Volg ons via
 
 

Lowbudget maandmenu Januari 2009

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

1 Januari
  • Varkenslapjes
  • Spruitjes-ovenschotel
  • Aardappelen
1kg spruitjes,6 eieren,4 el melk,100 gr.champignons, boter 

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de spruitjes schoon en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Giet ze dan af. Verhit in een pan wat boter en bak hierin eventjes de champignons en meng deze door de spruitjes. Scheid 2 eieren en klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers samen met de andere 4 eieren met wat peper en zout door elkaar. Schep hier de eiwitten door. Vet een ovenschaal in en schep hierin de spruiten en giet het eimengsel hierover. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

2 Januari
  • Gehakt 'anders'
  • Rode kool
  • Aardappelen
300 gr.gehakt,3 el havermout,1 ei,2 augurken,1 tl mosterd,peper,zout,45 gr.margarine

Maak 300 gr.gehakt aan met 3 el havermout,1 ei,2 kleingesneden augurken,1 tl mosterd,peper en zout.Vorm er 4 gehaktballen van.Bak de gehaktballen in 45 gr.margarine in 20 minuten gaar en bruin.
per persoon; 1100 kJ,260 kcal,14 gr.eiwit,19 gr.vet,4 gr. koolhydraten

3 Januari
  • Gesneden casselerrib
  • Chinese kool
  • Aardappelen
1 3/4 kg Chinese kool,50 gr.mager rookspek,1 ui,ketjap,peper en zout

Snijd de Chinese kool in brede repen.Bak 50 gr.in blokjes gesneden mager rookspek bruin.Fruit 1 kleingesneden ui mee.Voeg de kool toe en stoof de groente in 10 minuten gaar.Maak de groente op smaak met wat ketjap,peper en zout.

4 Januari
  • Visragout
  • Venkel
  • Aardappelpuree
300 gr.kabeljauwfilet,zout,1 laurierblad,stukje ui,stuk wortel,takjes peterselie,4 peperkorrels,35 gr.margarine,5 el bloem,2 dl melk,100 gr.champignons

Laat 300 gr.kabeljauwfilet in 10 minuten gaar worden in 2 1/2 dl water met zout,1 laurierblad,een stukje ui,een stuk wortel,wat peterselie en 4 peperkorrels.Neem de vis eruit en verdeel hem in stukjes.Zeef de bouillon.Maak een saus van 35 gr.margarine,5 el bloem,2 dl melk en 2 dl visbouillon.Roer de stukjes vis erdoor en maak de ragout op smaak met peper,zout,100 gr.kleingesneden champignons en peterselie.
Per persoon; 800 kJ,190 kcal,17 gr.eiwit,10 gr.vet,9 gr.koolhydraten

5 Januari
  • Runderlappen
  • Prei met wortel*
  • Aardappelen
750 gr.winterwortelen,zout,750 gr.prei,margarine,peper,azijn

Snijd 750 gr.winterwortelen in plakken.Kook de groente in wat water met zout 10 minuten.Snijd 750 gr.prei in ringen en doe de groente bij de wortelen.Kook het geheel in 10 minuten verder gaar.Maak de groente op smaak met wat margarine,peper,zout en wat azijn.
Per persoon;520 kJ,120 kcal,6 gr.eiwit,2 gr.vet,21 gr.koolhydraten

6 Januari
  • Bruine bonensoep*
  • Roggebrood met kaas
50 gr.mager rookspek,25 gr.margarine,2 uien,300 gr.soepgroente,1 1/2 ltr.bouillon,1 blik bruine bonen,1 klein blikje tomatenpuree,1 rookworst,peper,zout

Bak 50 gr.in blokjes gesneden mager rookspek in 25 gr.margarine bruin.Bak 2 kleingesneden uien mee.Voeg 300 gr.soepgroente toe.Giet er 1 1/2 ltr.bouillon bij met 1 blik bruine bonen,1 klein blikje tomatenpuree en 1 in plakken gesneden rookworst.Kook de soep 15 minuten.Maak hem op smaak met peper en zout.
Per persoon;1800 kJ,430 kcal,14 gr.eiwit,33 gr.vet,19 gr.koolhydraten.

