Tolheffing op Belgische autowegen
Je bent nu hier : Forums > Actueel > Nieuws van de dag
27 Reacties
|
AuteurBerichten
lilaGebruiker is Offline
Basic Member
Basic Member
Posts:321


--
14 jan 2007 10:11

  Naar verluidt zijn er concrete plannen voor een tolheffing op de Belgische wegen in de nabije toekomst.  De kranten en de nieuwsberichten hier in België benadrukken de negatieve reacties die vanuit Nederlandse forums ( onderandere van De Telegraaf ) over België en de Belgen gespuid worden.  Sommig reacties zijn ronduit grof en beledigend.

  Leeft dit inderdaad zo in Nederland, die algemene gevoelens, of is dit de mening van een bepaalde drukkingsgroep, hier sterk uitvergroot door de plaatselijke media ?

  Groetjes, Lila 

  huismannetjeGebruiker is Offline
  Huishoudhulpje
  Huishoudhulpje
  Posts:733


  --
  14 jan 2007 11:17
  Denk het laatste Lila, in Oostenrijk moet je toch ook betalen, en in Nederland betaal je via de brandstof, zie dus het probleem niet zo. Belangrijk is dat je als Nederlander ook voor een korter deel dan een jaar kunt betalen.

  huismannetje
  Marion60Gebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2547


  --
  14 jan 2007 12:07
  Wij gaan nog wel eens een dagje naar Antwerpen, winkelen of een cncert bezoeken of gewoon uit eten, dat zal ik dan zeker laten. En als ik naar Frankrijk ga zal ik ook wel via Duitsland rijden. In Frankrijk betaal je ook wel voor de tolwegen maar daar heb je dan ook goeie wegen voor. Bovendien hoef je er niet overheen als je niet wilt.
  Tis jammer voor de Belgen, maar ik zal de wegen zeker mijden.

  grtz
  Marion

  JokeGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6740


  --
  14 jan 2007 01:37

  Ik ben het wel een beetje met Marion eens. De snelwegen in België zijn niet zo denderend met die kdeng-kdeng-kdeng strepen dwars over de weg. Nou waren ze wel bezig met de route Luik-Bastogne en die is inderdaad veel beter geworden.

  Het ligt er maar net aan waar we heen gaan. Ik ga niet over Duitsland rijden als ik naar Parijs wil. Maar afgelopen jaar zijn we via Duitsland richting Middellandse Zee gereden en dat beviel eigenlijk prima.

  België is trouwens ook het land waar ik op N-wegen de weg helemaal kwijtraak. Op de een of andere manier kan ik de logica niet ontdekken. Zal wel aan mij liggen...  

  Maar om hier nou grof en beledigend over te worden? Ik heb het zelf nog niet gehoord of gelezen. Volgens mij is het inderdaad een uitvergroting Lila.

  Joke 

  groetjes, Joke
  moderator
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  14 jan 2007 02:31
  Hier in Brabant is het wel redelijk gesprek van de dag. Maar ja, wij zitten natuurlijk nog makkelijker in België. Sterker nog, mijn broer woont in Baarle-Nassau! Dus als we naar mijn broer gaan, rijden we al op Belgisch grondgebied. Het is toch van de gekke eigenlijk dat ik als ik mijn eigen familie in Nederland wil bezoek ook zo’n duur vignet aan moet schaffen.

  En net wat Marion en Joke zeggen, over de kwaliteit van de wegen in België is ook niet echt naar huis te schrijven. En dan hebben we het nog niet over de slechte bewegwijzering en de slechte omleidingen die er gemaakt worden.

  Weg afsluiten, aangeven dat het afgesloten is, aangeven dat de omleiding naar rechts is en zoek het verder maar uit.

  Als ik ergens gebruik maak van een toilet, betaal ik ook niet als het niet goed schoongemaakt is. Dus als infrastructuur in een land rammelt, ben ik ook niet van plan om te betalen.

  Anderzijds.................jaja, ik ben niet helemaal negatief, het is een kip-ei-verhaal. De wegen in België zijn deels zo slecht omdat het wegennet heel zwaar belast wordt. België wordt heel veel gebruikt door verkeer op doorreis naar Zuid-europa. Vooral vrachtverkeer. Dus geen wonder dat de kwaliteit van de wegen te wensen over laat. En tijd om het op te knappen is er niet want het is zo druk op die wegen dat het moeilijk is om voor langere tijd belangrijke wegen af te sluiten.

  Dus ik kan me er van de Belgen ook wel weer iets van voorstellen. Ik weet alleen niet of een vignet van 60 Euro de oplossing is. Denk dat het beter is om van bepaalde wegen tolwegen te maken en met dat geld het hele wegennet aan te pakken. Dan verplicht je iemand in Nederland die bij haar broer in Baarle-Nassau op bezoek wil in elk geval niet om 60 Euro per jaar te betalen.

