Groenten Conserveren

Wecken en inmaken van groenten en fruit? In dit artikel lees je hoe je zelf groenten en fruit kunt conserveren door inmaken en wecken.

Hoe conserveer ik groenten en fruit?

wecken

Wecken en inmaken van groenten en fruit

Wecken / inmaken van groenten en fruit doe je om de levensmiddelen te conserveren.

Wat heb je nodig? 

Hoewel je op internet een hoop informatie kunt vinden over wecken en conserveren. is een goed boek ook wel gewoon lekker om te hebben. 

Daarnaast komen de volgende producten van pas bij het wecken (sommigen zijn essentieel):

  • Speciale weckpotten en deksels met rubber ringen om de potjes goed luchtdicht te krijgen. Bij sommige merken zijn de ringen los van de potjes en flessen verkrijgbaar. Je kunt alles van 1 merk kopen zodat je weet dat het allemaal goed past en potjes niet open gaan. Weck en Kilner zijn voorbeelden van merken. 
  • Afhankelijk van het type pot heb je klemmen nodig om de deksels op de pot te klemmen, maar vaal zitten deze er al op.
  • Een grote pan of speciale inmaakketel (handig als je een eigen moestuin hebt)
  • Trechter
  • Thermometer
  • Glastang/weckpottang om heet glas mee te verplaatsen 
  • Afhankelijk van het type potje een conservenglasopener
  • Soda
  • Zout

Fruit conserveren

Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder.

Giet een suikerstroop over het fruit die de bewaring bevordert. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per liter water. Dit mengsel in laten koken en afkoelen.

De vruchten kunnen ook met suiker bestrooid worden. Gebruik daarvoor 300 gr suiker per kg fruit. Laat het geheel 12 uur trekken en doe het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien.

Vul de potten door de vruchten goed te stapelen. Af en toe de potten kloppen om eventuele luchtbellen weg te werken. Pruimen en mirabellen hebben vaak de neiging om open te barsten in de potten. Prik er daarom met een vork even in alvorens ze in te wekken.

Perziken mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Pel ze en verwijder de pitten. Leg ze daarna in een warme suikerstroop waarin wat citroensap gedaan is om verkleuring tegen te gaan. Voeg tot slot enkele gebroken pitten bij voor de smaak.

Volg bij peren dezelfde werkwijze als bij perziken. Laat deze echter 10 min in de siroop koken. Indien enkel op water ingemaakt wordt, blancheer ze dan even in het water met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Kies peren met een rood-kokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel. Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de hiervoor beschreven manier in te maken.

Alle vruchten winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen.

Groente conserveren

tomaten conserveren
Geconserveerde tomaten

De meeste groenten kunnen goed ingemaakt worden in de vorm van puree. Vooral bij tomaten, courgettes, pompoenen en paprika’s wil dit wel lukken. Voeg dan wel 5 tot 10 gr zout per kg toe.

Bonen, wortelen, erwten, asperges en bloemkolen. Al deze groenten dienen vooraf 2 tot 3 minuten geblancheerd te worden. Koel ze af in ijswater, zo blijft de kleur beter behouden, zijn de potten makkelijker te vullen er treedt er minder bederf op. Stapel de groenten mooi in de potten om zo min mogelijk luchtbellen te krijgen. Klop daarom regelmatig op de pot om de laatste bellen naar de oppervlakte te krijgen. Overgiet ze met een zoutoplossing (15 gr per liter water).

Wortelen, bloemkool, knolselderie. Deze worden eerst geblancheerd en dan in een zoutoplossing (20 gr zout per l water) gelegd.

Van grote komkommers en augurken eerst de schil en de pitten verwijderen.

Met dank aan Milena
Bron: volkstuinen Sint Truiden

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips over conserveren

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen voor dit onderwerp.
Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment