Volg ons via
 
 

Toilet schoonmaken, kalk en urinesteen

Toilet schoonmaken | Tip voor het verwijderen van kalk en urinesteen in de wc.

Schoonmaken van vuil in de pot 

In de toiletpot vormen zich kalkafzettingen en urinesteen. Deze aanslag kun je op de volgende manieren verwijderen: 

  • Giet een oplossing van water en azijnzuur (10:1) in de toiletpot en laat deze 8 tot 10 uur inwerken (bv. ’s nachts). De kalkaanslag is daarna makkelijk te verwijderen. Of:
  • Spoel het toilet een keer door en breng dan op de plaatsen waar dit nodig is een mengsel van borax en citroensap aan. Laat dit een paar uur inwerken en borstel het dan goed weg; 
Ongeacht de methode die je kiest is het aan te raden om een aparte borstel te gebruiken bij het schoonmaken van de toiletpot. Indien er zich aangekoekt vuil in de pot bevindt, kun je dit verwijderen met de borstel in combinatie met wat vloeibaar schuurmiddel.

Schoonmaken van toiletpot, toiletbril, het deksel en de spoelbak 

Maak de toiletpot, de bril, het deksel en de spoelbak met een neutrale of een zure allesreiniger schoon. Hiermee verdwijnen kalkresten en waterdruppels snel. Hier vind je nog een handig werkschema voor het schoonmaken van je toilet.

 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
15 reactie(s)
joze deneuter (Gast)
Geplaatst op 11-03-2015 om 13:07

Maak een erg dik maizena- of keukenbloempapje met azijn in plaats van water (geen melk nodig!) en voeg azijn toe om te verdunnen. Deze gel "kleeft" beter dan onverdunde azijn. Laten inwerken en verversen met zo een verfborstel met gebogen steel bovenaan, dan geraak je ook wat onder de bovenrand.

Deedee
Geplaatst op 02-03-2015 om 22:08

@Anja: Waarschijnlijk zit de er zoveel kalk in de leidingen dar het toilet ervan verstopt is geraakt. Geen nood, de loodgieter hoeft niet te komen. Google maar eens op 'urinesteen verwijderen'.

@f.wiert: Bleek ontkalkt niet. Gebruik een (milieuvriendelijke) ontkalker.

@T.Huisman: Azijn ontkalkt, maar moet inwerken. Of  gebruik een goede milieuvriendelijke ontkalker. Een scheutje in de pot is dan voldoende.

T. Huisman (Gast)
Geplaatst op 23-02-2015 om 13:24

Er zit een kalkrand waar het water aan toe zit vormt zich een kalkrand maar niet zo erg maar wel wat. Toilettabs kun je die in de supermarkt krijgen? Met soda is het ook niet gelukt maar wat dan wel. Een doek dompelen in schoonmaak azijn of azijn zuur. 

f.wiert (Gast)
Geplaatst op 03-02-2015 om 13:26

kan bleekwater je wc ontstoppen

anja (Gast)
Geplaatst op 14-01-2015 om 21:33

Mijn wc zie verstopt, weet iemand raad?

Geen geld voor loodgieter

Student (Gast)
Geplaatst op 28-11-2014 om 21:54

Hallo,,


Gaat dit over natuurazijn en wat is de verhouding 10:1?
Als dit niet gaat om natuurazijn waar kan ik dan azijnzuur kopen?

Mvg. Student

Your I (Gast)
Geplaatst op 14-11-2014 om 03:39

Gebruik in elk geval GEEN ZOUTZUUR.

Zoutzuur is een chemische stof die ABSOLUUT NIET in de riolering terecht mag komen. Dit zorgt voor gatenkaas in de riolering en verontreiniging van het water. Dit water wordt enigszins gereinigd en daarna stroomt het zo de natuur in.

Jan Rutten (Gast)
Geplaatst op 21-09-2014 om 11:35

Ik heb onder de toiletrand een reinigingsmiddel gespoten en dit een nacht laten inwerken. Nu heb ik een boel lichtgele strepen die ik niet meer weg krijg, Wie weet een oplossing?

Hannah (Gast)
Geplaatst op 15-05-2014 om 15:11

Tsjongejonge gebruik gewoon een pot groene zeep, los dit op met kokend water, een handje soda erbij. Na een half uur goed met een PLASTIC pannenspons door de pot en onder de randen. Laat het een nacht staan en je toiletten blijven prachtig schoon. Vooral geen schuursponzen gebruiken. Ouderwets maar doeltreffend. 

