Volg ons via
 
 

Weekmenu van seizoensgroenten week 5 2015

Weekmenu week 5 | Dit menu is gebaseerd op de seizoensgroenten van eind januari en begin februari. Zo ben je zeker van een goedkoop weekmenu met lekkere en gezonde gerechten.

Ook deze week weer een nieuw weekmenu gebaseerd op de seizoensgroenten, de groenten die eind januari en begin februari volop in de schappen liggen. Zo ben je zeker van een goedkoop weekmenu met lekkere en gezonde gerechten.

Boodschappenlijst

Aardappelen
Gekookte bietjes
Uien
Gesneden boerenkool
Groene kool
Knoflook
Kleine selderijknollen 4
Doperwtjes
Appel 1

Saucijsjes
Spekblokjes
Rookworst
Geraspte kaas
Verse worst
Ham in plakjes 200 gr.
Drumsticks 16

Olie
Azijn
Zout en peper
Melk
Nootmuskaat
Boter
Bouillonblokje
Bloem
Paneermeel
Vloeibare honing
Kerriepoeder

Maandag

Bietensla
Gebakken aardappelen
Saucijsjes

400 gr. gekookte bietjes
1 ui
6 el olie
3 el azijn
zout en peper

De gekookte bietjes stropen, wassen en in plakjes of blokjes snijden.
De gesnipperde ui erdoor mengen.
Olie, azijn, zout en peper door elkaar kloppen en deze dressing door de bietjes mengen.

 

Dinsdag

Boerenkool anders

1 kg aardappelen
zout
1 dl melk
nootmuskaat
150 gr. spekblokjes
1 rookworst
300 gr. gesneden boerenkool
100 gr. geraspte kaas

Kook de aardappelen gaar.
Snijd de rookworst in plakjes.
Bak in een pan met een beetje boter de spekblokjes uit, voeg de plakjes rookworst toe en bak deze een paar minuten mee.
Doe dan de boerenkool erbij en bak deze 5 minuten mee.
Breng dit op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in en schep hierin het boerenkoolmengsel.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, nootmuskaat en de helft van de kaas door.
Schep de aardappelpuree op de boerenkool en strooi er de rest van de geraspte kaas over.
Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200C.

 

Woensdag

Gesmoorde groene kool
Gekookte aardappelen 
Verse worst

1 groene kool
3 teentjes knoflook
50 gr. boter
zout en peper

Maak de kool schoon en snijd deze in reepjes.
Pel de knoflookteentjes en plet ze.
Verhit de boter in een pan en schep er de kool, knoflook, peper en zout door.
Draai het vuur wat lager, leg een deksel op de pan en laat de groenten in 15 minuten zachtjes gaar smoren.
Verwijder voor het opdienen de knoflookteentjes.

 

Donderdag

Gegratineerde knolselderij
Gekookte aardappelen

4 kleine selderijknollen
3/4 ltr. bouillon
200 gr. gekookte ham in plakjes
boter om in te vetten
30 gr. boter
30 gr. bloem
1/4 ltr. melk
zout en peper
nootmuskaat
20 gr. paneermeel
100 gr. geraspte kaas
20 gr. boter

Schil de selderijknollen en snijd ze in plakken van 1/2 cm dik.
Breng in een pan de bouillon aan de kook, leg hierin de selderijplakken, leg een deksel op de pan en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Giet dan de selderijplakken af, vang het kookvocht op en laat de plakken uitlekken.
Vet de ovenschaal in met wat boter en bekleed de schaal met de plakjes ham.
Leg hierop de selderijplakken.
Verhit 30 gr. boter in een pan en roer er de bloem door.
Giet beetje voor beetje 1/4 van het kooknat en de melk erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat en giet de saus over de groente.
Meng de paneermeel met de kaas en strooi dit over de groente.
Leg hier en daar een klontje boter en zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200C.

 

Vrijdag

Drumsticks met honing-appelsaus
Gebakken aardappelen
Doperwtjes

16 drumsticks
50 gr. boter
peper en zout
1 el vloeibare honing
2 tl kerriepoeder
1 dl koffieroom
1 appel

Bestrooi de drumsticks in met zout en peper en bestrijk ze met honing.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de drumsticks mooi bruin en gaar.
Verwarm in een steelpan de koffieroom en roer er wat peper, zout en kerriepoeder door.
Schil de appel, rasp hem en roer dit door de saus.
Leg de drumsticks op een schaal en schenk de saus erover.

 

Wil je weten welke groenten in februari volop verkrijgbaar zijn? Kijk dan op onze groentekalender.  

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Baukje (Gast)
Geplaatst op 28-01-2011 om 19:11

Ik ben blij dat er nu een weekmenu is op basis van seizoensgroenten, hier kan ik meer mee, dan op basis van aanbiedingen.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 28-01-2011
Hits: 3950
Categorie: 
Weekmenu
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
weekmenu, seizoensgroenten, goedkoop weekmenu, lekkere gerechten, gezonde gerechten, januari, februari