  In Zeeuws-Vlaanderen is het probleem nog groter. Die mensen kunnen hun eiland niet af zonder te betalen!
  Zou sowieso prettig zijn als ze voor Nederlanders een uitzondering maken. België maakt tenslotte ook gebruik van "onze’ Westerschelde om al hun scheepvaart de haven van Antwerpen te laten bereiken en verlaten. Zullen we dat dan tegen elkaar wegstrepen?

  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  RitamariaGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7819


  --
  14 jan 2007 02:39
  Bij ons op de academie in Maasmechelen was het gister ook onderwerp van gesprek. Nou moeten wij een dag in de week naar België, dus het is nog wel een beetje de moeite waard, toch vonden wij het wel een beetje raar, temeer daar de Belgen zelf het geld terug krijgen.
  Ik hoop dat het toch niet doorgaat.

  sonnie1983Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6017


  --
  14 jan 2007 06:20

  ik wist het niet eens. heb er niks over gehoord of gezien hier in nederland. en dan woon ik nog niet eens zo super ver van de grens (omgeving eindhoven woon ik)

   

  gr 

  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32424


  --
  14 jan 2007 06:29

  Het is in diverse fora (o.a. over caravaqns) aan de orde geweest, en de algemene gedachte is dat het vervelend is, en dat je er niet omheen kunt. Voor mij zou het geen probleem zijn: 10 euro voor een deelkaart, waarmee je dan heen en weer door B kan in de vakantie, waar praat je over als je het hebt over je vakantiebudget? Daar kan je niet voor omrijden volgens mij.

  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  ChayGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:7


  --
  15 jan 2007 07:58

  Ik ben er ook niet echt blij mee.

  Ik werk in België al is het maar net 5 km over de grens heen. Dat zou dus betekenen dat ik voor dat kleine stukje moet gaan betalen om bij mijn werkgever te kunnen komen.

  Buiten dat feit om ben ik het eens dat de wegen en bewegwijzering in België bar en bar slecht zijn. Ik mag op zijn minst hopen dat als ze dit invoeren dat geld regelrecht dan gebruikt wordt om dit te verbeteren.

  karin185Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8391


  --
  15 jan 2007 10:10
  Als ze het geld van de tolheffing gaan gebruiken voor het wegennet, dan is daar niets mis mee, volgens mij.

  Ik vind het wel terecht dat de gebruiker betaald. Het systeem in Frankrijk vind ik prima. Je hebt tolwegen, maar heb je geen zin om te betalen, dan pak je een andere weg (die dan ook wat minder van kwaliteit is).

  Dus als ze dat zo ook in Belgie gaan doen, prima toch?
  chrisjeGebruiker is Offline
  Huishoudhulpje
  Huishoudhulpje
  Posts:782


  --
  15 jan 2007 11:31
  Ik weet niet of het doorgaat, maar er wordt wel erg veel ophef over gemaakt.
  60 euro per jaar, dat is 1,15 euro per week. Lijkt me toch niet zoveel. En als je verder nooit in Belgie komt behalve om er in de vakantie doorheen te rijden, is 60 euro ook niet onoverkomelijk dunkt me. Scheelt misschien een keertje uit eten.
  Ik vind het alleen raar dat de Belgen zelf geen vignet hoeven?!? Waarom moeten de buitenlanders er wel voor boeten? De Belgen rijden zelf toch ook over hun wegen.. Als van dat vignetgeld dan ook maar werkelijk het wegennet wordt opgeknapt, vind ik het redelijk.
  CliviaGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:982


  --
  15 jan 2007 12:24

  Nou, zestig euro vind ik toch niet weinig. En het is juist voor incidentele gebruikers vervelend. Mijn man moet bijvoorbeeld eens per jaar voor een beurs naar Parijs. Dan moet hij dus dat bedrag extra op tafel leggen om Belgie te mogen oversteken. Vakantiegangers net zo. Dan kun je wel zeggen dat het niet zo’n groot bedrag is op het geheel maar je kunt niet in andermans portemonee kijken.

  Trouwens, de toeristenindustrie in de kuststreken zal er ook niet blij mee zijn. Als je bijvoorbeeld in Duitsland zit bij de Belgische grens, kun je niet meer zomaar een dagje naar Belgie gaan. En iedereen die wel eens een dagje naar Gent of zo wil krijgt hiermee te maken.  