Frans (Gast)
Geplaatst op 08-05-2014 om 17:22

Mede dankzij de tip van jbdv ben ik aan het schoonmaken geslagen met een hoop azijn om zo mijn toiletpot vrij van urinesteen te houden.

Ben toen gelijk naar de supermarkt gegaan en aan de slag gegaan maar het hielp niet heel erg (kan ook aan mijn schoonmaak kunsten liggen maargoed) en moest er veel voor doen terwijl ik weinig tijd heb. maarja dat herken je misschien wel omdat ik de geur van azijn in het huis vreselijk vond en omdat er weinig tijd is ben ik rond gaan vragen en zoeken op het internet maar er kwam niet veel uit. 2 weken terug geloof ik, kwam een goede vriendin van me met een aanrader. Het was een soort van ontkalker, een gel die je kon aanbrengen onder de toilet rand en in de pot waar het water blijft staan zeg maar. Het was apart om te zien dat die ontkalker de urinesteen volledig verwijderde terwijl ik het zelf niet zo ver kon krijgen met alles wat ik heb gebruikt. het is ook een biologisch afbreekbaar product en geen giftige stoffen, niet zo goedkoop als azijn maargoed t werkt goed voor t geld. oja de website waar ik het van besteld heb was (reclamelink verwijderd door moderator) en het merk was (reclame verwijderd door moderator), heb het niet in de supermarkt gezien dus moet wel via internet besteld worden maar misschien hebben jullie d'r wat aan!
gr. Frans

jbdv (Gast)
Geplaatst op 24-08-2013 om 02:13

Ik ben zelf als een gek gaan googlen naar verwijderen van urinesteen. Mijn WC was compleet bruin onder de rand aan de voorkant en ik kan geen nieuw toilet betalen. Ik kwam tips tegen zoals Borax + citroenzuur, maar kan Borax niet vinden.


Daarentegen, wat ik wel tegen kwam was een lap in gekookte azijn over doeken heen gooien en tegen de vlekken aanhouden gedurende een nacht. Dit had in eerste instantie geen effect.

Maar na dit een aantal nachten te doen en elke ochtend flink te boenen is mijn WC die gewoon afgeschreven kon worden, schoon van urinesteen afgezien van net boven de waterrand.

Uiteindelijk heb ik 2 euro besteed aan een nieuwe borstel en misschien 10 euro aan 20 flessen schoonmaakazijn, maar het heeft gewerkt.

Doeken dempen in hete azijn werken serieus goed hiertegen, maar dit kan een tijdje duren. Zelf gooide ik een halve fles schoonmaakazijn in de waterkoker, gooide ik dit over een theedoek, plaatste ik deze over de plekken en ging naar bed. 

1e keer: doet niets. 
2e keer: doet weinig
3e keer: wow. 
4e keer: zelfs met een wc borstel is het bijna schoon te krijgen.

Wat je nodig hebt is een stevige borstel en azijn,
 
 

Heks
Geplaatst op 05-04-2013 om 00:28

Vraagje, de bovenrand van het toilet, daar waar je met de borstel niet bij kan, hoe kan je die goed schoon krijgen. het zichtbare gedeelte is perfect schoon.


bommes (Gast)
Geplaatst op 09-03-2012 om 11:54

Toilettabs! Ideaal en als het vuil hardnekkig is, dan de tablet een nachtje in de pot met rust laten. Daarna borstel je alles weg.

Het toitlet (vooral de bril) schoonhouden voor kinderen is gemakkelijk met de slimme tip van deze site, het spuitflesje met water+allesreiniger. Spuiten, afnemen met toitletpapier en tis weer even schoon. Wel hoog opbergen.

karin (Gast)
Geplaatst op 01-03-2012 om 23:16

ik las over een oude wc die ondanks schoonmaken blijft stinken.

Heb ik ook gehad, tot ik het wcmatje wat vaker ging wassen!

Lisa (Gast)
Geplaatst op 20-09-2011 om 00:30

de opppervlakte in de pot is kaal en ziet daardoor er vies uit,
kan ik de toiletpot van binnen opknappen, door glazuurlaagje of verf erop te brengen?
voor de rest ziet de pot er nog goed uit

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 08-06-2009
Hits: 177272
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen, De Badkamer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
toilet schoonmaken, wc schoonmaken, kalk in de wc pot, ontkalken, toilet reinigen, schoonmaaktips wc pot en toilet, huishoudtip