Slowcooker
Je bent nu hier : Forums > Koken > Kookhoekje
34 Reacties
|
AuteurBerichten
PePoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:31550


--
27 nov 2014 06:56

    Nu wij allebei tot 18.00 uur werken, of in ieder geval pas na 18 uur thuis zijn, merken we dat we te vaak teruggrijpen op een gemakkelijke, snelle maaltijd: wokgroente, blokjes vlees, mie of rijst. Af en toe AVG als we de avond vrij hebben, maar dan is het toch ook snel 19.30 voor we aan tafel zitten...

    Na wat onderzoek gekeken naar een slowcooker, en gisteren besteld. Ik ben benieuwd. Als het klopt dat je eten, zelfs aardappels, lekker worden en blijven als je ze 7-8 uur laat opstaan, dan ben ik tevreden. Zo niet, dan is het nog altijd een energiebewuste manier voor een stoofpot of maaltijdsoep.

    Ik houd jullie op de hoogte.

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    27 nov 2014 09:47

    En zet je zo'n ding dan aan voordat je naar je werk gaat of zit er een timer op?

    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
    K'tjeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:34151


    --
    27 nov 2014 02:21
    Ik zie in de link iets staan over een timer.
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    27 nov 2014 04:29
    Oh ja, nu zie ik het. Had link niet geopend.
    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
    K'tjeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:34151


    --
    27 nov 2014 05:25
    pepo, zet er niet voor niks een link bij.
    KôllekeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:21738


    --
    27 nov 2014 06:45
    Ik kan me voorstellen dat je 's avonds geen zin meer hebt om te koken.
    Bij welke temperatuur wordt er dan 'gekookt'? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.
    Groetjes, kôlleke
    virgoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:22383


    --
    27 nov 2014 06:52
    Ben ook heel benieuwd of het wat is.
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    27 nov 2014 07:54

    Wij zijn ook benieuwd. Inmiddels heeft hij een plek gekregen in de keuken. Er wordt gegaard bij 80-90 graden, onder kookpunt dus. Er wordt gesproken over kooktijden tussen de vier en 10 uur.

    Waar het in ieder geval goed voor is is soepen en stoof. Dan heb je een gemakkelijker en energiezuiniger alternatief voor de braadpan/oven. Maar we hopen dat ook totale maaltijden met rijst of aardappels gaan lukken. Aan de slag van de week! ;-)

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    ɑɲaGebruiker is Offline
    Huishoudfanaat
    Huishoudfanaat
    Posts:8727


    --
    27 nov 2014 11:43
    Ahh, fijn dat je het hier neerzet! Voor de niet-FB'ers onder ons; Pepo had dit ook genoemd op FB en daar vroeg ik ook om zijn ervaringen te delen omdat ik heel benieuwd en geïnteresseerd ben! Afgaande op wat ik er tot nu toe van hoor lijkt het me een ideaal ding!

    Heb je er zo'n receptenboekje bij Pepo?
    Groetjes, Anja
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    28 nov 2014 09:59

    Ik heb er een standaard boekje bij, maar ook een echt mooi kookboek met mooie recepten en foto's. En op internet zijn ook allerlei ervaringen en recepten te vinden.

    Hij is nog mooi ook. En met deze versie kan je de grote schaal ook op het gas en in de oven gebruiken.

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    28 nov 2014 01:14
    Poging 1: basisbouillon. Prei, wortel, sellerie, peterselie, peperkorrels en schenkel. Beetje zout. Water erop. Nu 6 uur op stand laag. Kijken wat het wordt.
    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    28 nov 2014 01:15
    En voor zondag heb ik een hele kip gekocht, die wil ik met krieltjes en broccoli erin doen, kijken of dat ook lukt. Daar hebben we hem eigenlijk voor gekocht, volledige maaltijden.
    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    28 nov 2014 02:08

    Er bestond al een topic slowcooker, uit 2010, en daar zette ik toen neer:

    Ik maak al mijn slow-cook gerechten gewoon in een goede gietijzeren pan op het vuur, op het petroliestel en eventueel in de oven. Geen enkel probleem, en het scheelt een apparaat in je keuken. Kan iemand uitleggen wat de meerwaarde van zo'n apparaat is? Ik zie het niet...

     Inmiddels zie ik het voordeel dus wel: energiezuiniger dan de oven, en een petroliestel laat ik niet branden als ik er niet ben.

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    28 nov 2014 04:51
    Hahaha, die Pepo!
    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    29 nov 2014 10:57

    ;-))

    Het klopt wel hoor, als ik thuis ben, zal ik toch snel het petroliestel te voorschijn halen. Met mijn werktijden van het moment en de medische molen van (schoon)moeder is dat een ander verhaal.

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    29 nov 2014 11:58

    Gisteren een pan vol soepbotten, prei, wortel, Z&P, laurier, peterselie, salie en tijm met water opgezet in de slowcooker. 8 uur op stand low. En nieuwsgierigheid bedwongen, deksel erop gelaten...
    Slowcooker werd aan de buitenkant wel warm, maar niet extreem heet. Het duurde even voordat de deksel aan de buitenkant ook wat warmer werd, slow is ook echt slow...
    Na 8 uur de botten eruit geschept, het merg eruit gehaald, de bouillon gezeefd, een deel van de groente en het merg weer teruggedaan, en met de staafmixer een gladde groentesoep gemaakt. Lekkere basis.
    Na een nacht afkoelen is het lekker gegeleerd en kan ik de bak bijna op de kop houden zonder dat de bouillon eruit komt... Nu kijken hoe groot ik de porties maak om in te vriezen. Ik denk dat ik het als ik er soep van maak, nog aardig moet verdunnen.