  Ik denk dat het daarom als oneerlijk gevoeld wordt: zowel degene die één dagje in het jaar naar Belgie gaat als degene die er elke week komt, moet betalen en nog evenveel ook.  

  lilaGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:321


  --
  15 jan 2007 07:38

  Ha ja, ik begrijp het. Smile  Jullie zijn terecht boos omwille van de tolheffing.  En in die boosheid groeit die onverdraagzaamheid en die beledigende reacties op alle nieuwsfora.  De negatieve reacties richten zich hoofzakelijk op de Belgen, maar zijn eigenlijk op de maatregel bedoeld.

  Dat gaat zo wanneer men boos is, ik zou waarschijnlijk ook zo reageren.  In ieder geval hebben jullie gelijk : het is een waanzinnige maatregel.  En er is niet één Belg die gelooft dat de centen gebruikt zullen worden om de wegen beter te onderhouden.  Er zijn hier heel wat zakkenvullers in al onze regeringen.

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  15 jan 2007 08:45
  Ah, dus de burgers in België zijn zelf ook niet enthousiast over deze maatregel?!

  Dat schept perspectieven voor ons!
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  LouiseGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7814


  --
  15 jan 2007 09:15

  en ze moeten ’t ook nog maar europees voor elkaar zien te krijgen, voor alles is tegenwoordig toch toestemming nodig?! gaat ze nooit lukken...

  AmGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:238


  --
  15 jan 2007 10:04
  Hoop ook niet dat het doorgaat hoor. Waanzinnig veel geld lijkt mij. Als je door Oostenrijk moet als je op vakantie gaat kost het toch ook niet zo veel? Maar okee, vakantie is toch al een bodemloze put.
  Maar bijv. een dagje Antwerpen......dat scheelt een jas (of een paar laarzen)
  lilaGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:321


  --
  16 jan 2007 06:37

  Sje, ik denk dat de Belgen ook moeten betalen, en dan nog wel per auto.  Wij hebben er twee. Frown

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  16 jan 2007 08:24
  Klopt, jullie moeten zelf ook betalen, maar jullie krijgen het bedrag terug via de belasting. Dus jullie kost het uiteindelijk niks.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  lilaGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:321


  --
  18 jan 2007 10:07

  Inderdaad Sje, je hebt gelijk.  Dat scheelt toch een pak.

  Ondertussen heb ik me laten wijsmaken dat Belgisch Limburg het wegenbiljet gratis zou maken voor jullie, maar ik heb het nog niet zelf gelezen.  De kranten staan hier wel bol van de reacties hoor.  Ik hou jullie op de hoogte.

  Groetjes uit de storm,

  Lila 

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  18 jan 2007 09:23
  Ja, dat klopt, Belgisch Limburg maakt het gratis als je daar een fietsvakantie boekt. Dus daar zit een commercieel smaakje aan.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  07 feb 2007 02:44
  Zie dit nieuwsbericht.

  De boel gaat zo goed als zeker minimaal een jaar uitgesteld worden omdat ze alsnog alles voor gaan leggen aan de Europese unie.

  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  lilaGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:321


  --
  07 feb 2007 03:57

  Ha !  Ik ben blij voor jullie !  Nog blijer dat mijn internetverbinding hersteld is !  Nu vlug wat bijlezen.

  Groetjes, Lila 

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  07 feb 2007 10:42
  Welkom thuis Lila! ;-)

  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  lilaGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:321


  --
  08 feb 2007 10:46
  Smile  Dank je !
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  27 mrt 2007 03:20
  Hoera, het wegenvignet in België is van de baan! Zie hier.

  Een van de redenen is (las ik op teletekst) dat een wegenvignet eigenlijk een heel ouderwets en achterhaald instrument is om aan geld te komen voor wegenonderhoud.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  sonnie1983Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6017


  --
  27 mrt 2007 03:37
  ja las het ook al! joepie haha

  gaan binnenkort keer naar postel lekker hamburger eten, wandelen enzo dus wel handig hihi

  ja de wegen zijn wel inderdaad slechter in belgie (ook ander soort asfalt gebruiken ze geloof ik). maar ja vast wel andere manieren om dat te verhelpen. hoe dan ook zal de burger mee moeten betalen lijkt me...

  gr
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73531


  --
  27 mrt 2007 03:41
  Ander soort asfalt? Volgens mij bestaan veel wegen daar nog uit betonplaten.

  Wij betalen toch ook mee in de vorm van wegenbelasting? Kent België dat niet?
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  sonnie1983Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6017


  --
  27 mrt 2007 03:45
  Hoi Sje,

  ja andere samenstelling voor het asfalt bedoel ik dan. nou kom ik niet zo veel in belgie maar ook hier hebben wij toch nog betonwegen.
  en dat zal daar ook nog wel zijn maar ook gewone asfaltwegen volgen smij hoor.

  gr


  ---