7 Januari
  • Biefstuk tartaar*
  • Bloemkool
  • Gebakken aardappelen
4 tartaartjes,peper,zout,50 gr.margarine,6 el piccalilly,2 el koffiemelk

Bestrooi 4 tartaartjes met peper en zout.Bak ze in 50 gr.margarine in 7 minuten bruin.Leg ze op een voorverwarmde schaal.Schep 6 el piccalilly en 2 el koffiemelk in de pan en warm dit goed door.schep de saus op het vlees.
Per persoon;780 kJ,190 kcal,15 gr.eiwit,13 gr.vet,3 gr.koolhydraten

8 Januari
  • Stoofvlees*
  • Zuurkool met appel
  • Aardappelen
500 gr.stoofvlees,peper,zout,1 teentje knoflook,bloem,60 gr.margarine,1/2 citroen,2 el ketjap,2 dl bouillon

Bestrooi 500 gr.stoofvlees met peper,zout,1 teentje uitgeperste knoflook en wat bloem.Bak het vlees in 60 gr.margarine bruin.Voeg het sap van 1/2 citroen,2 el ketjap en 2 dl bouillon toe.Stoof het vlees in 2 1/2 uur gaar.
Per persoon;1200 kJ,290 kcal,30 gr.eiwit,16 gr.vet,4 gr koolhydraten

9 Januari
  • Witlof met ham en kaas
  • Aardappelpuree
  • Chocoflip*
2 mandarijnen,2 sinaasappels,2 1/2 dl yoghurt,2 1/2 dl chocoladevla,chocoladekorrels

Verdeel 2 mandarijnen in parten en doe ze in 4 hoge glazen.Pers 2 sinaasappels uit en giet het sap op de mandarijntjes.Verdeel 2 1/2 dl yoghurt en 2 1/2 dl chocoladevla over de 4 glazen en garneer de flips met wat chocoladekorrels.
Per persoon; 540 kJ,130 kcal,5 gr.eiwit,5 gr.vet,17 gr.koolhydraten

10 Januari
  • Lever met sinaasappel*
  • Rode bieten
  • Aardappelen
400 gr.lever,bloem,peper,zout,paprikapoeder,60 gr.margarine,1 ui,2 sinaasappels,maizena

Snijd 400 gr.lever in plakken en haal ze door een mengsel van bloem,peper,zout en paprikapoeder.Bak het vlees in 60 gr.margarine gaar en bruin.Haal de lever uit de pan en houd het warm.Fruit 1 kleingesneden ui in de achtergebleven margarine.Voeg het sap van 1 uitgeperste sinaasappel en 1 in blokjes gesneden sinaasappel toe.Warm dit door en bind het vocht met wat aangemengde maizena.Schenk de saus over de lever.
Per persoon; 1100 kJ,260 kcal,20 gr.eiwit,17 gr.vet,8 gr.koolhydraten

11 Januari
  • Hamburgers met uienringen
  • Andijvie met tomatensaus*
  • Aardappelen
1 3/4 kg andijvie,zout,20 gr.margarine,2 el bloem,1 dl bouillon,1 a 2 el tomatenpuree,peper

Kook de gesneden andijvie met aanhangend water en zout in 15 minuten gaar.Smelt 20 gr.margarine en voeg 2 el bloem ineens toe.Giet er onder goed roeren 1 dl kookvocht en 1 dl bouillon bij.Maak de saus op smaak met 1 a 2 el tomatenpuree,peper en zout.Schep de saus door de andijvie.
Per persoon;380 kJ,90 kcal,5 gr.eiwit,4 gr.vet,9 gr.koolhydraten

12 Januari
  • Gehakt
  • Koolraap met pindasaus*
  • Aardappelen
1 kg koolraap,zout,1/3 pot pindakaas,1 teentje knoflook,ketjap,citroensap,mespuntje sambal

Snijd 1 kg geschilde koolraap in reepjes en kook ze in water met zout in 30 minuten gaar.Breng 1/3 pot pindakaas met 1 dl water en 1 uitgeperst teentje knoflook tegen de kook.Maak de saus op smaak met ketjap,citroensap en een mespuntje sambal.
Per persoon 700 kJ,170 kcal,7 gr.eiwit,12 gr.vet,8 gr.koolhydraten

13 Januari
  • Preitaart
6 lapjes diepvries bladerdeeg,100 gr.magere ham,1 kg prei,kerrie,zout,3 eieren,1/2 dl melk,100 gr.geraspte belegen Edammer kaas,peper

Laat 6 lapjes diepvries bladerdeeg ontdooien en bekleed er een ingevette springvorm mee.Bak 100 gr.in blokjes gesneden magere ham in 10 gr.margarine uit.Voeg 1 kg in ringen gesneden prei,kerrie en wat zout toe.Smoor de groente kort en schep het op het deeg.Klop 3 eieren los met 1/2 dl melk,100 gr.geraspte kaas en peper.Giet dit op de groente en bak de taart 25 minuten in het midden van een voorverwarmde hete oven 200C gaar en lichtbruin.
Per persoon; 2100 kJ,480 kcal,20 gr.eiwit,37 gr.vet,23 gr.koolhydraten

