Volg ons via
 
 

Weekmenu van seizoensgroenten week 10 2011

Weekmenu

Boodschappenlijstje

 

aardappelen
boerenkool
gemengde sla
tomaten
koolraap
peterselie
witte kool
uien
witlof
knoflook

gehakt
ham + 4 plakken van 50 gr. per stuk
geraspte kaas
eieren
ontbijtspek
saucijsjes
roomkaas Mon Chou
rijst
macaroni

bloem
boter
bouillonblokjes
peper en zout
paprikapoeder
room
koffieroom
olie
kerriepoeder
ketjap
2 droge witte boterhammen
melk
paneermeel

Maandag

Boerenkool in roomsaus
Aardappelpuree
Gehaktballen

2 kg boerenkool
30 gr. bloem
30 gr. boter
2 1/2 dl bouillon
peper en zout
paprikapoeder
2 1/2 dl room

Ris de kool, was de bladeren in ruim water en kook ze in een pan met water en zout in 25 minuten gaar.
Giet dan de kool af, hak hem fijn en laat de kool goed uitlekken.
Verhit de boter in een pan, roer de bloem erdoor en giet er beetje voor beetje de bouillon bij.
Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat.
Laat de saus dan een paar minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Roer dan de room en de boerenkool door de saus.
Laat het gerecht goed warm worden, maar niet meer koken.

 

Dinsdag

Gegratineerde macaroni
Gemengde sla

350 gr. macaroni
peper en zout
200 gr. ham
4 tomaten
150 gr. geraspte kaas
2 eieren
1 dl koffieroom
boter

Kook de macaroni en laat hem uitlekken.
Snijd de ontvelde tomaten in stukjes.
Snijd de ham in blokjes.
Meng de eieren, koffieroom, geraspte kaas, wat peper en zout door elkaar.
Schep de tomaten en ham door de macaroni.
Vet een ovenschaal in en schep hierin de macaroni.
Giet het eimengsel erover en leg hier en daar een klontje boter.
Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180C.

 

Woensdag

Gestoofde koolraap
Gekookte aardappelen
Saucijsjes

750 gr. koolraap
50 gr. ontbijtspek
2 el boter
1 ui
1 1/2 dl bouillon
zout en peper
1 dl koffieroom
peterselie

De koolraap schillen, in plakken snijden, de plakken in repen en de repen in stukjes.
De koolraap wassen en laten uitlekken.
Het ontbijtspek in stukjes snijden en in de boter uitbakken, de gesnipperde ui bij het spek goudbruin bakken, de bouillon toevoegen, de koolraap in de pan doen en aan de kook brengen.
Zachtjes in 30 minuten gaar koken.
Proeven of er nog wat zout en peper nodig is, de room erbij tieten en de groenten bestrooien met peterselie.
Alles nog warm laten worden.

 

Donderdag

Indische kool
Rijst

1 witte kool
1 ui
75 gr. ontbijtspek
2 el olie
1 el kerriepoeder
100 gr. roomkaas, Mon Chou
2 el ketjap

Maak de kool schoon en snijd deze in reepjes.
Snipper de ui.
Snijd het ontbijtspek in reepjes.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin het ontbijtspek uit.
Voeg dan de ui, kool en kerriepoeder toe en roerbak dit 5 minuten tot de kool beetgaar is.
Schep de roomkaas en ketjap door de kool.

 

Vrijdag

Poolse witlof
Gebakken ham
Aardappelpuree

8 struikjes witlof
zout en peper
2 el boter
2 droge witte boterhammen
1 teentje knoflook
2 eieren
peterselie

Maak de witlof schoon en haal de bittere kern eruit.
Was de witlof goed en kook in een pan met water en zout 20 minuten.
Kook ondertussen de eieren hard.
Bak in de helft van de boter het verkruimeld witbrood knappend bruin en pers hierboven het teentje knoflook uit.
Schep de witlof met een schuimspaan uit de pan en leg deze op een schaal.
Laat de andere helft van de boter smelten en giet deze over de witlof.
Verdeel hierover het gebakken broodkruim.
Strooi hier een beetje peper over.
Verkruimel het ei en verdeel dit samen met de peterselie over de schotel.

Gebakken ham

4 plakken ham van 50 gr. per stuk
1 ei
1 el melk
peper en zout
paneermeel
75 gr. boter

Klop in een diep bord het ei los met de melk en wat peper en zout.
Strooi wat paneermeel op een bord.
Wentel de hamplakken eerst door het ei en dan door het paneermeel.
Schud het overtollige paneermeel eraf.
Verhit in een pan de boter en bak hierin de plakken ham aan beide kanten bruin en krokant.

Bron: Supergoedkope Recepten

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 04-03-2011
Hits: 1157
Categorie: 
De Taak van Dag
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
ham, witlof, witte kool