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    K'tjeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:34151


    --
    29 nov 2014 12:11
    Hoe veilig is het dan om dat ding aan te zetten als er niemand thuis is?
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    29 nov 2014 12:38
    Best veilig. Iedereen heeft het over een wasmachine en een droger, die je niet aan laat staan als je alleen bent. Ik wel hoor. Kortsluiting kan natuurlijk altijd, maar verder is het een apparaat dat aan de buitenkant niet heet genoeg wordt om iets in de brand te steken, zwaar genoeg om niet om te vallen, en als er geen kleine kinderen of huisdieren rondsjouwen, vind ik het geen enkel probleem. Dat heb ik met de oven ook, maar die neemt veel meer energie, terwijl ik een petroliestel nooit alleen zou laten.
    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    KôllekeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:21738


    --
    29 nov 2014 10:39
    Grappig Pepo, hoe je destijds in het andere topic hebt gereageerd.
    Je bent aardig aan het experimenteren. Leuk!
    Die soep, dat zit wel goed. Ik ben benieuwd hoe het morgen met je complete maaltijd gaat.
    Groetjes, kôlleke
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    30 nov 2014 06:59

    Vandaag. ;-)

    Kip en krieltjes zijn heerlijk. Tomaten ook. Broccili is gaar, met zelfs nog wat bite, maar voor ons te gaar. Wij willen op groente moeten bijten, en dat was niet meer... 

    Vocht kan nog minder. Blijkbaar verdwijnt er niets, er lag gewoon 5 cm. vocht onderin. Dus volgende keer nog zuiniger: 1 kopje vocht toevoegen is al te veel.

    De smaak is echt fantastisch. Alles zit er nog in! En de kip valt van de botten, geen verlies. Op internet zeggen ze dat je van die botten dan weer bouillon kan trekken, daar begin ik maar niet aan.

    Morgen gaan we kijken of ik saucijzen, rijst en sperziebonen kan garen in dit ding. Its really amazing... ;-)

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    virgoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:22383


    --
    30 nov 2014 07:09

    Wat leuk om te lezen dat het jullie  goed bevalt.

    KôllekeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:21738


    --
    30 nov 2014 11:30
    Leuk Pepo, dat ook de complete maaltijd goed gelukt is.
    Dus morgen laat je hem voor het eerst alleen aan staan. Ben je er nu in het weekend wel vanaf gebleven, of heb je de neiging gehad om er in te kijken? (Of kan dat niet?)
    Groetjes, kôlleke
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    01 dec 2014 07:16

    Ik ben er van afgebleven, met moeite... Deksel optillen zorgt voor risico op uitdroging en 15-30 minuten langere kooktijd.
    Deze cooker heeft ook geen glazen deksel, dus je ziet echt niks...

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    Maria1000Gebruiker is Offline
    Huishoudfanaat
    Huishoudfanaat
    Posts:10460


    --
    01 dec 2014 03:40

    Oh, gevonden! 

    Leuk dat het beviel. Zonde van de broccoli. Rekening houden met welk soort groenten dus. Veel pastinaak en knolselderij enzo dus de komende tijd. 

    We are human beings, not human doings.
    K'tjeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:34151


    --
    01 dec 2014 05:12
    Nu al een goede aankoop dus.
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    01 dec 2014 10:50

    Als ik echt een hele dag niet thuis ben, inderdaad wintergroente, knollen, kool, peen, prei enz.

    Rijst gaat het ook niet worden, behalve als je van zwarte blokken steenkool houdt. ;-)

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    KôllekeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:21738


    --
    01 dec 2014 11:13
    Oeps...
    Hebben jullie nog wel wat te eten gehad?
    Groetjes, kôlleke
    Maria1000Gebruiker is Offline
    Huishoudfanaat
    Huishoudfanaat
    Posts:10460


    --
    02 dec 2014 10:09
    Maar was het niet omdat je nu minder water had toegevoegd dan vorige keer? Bij rijst moet je dat natuurlijk niet doen.
    We are human beings, not human doings.
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    02 dec 2014 11:04

    Dat wilde ik ook schrijven: rijst heeft wel voldoende water nodig.

    Opnieuw oefenen dus! ;-))

    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    02 dec 2014 08:07
    Ik heb de rijst natuurlijk wel voorzien van de hoeveelheid vocht die in de gebruiksaanwijzing van de cooker wordt aangegeven. Ik ben niet blondt...
    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    02 dec 2014 08:17
    Tja, ik kan nu niet schrijven "als je überhaupt al haren hebt", want je laat je niet meer tondeuseren door M1!
    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    02 dec 2014 11:47

    Precies S-je. Maar jij zou dat best kunnen schrijven, jij bent wel blondt... ;-)

     

    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    ɑɲaGebruiker is Offline
    Huishoudfanaat
    Huishoudfanaat
    Posts:8727


    --
    03 dec 2014 09:40
    Toch heb ik diverse recepten met rijst voor de slowcooker gezien volgens mij.
    Groetjes, Anja
    PePoGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:31550


    --
    03 dec 2014 07:39
    Ik ook. Vandaar ook dat ik het nog wel een keer probeer als ik erbij ben, en dan ga experimenteren met hoeveelheden vocht en standen/tijden.
    PePo
    "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
    S-jeGebruiker is Offline
    Huishoudgoeroe
    Huishoudgoeroe
    Posts:72896


    --
    03 dec 2014 08:24
    Geplaatst door PePo op 02 dec 2014 11:47

    Precies S-je. Maar jij zou dat best kunnen schrijven, jij bent wel blondt... ;-)

     





    Groetekes, S-je
    Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....


    ---