruit 1 kleingesneden ui in 25 gr.margarine.Voeg 300 gr.gehakt toe en bak dit rul.Doe er 1 blik gepelde tomaten,peper,zout en 50 gr.rozijnen bij.Laat de saus 10 minuten sudderen en schep de spruiten erdoor.
Per persoon: 1200 kJ,290 kcal,24 gr.eiwit,13 gr.vet,19 gr.koolhydraten

5 December
  • Linzen met champignons,ui en tomaten
  • IJsbergsla
350g linzen,8 1/2 dl groentebouillon,50 gr.boter,3 uien,3 tomaten,250 gr.champignons,4 zoetzure augurken,2 el gehakte peterselie,zout en peper 

Doe de linzen met de groentebouillon in een pan, breng het aan de kook en laat het 45 minuten koken. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de augurken in kleine stukjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin de ui ringen lichtbruin. Voeg de stukjes tomaat toe, draai de hittebron laag en laat het 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg de champignons toe en laat alles nog 5 minuten zachtjes sudderen. Roer dit mengsel met de augurken, peterselie, zout en peper door de gare linzen. Laat het gerecht goed warm worden.

6 December
  • Franse kaastaart
  • Gemengde sla
5 lapjes diepvries bladerdeeg,100 gr.magere ham,4 eieren,1 dl koffieroom,150 gr.geraspte kaas

Laat 5 lapjes diepvries bladerdeeg ontdooien en bekleed hiermee een ingevette springvorm. Leg de kleingesneden ham op de bodem.Klop 4 eieren los en roer er 1 dl koffieroom en 150 gr.geraspte kaas door.Giet het eiermengsel in de vorm en bak de kaastaart in 35 minuten in een voorverwarmde hete oven 200C gaar en lichtbruin.
Per persoon: 2600 kJ,620 kcal,25 gr.eiwit,48 gr.vet,22 gr.koolhydraten

7 December
  • Tartaartjes
  • Schorseneren met yoghurtsaus
  • Aardappelpuree
1 1/2 kg schorseneren,zout,melk,1 dl yoghurt,2 el mayonaise,1 el tomatenketchup,2 augurken,peper en zout

Kook de geschilde schorseneren in ruim water met zout en een scheutje melk in 30 minuten gaar.Maak een saus van 1 dl yoghurt,2 el mayonaise,1 el tomatenketchup,2 kleingesneden augurken,peper en zout.Geef de saus er apart bij.
Per persoon: 1600 kJ,380 kcal,5 gr.eiwit,13 gr.vet,60 gr.koolhydraten

8 December
  • Worstgoelasj
  • Andijvie
  • Aardappelen
200 gr.boterhamworst,2 uien,25 gr.margarine,1 tomaat,1 paprika,1 el tomatenpuree,1/2 el paprikapoeder,1/2 ltr.bouillon,bloem,peper en zout

Bak 200 gr.in blokjes gesneden boterhamworst en 2 in ringen gesneden uien in 25 gr.margarine.Voeg 1 in parten gesneden tomaat,1 kleingesneden paprika,1 el tomatenpuree,1/2 el paprikapoeder en 1/2 ltr.bouillon toe.Laat dit 10 minuten sudderen.Bind het vocht met wat aangemengde bloem en maak de goelasj op smaak met peper en zout.
Per persoon: 1000 kJ,240 kcal,7 gr.eiwit,20 gr.vet,8 gr.koolhydraten

9 December
  • Vissticks
  • Prei
  • Aardappelen
12 vissticks (vriezer),boter,750 gr.prei,1 1/2 el citroensap,2 tl kerriepoeder,2 el geraspte kokos,3 el olie,peper en zout,2 bananen

 Maak de prei schoon, snijdt deze in ringetjes, was deze en laat ze uitlekken. Verhit de boter in een pan en schep hier de prei in. Sprenkel er het citroensap en strooi er wat zout en peper over. Leg een deksel op de pan en smoor de prei in ongeveer 10 minuten gaar. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de vissticks aan beide kanten mooi bruin. Pel ondertussen de bananen, snijdt ze een keer door midden en snijdt de halve stukken nog een keer in de lengte door midden. Bestrooi de bananen met het kerriepoeder. Schep de prei op een schaal en schep de vissticks erbovenop. Bak in het bakvet van de vissticks de bananen snel rondom bruin en leg ze op de vissticks.