14 Januari
  • Kerriesoep met garnalen*
  • Runderrollade
  • Doperwten met wortelen
  • Aardappelen
Kerriesoep uit pakje of blik,50 gr.garnalen,1 el kleingesneden peterselie,koffieroom

Maak een pakje of blik kerriesoep klaar volgens de gebruiksaanwijzing.Was 50 gr.garnalen in een zeef.Verdeel de garnalen en 1 el kleingesneden peterselie over 4 soepkoppen.Giet de soep erop en schenk er een beetje koffieroom bij.
Per persoon;530 kJ,130 kcal,5 gr.eiwit,7 gr.vet,10 gr.koolhydraten

15 Januari
  • Gesneden rollade met champignonsaus*
  • Savooiekool
  • Aardappelen
200 gr.champignons,15 gr.margarine,30 gr.margarine,4 el bloem,3 dl bouillon,peterselie,peper,zout,sherry of koffieroom

Bak 200 gr.in plakken gesneden champignons kort in 15 gr.margarine.Smelt 30 gr.margarine en voeg 4 el bloem toe.Giet er bij gedeelten,onder goed roeren,3 dl bouillon bij.Roer de champignons door de saus.Maak de saus op smaak met kleingesneden peterselie,peper,zout en eventueel wat sherry of koffieroom.
Per persoon;520 kJ,120 kcal,2 gr.eiwit,9 gr.vet,6 gr.koolhydraten.

16 Januari
  • Riblappen
  • Boerenkool met 'n korstje*
  • Aardappelen
1 kg boerenkool,zout,paneermeel,100 gr.geraspte belegen kaas

Kook de gesneden boerenkool in water met zout in 30 minuten gaar.Roer wat paneermeel door de groente.Schep de boerenkool in een vuurvaste schaal en strooi er 100 gr.geraspte belegen kaas over.Zet de schotel even onder de grill.
Per persoon; 880 kJ,210 kcal,17 gr.eiwit,11 gr.vet,12 gr.koolhydraten

17 Januari
  • Braadworst
  • Rode kool
  • Aardappelpuree
  • Wentelteefjes*
1 ei,2 1/2 dl melk,1 zakje vanillesuiker,8 sneden oud brood,40 gr.margarine,25 gr.suiker,2 el gemalen kokos

Klop 1 ei los met 2 1/2 dl melk en 1 zakje vanillesuiker.Week hierin 8 sneden oud brood.Bak het brood in 40 gr.margarine aan beide zijden bruin.Geef de wentelteefjes met een mengsel van 25 gr.suiker en 2 el gemalen kokos.
Per persoon;1400 kJ,330 kcal,10 gr.eiwit,15 gr.vet,42 gr.koolhydraten

18 Januari
  • Slavinken
  • Spruiten met kerriesaus*
  • Aardappelen
1 kg spruiten,zout,1 klein blikje ananasstukjes,1 pakje kerriesaus,1 tl kerrie

Kook de spruiten in ruim water met zout in 20 minuten gaar.Laat 1 klein blikje ananasstukjes uitlekken.Maak een pakje kerriesaus klaar volgens de gebruiksaanwijzing en gebruik hiervoor het ananassap.Roer de ananasstukjes en 1 tl kerrie door de saus en giet hem over de spruiten.
Per persoon;430 kJ,100 kcal,11 gr.eiwit,3 gr.vet,14 gr.koolhydraten

19 Januari
  • Zuurkoolschotel*
  • Aardappelpuree
300 gr.speklappen,peper,zout,15 gr.margarine,2 uien,1 klein blikje tomatenpuree,1 dl bouillon,1 laurierblad,750 gr.zuurkool

Snijd de speklappen in blokjes en bestrooi ze met peper en zout.Bak het vlees in 15 gr.margarine bruin.Fruit 2 in ringen gesneden uien mee.Voeg 1 dl bouillon,1 blikje tomatenpuree,1 laurierblad,peper en zuurkool toe.Stoof het gerecht in 15 minuten gaar.
Per persoon; 1600 kJ,380 kcal,14 gr.eiwit,33 gr.vet,6 gr.koolhydraten

