Volg ons via
 

Papier Hier

Papier lijkt soms wel volksvijand nummer 1. Dagelijks worden we bedolven onder kranten, brieven, rekeningen, reclame en ga zo maar door ...

Papier lijkt soms wel volksvijand nummer 1. Dagelijks worden we bedolven onder kranten, brieven, rekeningen, reclame en ga zo maar door. Het computertijdperk beloofde ons papiervrije kantoren, maar niets is minder waar. Onze huizen en kantoren bevatten meer papier dan ooit. Hierdoor worden we gedwongen dagelijks het gevecht aan te gaan met onze stapels papier.

 

Zoals met zo veel geldt ook hier: als je je papieren op orde houdt dan kom je niet om in de stapels. Zorg om te beginnen voor een administratiesysteem dat je prettig vindt werken. Neem een aparte ordner voor elk van de volgende onderwerpen: huis, werk, bank & verzekeringen, bonnetjes & garantiebewijzen & gebruiksaanwijzingen, abonnementen & lidmaatschappen, belastingaangiftes. In een huishouden heb je al gauw een ordner of 6 nodig. Deel de mappen op een duidelijke manier in met tabbladen en een duidelijke inhoudsopgave. Voorzie tenslotte alles van duidelijke etiketten of stickers en je administratiesysteem is klaar.

 

Hierna wordt het tijd om alles netjes in je ordners te bewaren. Berg eens per week de poststukken die je wilt bewaren netjes op, dan is het maar een kleine moeite. Je hoeft natuurlijk niet alles te bewaren en je hoeft ook niet alles eeuwig te bewaren. Contracten en notariële stukken dien je voor altijd te bewaren. Bankafschriften, belastingaangiftes en jaaropgaven bewaar je vijf jaar. Overige stukken bewaar je zolang ze geldig zijn of totdat je een recenter stuk hebt ontvangen (bv pensioenopgaven, verzekeringspolissen, lidmaatschapsbewijzen). Loop eens per jaar door je mappen om te kijken wat er weg kan, zo raken ze niet te vol.

 

Natuurlijk zijn er een boel paperassen die direct de oud-papierbak in mogen. Kranten, huis aan huisbladen, reclame, enveloppen. Zelfs betaalde facturen van bijvoorbeeld de telefoon of de energiemaatschappij en loonstrookjes mag je direct weggooien, je bent niet verplicht ze te bewaren (wel de jaaropgaven bewaren).

 

Bewaar je vaak artikelen die je interessant vindt? Maak dan voor alle onderwerpen die je interessant vindt een ordner, hangmap, lectuurbak of doos. Daarin bewaar je de artikelen of recepten die je echt wilt bewaren. Maar bedenk goed of je het ooit nog eens zult gaan lezen; 90% van wat we bewaren lezen we nooit meer!

 

Ten slotte nog een gouden tip: vermijd papier in de woonkamer! Bewaar in de woonkamer hoogstens één stapeltje met de recentste kranten, bladen en post. De rest van de post bewaar je in een bakje bij je administratiesysteem waar je het wekelijks opbergt. Loop dagelijks je woonkamer door en ruim alle stapeltjes papier op en gooi alles weg wat weg kan.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

3 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 10-05-2010
Hits: 11702
Categorie: 
Annemiek Tigchelaar van Top Orde
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Papier, opruimen
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Populairste blogs
Nieuwste blogs