10 December
  • Gehakt met bamigroente
  • Mie
1 ui,1 teentje knoflook,25 gr.margarine,300 gr.gehakt,1 pak bamigroente,ketjap,sambal,peper en zout

Fruit 1 kleingesneden ui en 1 uitgeperst teentje knoflook in 25 gr.margarine.Voeg 300 gr.gehakt toe en bak dit rul.Voeg 1 pak gewassen bamigroente zonder de taugé toe en laat dit 10 minuten smoren.Laat de taugé 1 minuut mee smoren.Maak het geheel op smaak met ketjap,een mespuntje sambal,peper en zout.
Per persoon: 1200 kJ,290 kcal,12 gr.eiwit,24 gr.vet,3 gr.koolhydraten

11 December
  • Kippenbouten
  • Erwtjes en worteltjes
  • Gebakken aardappelen
4 kippenbouten,peper,zout,50 gr.margarine,1 ui,1 teentje knoflook,100 gr.champignons,2 dl bouillon,1 el bloem,koffiemelk

Wrijf de kippenbouten in met peper en zout en bak ze in 50 gr.margarine bruin.Voeg 1 kleingesneden ui en 1 uitgeperst teentje knoflook toe en bak dit even mee.Doe er 100 gr.in plakken gesneden champignons en 2 dl bouillon bij.Stoof de kip in 25 minuten gaar.Bind het vocht met 1 el aangemengde bloem.Maak op smaak met een scheutje koffiemelk,peper en zout.

12 December
  • Erwtensoep
  • Drie-in-de-pan
250 gr.zelfrijzend bakmeel,1 ei,2 1/2 dl melk,zout,1 appel,30 gr.rozijnen,40 gr.margarine,suiker

Maak van 250 gr.zelfrijzend bakmeel,1 ei,2 1/2 dl melk en wat zout een glad beslag.Roer er 1 kleingesneden appel en 30 gr.gewassen rozijnen door.Bak van het beslag in hete margarine in de koekenpan kleine koekjes.Eet ze warm met suiker.
Per persoon: 1550 kJ,370 kcal,11 gr.eiwit,11 gr.vet,56 gr.koolhydraten

13 December
  • Blinde vinken
  • Witlof met pindasaus
  • Aardappelen
1 1/4 kg witlof,zout,mespuntje sambal,1 el azijn,4 el ketjap,1/4 pot pindakaas

Kook 1 1/4 kg in repen gesneden witlof in water met zout in 15 minuten gaar.Roer een mespuntje sambal,1 el azijn,4 el ketjap en wat water door 1/4 pot pindakaas.Warm de saus goed door en giet hem over de gare groente.
Per persoon:1000 kJ,240 kcal,10 gr.eiwit,15 gr.vet,16 gr.koolhydraten

14 December
  • Gevulde varkensoesters
  • Sperziebonen
  • Gebakken aardappelen
4 varkensoesters,25 gr.rauwe ham,peper,zout,50 gr. boter

Snijd 4 varkensoesters open zodat een zakje ontstaat en vul de holtes met 25 gr.rauwe ham.Steek het vlees met een cocktailprikker dicht.Bestrooi de varkensoesters met peper en zout.Bak het vlees in 50 gr.margarine in 10 minuten bruin.
Per persoon: 1100 kJ,260 kcal,30 gr.eiwit,17 gr.vet.

15 December
  • Kippenlevers in tomatensaus
  • Chinese kool
  • Macaroni
2 uien,1 teentje knoflook,50 gr.margarine,300 gr.kippenlevers,peper,zout,1 klein blikje tomatenpuree,1/2 ltr.bouillon,tijm,4 el bloem

Fruit 2 kleingesneden uien en 1 uitgeperst teentje knoflook in 50 gr.margarine.Bestrooi 300 gr.gehalveerde kippenlevers met peper en zout en bak ze met de uien mee.Voeg 1 klein blikje tomatenpuree,1/2 ltr.bouillon en wat tijm toe en laat het geheel 10 minuten stoven.Bind het vocht met 4 el aangemengde bloem.
Per persoon: 1200 kJ,290 kcal,20 gr.eiwit,14 gr.vet,19 gr.koolhydraten

16 December
  • Kerrie-kippensoep
  • Verse worst
  • Stamppot boerenkool
100 gr.kipfilet,peper,zout,20 gr.margarine,1 pakje kerriesoep,peterselie

Snijd 100 gr.kipfilet in dunne repen en bestrooi ze met peper en zout.Bak de kipfilet in 20 gr.margarine bruin en gaar.Maak van een pakje kerriesoep een soep en schep de kipfilet erdoor.Garneer de soep met kleingesneden peterselie.
Per persoon; 580 kJ,140 kcal,10 gr.eiwit,8 gr.vet,8 gr.koolhydraten

17 December
  • Riblappen
  • Knolselderij met prei
  • Aardappelen
1 knolselderij,500 gr.prei,zout,1 ui,15 gr.margarine,2 el bloem,2 dl tomatensap,peper

Snijd 1 geschilde knolselderij in repen en 500 gr.prei in ringen.Kook de groente samen in water met zout in 20 minuten gaar.Fruit 1 kleingesneden ui in 15 gr.margarine en strooi er 2 el bloem over.Warm dit goed door.Giet er bij gedeelten,onder goed roeren 2 dl tomatensap blij.Maak de saus op smaak met peper en zout en giet hem over de groente.
Per persoon:450 kJ,110 kcal,5 gr.eiwit,3 gr.vet,15 gr.koolhydraten

18 December
  • Uiensoep
  • Roggebrood met buitenlandse kaas
1 kg uien,40 gr.margarine,peper,kerrie,mespuntje suiker,6 el bloem,1 1/2 ltr.bouillon,2 dl melk

Maak 1 kg uien schoon en snijd ze in ringen.Fruit de uieringen in 40 gr.margarine en strooi er peper,kerrie,een mespuntje suiker en 6 el bloem over.Warm dit goed door.Giet er onder goed roeren de bouillon en melk bij.Kook de soep 15 minuten en maak hem op smaak met peper en zout.
Per persoon; 660 kJ,160 kcal,4 gr.eiwit,10 gr.vet,14 gr.koolhydraten

19 December
  • Biefstuk
  • Bloemkool
  • Aardappelen
  • Bananenmousse
1 pakje instant puddingpoeder vanillesmaak,melk,1 banaan,chocoladevlokken

Maak 1 pakje instant puddingpoeder met melk volgens de gebruiksaanwijzing klaar.Snijd 3/4 banaan heel fijn en snijd de rest in plakken.Klop de fijngesneden banaan door de puddingmassa.Verdeel dit over 4 coupes en laat de pudding opstijven.Garneer met plakken banaan en chocoladevlokken.
Per persoon; 790 kJ,190 kcal,6 gr.eiwit,3 gr.vet,35 gr.koolhydraten

20 December
  • Karbonaadjes
  • Rode kool met appelmoes
  • Aardappelen
500 gr.goudreinetten,suiker,25 gr.rozijnen,1/2 el gember

Snijd 500 gr.geschilde goudreinetten in stukken en kook ze in weinig water in 10 minuten tot moes.Laat het moes afkoelen en roer er suiker naar smaak door.Schep er 25 gr.gewelde rozijnen en 1/2 el gember door.Geef dit bij de rode kool.
Per persoon; 410 kJ,100 kcal,25 gr.koolhydraten

21 December
  • Scholrolletjes
  • Venkelsalade
  • Aardappelpuree
stukje ui,1 el citroensap,1 el olie,peper,zout,4 scholfilets van 100 gr.ieder,50 gr.bacon,witte wijn

Maak een mengsel van 1 el kleingesneden ui,1 el citroensap,1 el olie,peper en zout.Snijd 4 scholfilets eenmaal in de lengte door.Verdeel het uimengsel over de vis en rol de filets op.Rol om iedere filet een plakje bacon.Leg de rolletjes in een ovenvaste schaal en giet er wat witte wijn bij.Laat de vis in een matig hete oven 175C in 30 minuten gaar worden.
Per persoon: 700 kJ,170 kcal,21 gr.eiwit,9 gr.vet,1 gr.koolhydraten

