Volg ons via
 

Kinderen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Kinderen lijken per definitie grote sloddervossen. In een huishouden met kinderen lijkt het soms of er een tornado rond heeft geraasd. Je huishouden op orde houden met kinderen is absoluut lastig, maar zeker het proberen waard.

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat een vrijwel continue chaos in huis niet bevorderlijk is voor de geestelijke ontwikkeling van kinderen. Amerikaanse onderzoekers volgden achtduizend kinderen. In huishoudens met meer rust en orde scoorden kinderen hoger op een intelligentietest. Deze resultaten zijn niet echt verbazend. In een chaotisch huis is het moeilijker voor kinderen om geconcentreerd met iets bezig te zijn. Kinderen slapen slechter in een rommelige kamer. En huiswerk maken of studeren gaat ook lastiger in chaos. Terug dus naar de opvoedwijsheid uit grootmoeders tijd: rust, regelmaat en reinheid. Maar hoe?

 

Kinderen kopiëren gedrag. Als een huishouden chaotisch is en niemand het “opruim-voorbeeld” geeft, zullen kinderen echt niet uit zichzelf gaan opruimen. Opruimen is een vaardigheid die iedereen kan leren en kinderen zeker! Voordat kinderen het opruimen kan worden geleerd, moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan.

 

Om te beginnen moet het speelgoed een vaste plek hebben. Het is makkelijk om hiervoor een aparte hoek in de woon- of slaapkamer in te richten. Zorg ervoor dat al het speelgoed in deze hoek gestald wordt en dat er in die hoek lekker gespeeld kan worden. Op die manier wordt (deels) voorkomen dat het speelgoed door het hele huis gesleept wordt. Kies de plaats van de speelhoek zodanig dat je zelf niet constant over het speelgoed struikelt.

 

Ten tweede moeten er voldoende opbergmiddelen zijn. Als de kapstok vol is dan is het toch geen wonder dat iedereen zijn jas maar ergens neerkwakt? Plaats in de speelhoek een opbergmiddel waarin al het speelgoed past. Als het speelgoed niet in de kast past, hoe kan het dan worden opgeruimd? Maak voor kleine spullen zoals duplo, blokken of poppenkleertjes gebruik van boxen of manden. Geef alle soorten speelgoed zijn eigen box en vermeld op de box wat erin hoort te zitten. Plak voor kleine kinderen een plaatje of foto van de inhoud op de box, zo snappen ook zij wat er in die box hoort te zitten.

 

Neem ten slotte opruimen op in het dagelijkse ritme. Maak ze duidelijk dat het opruimen ook bij het spelen hoort. Spreek bijvoorbeeld af dat ze voor het avondeten zo veel mogelijk speelgoed opruimen. Attendeer ze daar een kwartier voor het eten op. Veel kinderen vinden het leuk om pappa of mamma te helpen, dus wijs ze erop dat ze geweldige opruimhulpen zijn!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 25-05-2006
Hits: 4576
Categorie: 
Annemiek Tigchelaar van Top Orde
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Populairste blogs
Nieuwste blogs