20 Januari
  • Spaanse bonenschotel*
  • Komkommersalade
2 uien,30 gr.margarine,150 gr.salami,2 blikken witte bonen in tomatensaus,peper,basilicum,2 tomaten,10 gr.margarine

Fruit 2 kleingesneden uien in 30 gr.margarine.Voeg 150 gr.in blokjes gesneden salami toe en bak ze even mee.Doe er 2 blikken witte bonen in tomatensaus bij en warm dit goed door.Maak de bonen op smaak met peper en basilicum.Snijd 2 tomaten in plakken en bak ze in 10 gr.margarine.Leg ze op de bonen.
Per persoon; 1700 kJ,400 kcal,15 gr.eiwit,28 gr.vet,21 gr.koolhydraten

21 Januari
  • Gegrilleerde kip
  • Sperziebonen
  • Gebakken aardappelen
  • Griesmeelpudding met sinaasappelsaus*
50 gr.griesmeel,50 gr.custard,75 gr.suiker,1 ltr.melk,2 1/2 dl sinaasappelsap,geraspte sinaasappelschil,1 el maizena

Meng griesmeel,custard,suiker en een deel van de melk tot een glad papje.Breng de rest van de melk aan de kook en maak hiervan de pudding.Giet de massa in een met water omgespoelde vorm.Laat de pudding opstijven.Bren het sinaasappelsap met wat geraspte sinaasappelschil aan de kook.Bind het vocht met 1 el maizena.Stort de pudding op een schaal en giet de warme of koude saus erover.
Per persoon; 830 kJ,200 kcal,2 gr.eiwit,1 gr.vet,46 gr.koolhydraten.

22 Januari
  • Gehaktbrood*
  • Bruine bonen met gebakken uienringen
300 gr.aardappelen,melk,peper,zout,300 gr.gehakt,1 ei,1 ui,1 kleine prei,paprikapoeder,50 gr.geraspte kaas,margarine

Kook 300 gr.geschilde aardappelen gaar en maak er met melk,peper en zout een puree van.Meng 300 gr.gehakt,1 ei,1 geraspte ui,1 in ringen gesneden prei,paprikapoeder en 50 gr.geraspte kaas door de puree.Doe de massa in een ingevette kleine cakevorm en zet dit 35 minuten in een matig hete oven 175C
Per persoon;1600 kJ,380 kcal,19 gr.eiwit,26 gr.vet,17 gr.koolhydraten

23 Januari
  • Karbonaadjes
  • Koolraap met champignons*
  • Aardappelen
1 kg koolraap,zout,200 gr.champignons,30 gr.margarine,2 el bloem,1 1/2 dl bouillon,peper,peterselie

Snijd 1 kg koolraap in blokjes en kook de groente in water met zout in 30 minuten gaar.Bak 200 gr.in plakken gesneden champignons in 30 gr.margarine.Strooi er 2 el bloem over en roer dit goed door.Giet er al roerend 1 1/2 dl bouillon bij.Maak de saus op smaak met peper,zout en peterselie en giet hem over de groente.
Per persoon;460 kJ,110 kcal,5 gr.eiwit,6 gr.vet,9 gr.koolhydraten

24 Januari
  • Rundervinken
  • Wortelen met amandelen*
  • Aardappelen
1 kg winterwortelen,zout,30 gr.geschaafde amandelen,margarine

Maak 1 kg winterwortelen schoon en snijd ze in plakken.Kook de wortelen in weinig water met zout in 25 minuten gaar.Rooster 30 gr.geschaafde amandelen in een droge koekenpan lichtbruin.Maak de wortelen op smaak met een klontje margarine en strooi de amandelen erover.
Per persoon;630 kJ,150 kcal,4 gr.eiwit,8 gr.vet,15 gr.koolhydraten.

25 Januari
  • Vis met mosterdsaus*
  • Worteltjes
  • Aardappelen
500 gr.visfilets,1/2 ltr.bouillon,30 gr.margarine,4 el bloem,2 el mosterd,2 augurken

Leg de visfilets 10 minuten in 1/2 ltr.bouillon tegen de kook aan.Schep de gare vis op een voorverwarmde schaal.Smelt 30 gr.margarine en roer er 4 el bloem door.Giet er bij gedeelten,onder goed roeren,4 dl bouillon bij tot een gladde saus is ontstaan.Roer 2 el mosterd en 2 in blokjes gesneden augurken door de saus.
Per persoon;790 kJ,180 kcal,24 gr.eiwit,8 gr.vet,6 g koolhydraten

26 Januari
  • Doperwtensoep*
  • Krabbetjes
  • Spruiten met tomaat
  • Aardappelen
50 gr.mager rookspek,1 ui,1 klein blik doperwten,1/2 ltr.bouillon,peper,zout,50 gr.paprika zoetzuur

Bak 50 gr.in blokjes gesneden mager rookspek langzaam bruin.Fruit 1 kleingesneden ui mee.Voeg 1 klein blik doperwten en 1/2 ltr.bouillon toe en breng dit aan de kook.Maak de soep op smaak met peper en zout en roer er 50 gr.kleingesneden paprika zoetzuur door.
Per persoon;330 kJ,80 kcal,3 gr.eiwit,5 gr.vet,5 gr.koolhydraten

27 Januari
  • Boerenomelet*
  • Volkorenbrood
50 gr.ontbijtspek,30 gr.margarine,2 uien,200 gr.soepgroenten,peper,zout,6 eieren,1/2 dl bouillon

Bak 50 gr.kleingesneden ontbijtspek in 30 gr.margarine bruin.Voeg 2 kleingesneden uien en 200 gr.soepgroenten toe.Smoor dit in 10 minuten gaar.Maak het mengsel op smaak met peper en zout.Klop 6 eieren los met 1/2 dl bouillon.Schep de helft van het groentemengsel uit de pan.Giet de helft van de eieren over de rest van de groente en bak er een omelet van.Bak zo ook de tweede omelet.
Per persoon; 1100 kJ,260 kcal,13 gr.eiwit,21 gr.vet,5 gr.koolhydraten

28 Januari
  • Gevulde peren*
  • Bieflappen
  • Witlofsalade met banaan
  • Patates frites
2 rijpe peren,citroensap,50 gr.selderijsalade,25 gr.rozijnen,2 augurken,paprikapoeder,6 walnoten

Halveer 2 rijpe peren,schil ze en verwijder de klokhuizen.Besprenkel ze met wat citroensap.Vermeng 50 gr.selderijsalade met 25 gr.gewelde rozijnen,2 kleingesneden augurken en wat paprikapoeder.Vul hiermee de holtes van de peren en garneer het geheel met 6 gehakte walnoten.
Per persoon;460 kJ,110 kcal,1 gr.eiwit,6 gr.vet,13 gr.koolhydraten

29 Januari
  • Rookworst
  • Prei met champignons*
  • Aardappelen
1 1/2 kg prei,zout,250 gr.champignons,30 gr.margarine,ketjap

Snijd de schoongemaakte prei in 3 cm lange stukken.Kook de prei in water met zout in 15 minuten gaar.Bak 250 gr.in plakken gesneden champignons in 30 gr.margarine.Voeg wat ketjap toe en schep de champignons door de gare prei.
Per persoon 730 kJ,170 kcal,10 gr.eiwit,6 gr.vet,20 gr.koolhydraten

30 Janurai
  • Niertjes met ui*
  • Rode kool
  • Aardappelen
300 gr.kalfsnier,peper,zout,bloem,60 gr.margarine,2 uien

Breng 300 gr.kalfsnier met koud water aan de kook,giet het water af en spoel de nieren af.Snijd de nieren in plakken en bestrooi ze met peper,zout en bloem.Bak de plakken nier in 60 gr.margarine in 10 minuten gaar en bruin.Bak 2 in ringen gesneden uien mee en strooi er wat peper en zout over.
Per persoon;910 kJ,210 kcal,13 gr.eiwit,17 gr.vet,3 gr.koolhydraten

31 Januari
  • Irish stew
400 gr.lamslappen,peper,zout,60 gr.margarine,3 dl bouillon,1 1/4 kg aardappelen,500 gr.winterwortelen,1 ui,250 gr.koolraap,250 gr.groene kool

Snijd de lamslappen in blokjes en bestrooi ze met peper en zout.Bak het vlees in 60 gr.margarine bruin.Giet er 1 1/2 dl bouillon bij en stoof het vlees 45 minuten.Voeg dan in stukken gesneden aardappelen,500 gr.in plakken gesneden winterwortelen,1 kleingesneden ui,250 gr.in blokjes gesneden koolraap en 250 gr.in repen gesneden groene kool toe.Giet er nog de bouillon bij en stoof het gerecht in 45 minuten gaar.
Per persoon;2400 kJ,570 kcal,30 gr.eiwit,19 gr.vet,71 gr.koolhydraten

Bron: Supergoedkope Recepten

 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 01-01-2009
Hits: 3571
Categorie: 
Low-Budget Maandmenu's
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Overig