22 December
  • Boston baked beans
200 gr.mager rookspek,2 uien,1 el bruine basterdsuiker,2 el stroop,1 el azijn,2 tl mosterd,gemberpoeder,1 1/2 blik bruine bonen

Bak 200 gr.in blokjes gesneden mager rookspek langzaam uit.Fruit 2 kleingesneden uien mee.Voeg 1 el bruine basterdsuiker,2 el stroop,1 el azijn,2 tl mosterd,wat gemberpoeder en de uitgelekte bruine bonen toe.Warm het geheel goed door.
Per persoon; 2100 kJ,500 kcal,25 gr.eiwit,22 gr.vet,49 gr.koolhydraten

23 December
  • Varkenslapjes
  • Wortelen met zure room
  • Aardappelen
1 kg wortelen,zout,1 bekertje zure room,peterselie,peper,tijm

Snijd de geschrapte wortelen in plakken en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.Roer 1 bekertje zure room met royaal kleingesneden peterselie,wat peper en tijm los.Roer de room door de afgegotenwortelen.Warm het gerecht goed door.
Per persoon; 570 kJ,140 kcal,4 gr.eiwit,6 gr.vet,17 gr.koolhydraten.

24 December
  • Kaastosti's
  • Gemberkoffie
koffie,4 bolletjes gember met siroop,1 dl slagroom,suiker,cacao

Zet voor 4 koppen koffie.Snijd 4 bolletjes gember heel klei.Verdeel de gember en wat siroop over 4 koppen of bekers.Klop 1 dl slagroom met wat suiker stijf.Giet de koffie op de gember en schep er slagroom op.Stuif er wat cacao over.
Per persoon; 430 kJ,100 kcal,1 gr.eiwit,9 gr.vet,5 gr.koolhydraten.

25 December
  • Salade met Roquefort
  • Champignons gevuld met ham en gehakte noten
  • Gemarineerde lamsbout
  • Bleekselderij met wortel
  • Aardappelen
  • Vanillebavarois met perzik
2 jeneverbessen,10 zwarte peperkorrels,4 teentjes knoflook,2 laurierbladen,1/2 tl rozemarijn,zout,4 el olie,2 el sherry,1 lamsbout met been van 1 kg,100 gr.boter

Maak een marinade van 2 geplette jeneverbessen,10 geplette zwarte peperkorrels,4 uitgeperste teentjes knoflook,2 laurierbladen,1/2 tl rozemarijn,zout,4 el olie en 2 el sherry.Wrijf hiermee 1 lamsbout in,wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 24 uur in de koelkast marineren.Wrijf met keukenpapier de specerijen van het vlees.Leg de bout in een ovenvaste schaal en giet er 100 gr.hete boter over.Braad de lamsbout in een hete oven 200C in 1 uur gaar.Keer de bout af en toe en bedruip hem regelmatig met de boter.Laat het vlees 15 minuten in aluminiumfolie rusten.Snijd het in plakken en maak de jus af.
Per persoon; 1580 kJ,380 kcal,32 gr.eiwit,28 gr.vet

26 December
  • Zalmsoep
  • Koude plakken lamsbout
  • Bloemkool met broccoli
  • Aardappelkroketten
  • Mokka-ijs met advocaat
50 gr.mager rookspek,75 gr.gerookte zalmsnippers,1 visbouillontablet,2 eierdooiers,1/2 dl slagroom,1 tl maizena,stukje prei,peterselie

Smoor 50 gr.kleingesneden mager rookspek zacht.Voeg 50 gr.gerookte zalm,1 visbouillontablet en 7 1/2 dl water toe en laat dit 15 minuten trekken.Zeef de bouillon.Roer 2 eierdooiers los met 1/2 dl slagroom en 1 tl maizena.Bind hiermee de soep.Warm een stukje in ringen gesneden prei mee.Garneer de soep met 25 gr.kleingesneden zalm en wat peterselie.
Per persoon; 640 kJ,150 kcal,8 gr.eiwit,13 gr.vet,1 gr. koolhydraten

