Volg ons via
 

Jojo-opruimen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.


Waarom werkt opruimen niet en organiseren wel? Opruimen, ordenen en organiseren lijken hetzelfde te zijn, maar dat zijn ze niet. Dat verdient een toelichting.


Wanneer je je zoon of dochter vraagt zijn of haar kamer op te ruimen dan is de kans groot dat al het speelgoed in een box of krat wordt gegooid, dat kleren in de wasmand worden gepropt, boeken op een stapel in de kast worden gestouwd en dat de rest in een la of onder het bed wordt weggewerkt. De kamer ziet er weer keurig uit, maar als je verder kijkt dan zie je dat dat schijn is en waarschijnlijk maar van korte duur. Dit is jojo-opruimen: het werkt net (of beter gezegd het werkt niet) als jojo-diëten. Je vervalt gauw terug in je oude patroon waarna de chaos mogelijk nog groter is dan daarvoor.


Ordenen gaat een hele stap verder. Je gaat dan kijken naar wat je echt wilt bewaren en wat weg kan. De spullen die je wilt bewaren, kun je bundelen (sokken bij sokken, pannen bij pannen enz.) en geef je een vaste plek. Doordat je alles voor jezelf een logische plek geeft, kun je je spullen terugvinden en weer goed opbergen.


Organiseren gaat nog een stapje verder. Hierbij worden niet alleen je spullen geordend er wordt ook gekeken naar waar je ze het beste kunt bewaren. Elke kamer wordt ingedeeld in verschillende ‘activiteitenzones’. Bij elke activiteit die plaats vindt in een kamer horen spullen en bij die spullen horen weer bergplekken. Een woonkamer bijvoorbeeld heeft een tv-zone, daarbij horen de afstandsbediening, de tv-gids, videobanden en DVD’s. Dit alles stop je in het tv-meubel. Een andere zone in de woonkamer is bijvoorbeeld de leeszone. In die zone kun je je leesstoel, boekenkast, tijdschriftenbak en leeslamp bij elkaar plaatsen.


Dit organiseren lijkt een beetje overdreven, maar het kent enkele grote voordelen. In de leeszone bijvoorbeeld heb je alles onder handbereik om heerlijk te kunnen lezen. Het wordt daardoor ook makkelijk om de boeken en tijdschriften op te bergen, want je hoeft ze niet naar de andere kant van de kamer te brengen. Op deze manier kun je elk deel van je woning inrichten en elke hoek een duidelijke functie geven. Al is het in de praktijk soms wat lastig, het is het proberen waard. Er raken minder spullen zoek of stuk en opruimen zal bijna vanzelf gaan. Geen gejojo meer! 

Meer informatie over Annemiek Tigchelaar en haar praktijk Top Orde vindt je op www.toporde.nl.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 08-10-2007
Hits: 23141
Categorie: 
Annemiek Tigchelaar van Top Orde
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
opbergdoos, opbergbox, speelgoedkist, boekenkast, ordenen
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Populairste blogs
Nieuwste blogs