Volg ons via
 
 

Kastanjes om van te smullen

Kastanjes | Lees alles over de kastanje-tijd en het pellen, poffen en koken van kastanjes.

Kastanje-tijd

Vanaf ongeveer half oktober tot half november is het kastanje-tijd. De kastanjes laten dan hun kastanjenoten vallen. Kastanjenoten drogen snel uit. Je houdt ze wel iets langer goed door ze koud te bewaren. De kastanjes zijn in een papieren zak en koel bewaard ongeveer 3 tot 6 dagen houdbaar. Als de kastanjes te vochtig zijn gaan ze schimmelen. Dus snel eten! 

Je kunt aan de buitenkant niet zien of de kastanjes goed zijn, maar daar is een truc voor: doe ze in een emmer water. De kastanjes die zinken zijn goed. Als ze blijven drijven, kun je ze niet goed poffen. En dan maar hopen dat er een hele noot in zit en niet een dubbele met heel veel van die velletjes

Tamme kastanjes eten

De eetbare tamme kastanje is te herkennen aan de puntige kastanjes. Elke bolster bevat meestal 3 kastanjes. Kastanjes kunnen 'rauw' gegeten worden maar ook gepoft of gekookt. Er is behalve de tamme kastanje ook een wilde kastanje, met 1 ronde kastanje per bolster, die niet eetbaar is.

Kastanjes poffen

Als je zelf kastanjes wilt poffen, ga dan als volgt te werk:

  • Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes (anders ploffen ze uit elkaar). 
  • In de oven: Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius (Gas stand: Leg de kastanjes 15 - 20 minuten in de oven tot ze openspringen. 
  • In een pan (met deksel): Smelt 20 gram boter in een grote pan, doe de kastanjes er in en laat ze, met de deksel op de pan, op niet te hoog vuur in circa 20 minuten poffen, schud ze af en toe om. 
  • Poffen kan ook in de hete as (niet in het vuur!) van een open haard of barbecue. Pak de kastanjes dan eerst in aluminiumfolie. 
Tip: Warme gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper. 

Gepelde kastanjes koken 

Je kunt de gepelde kastanjes ook koken. Gare, maar nog stevige kastanjes, kook je circa 30 minuten. 

Voor kastanjepuree kook je de kastanjes gedurende 45-60 minuten. 

Tip: Kook de kastanjes voor hartige puree in bouillon en voor zoete puree in melk met een vanillestokje. 

Gedroogde kastanjes en kastanjes uit blik

Gedroogde kastanjes en kastanjes uit blik (heel of puree) zijn het hele jaar te koop. Gedroogde kastanjes moeten 12 uur in ruim water worden geweekt voordat ze gekookt worden. 

Kastanjes pellen 

Om kastanjes te pellen ga je als volgt te werk: 

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
  • Doe de kastanjes (in porties) in het kokende water en schep ze er met een schuimspaan na 2 - 5 minuten weer uit. 
  • Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat de schil en het zaadhuidje er makkelijk af. 
  • Tip: De kooktijd die nodig is kan variëren, kook eerst 1 kastanje 2 minuten en controleer of hij makkelijk te pellen is. Zo niet, verleng dan de kooktijd.

Met dank aan Ingrid en Joke

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
S-je
Geplaatst op 28-11-2014 om 16:48

In de supermarkt! Of bij de groentenboer. Nog interessanter is natuurlijk om zelf het bos in te gaan, dan heb je ze gratis en supervers! ;-)

Dieneke luursema (Gast)
Geplaatst op 28-11-2014 om 14:03

waar kan ik kastanjes kopen op te poffen

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 11-10-2011
Hits: 16159
Categorie: 
Eten & Drinken, Herfst
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
kastanjes, kastanjes poffen, kastanjes eten, kastanjes pellen, kastanjes koken, kastanje vers, kastanjes houdbaar,
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.