27 December
  • Ravioli met kaas
  • Kropsla
1 ui,15 gr.margarine,1 prei,2 blikken ravioli,75 gr.geraspte belegen kaas

Fruit 1 kleingesneden ui in 15 gr.margarine.Voeg 1 in ringen gesneden prei toe en smoor dit even mee.Doe er 2 blikken ravioli bij en warm het geheel goed door.Schep de ravioli in een ovenvaste schaal en strooi er 75 gr.geraspte belegen kaas over.Laat de kaas onder de grill of hoog in de hete oven licht kleuren.
Per persoon; 2400 kJ,575 kcal,26 gr.eiwit,29 gr.vet,52 gr.koolhydraten

28 December
  • Kipfilet met zoetzure saus
  • Rode kool
  • Aardappelpuree
400 gr.kipfilet,peper,zout,50 gr.margarine,1/2 potje mangochutney,1 el maizena,citroensap,tomatenketchup

Bestrooi 400 gr.kipfilet met peper en zout en bak het vlees in 50 gr.margarine in 10 minuten bruin en gaar.Breng 1/2 potje mangochutney met 1 dl water aan de kook.Bind de saus met 1 el aangemengde maizena.Maak de saus op smaak met citroensap en tomatenketchup en giet hem over de kipfilet.
Per persoon; 1100 kJ,260 kcal,22 gr.eiwit,12 gr.vet,16 gr.koolhydraten

29 December
  • Garnalenragout
  • Sperziebonensalade
  • Rijst
40 gr.margarine,6 el bloem,2 dl bouillon,2 dl melk,koffieroom,citroensap,nootmuskaat,zout,200 gr.gepelde garnalen,10 gr.margarine,1 teentje knoflook,dille (diepvries)

Smelt 40 gr.margarine en voeg 6 el bloem toe.Warm dit goed door.Giet er bij gedeelten,onder goed roeren,2 dl bouillon en 2 dl melk bij.Maak de dikke saus op smaak met koffieroom,wat citroensap,nootmuskaat en zout.Was de garnalen in een zeef en laat ze uitlekken.Bak de garnalen kort in 10 gr.margarine.Pers er een teentje knoflook boven uit.Schep de garnalen met royaal dille door de saus.
Per persoon; 900 kJ,210 kcal,13 gr.eiwit,13 gr.vet,13 gr.koolhydraten

30 December
  • Saucijzen
  • Stamppot rauwe andijvie
  • Peer met warme chocoladesaus
75 gr.pure chocolade,4 el koffieroom,eventueel 1 el rum of koffielikeur,4 peren

Breek de chocolade in een kom en voeg 4 el koffieroom en eventueel 1 el rum of koffielikeur toe.Zet de kom in een pan met heet water.Laat de chocolade smelten.Schil 4 peren,halveer ze en verwijder de klokhuizen.Leg de helften op 4 bordjes en schenk de gladgeroerde chocoladesaus erover.
Per persoon 710 kJ,170 kcal,1 gr.eiwit,8 gr.vet,23 gr.koolhydraten

31 December
  • Huzarensalade
  • Stokbrood
  • Koffie met oliebollen
30 gr.gist,1 zakje vanillesuiker,1/2 ltr.melk,500 gr.bloem,zout,1 ei,200 gr.rozijnen,poedersuiker

Los gist en vanillesuiker op in een gedeelte van 1/2 ltr.lauwe melk.Doe 500 gr.bloem en een snufje zout in een kom.Voeg 1 eierdooier,het gistmengsel en bij gedeelten de rest van de melk toe en roer er een glad beslag van.Spatel 200 gr.gewassen rozijnen en 1 stijfgeklopt eiwit door het beslag en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.Schep bollen deeg in een pan met warme frituurolie 170C en bak de oliebollen bruin en gaar.Laat ze uitlekken en strooi er poedersuiker over.
Per persoon 340 kJ,80 kcal,3 gr.eiwit,1 gr.vet,16 gr.koolhydraten.

Bron: Supergoedkope Recepten

 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 29-11-2008
Hits: 3409
Categorie: 
Low-Budget Maandmenu's
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Overig