Volg ons via
 
Werkende pubermoeders
Je bent nu hier : Forums > Kind en Gezin > Pubers
Pagina 1 van 3123 > >>
20 Reacties
Bericht is Afgesloten
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
SusannahGebruiker is Offline
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Posts:51


--
23 nov 2006 12:36

  Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je leest over moeders van jonge kinderen die het moeijlijk hebben met de combinatie werk/kinderen, maar ik lees eigenlijk nooit iets over moeders met puberkinderen. Sterker nog, de meeste moeders denken weer (meer) te gaan werken als hun kinderen op de middelbare school zitten.

  Ik ben pas gaan werken toen mijn jongste dochter al ruim zeven was en aan het eind van groep 3 zat, dus het probleem van de jonge kinderen heb ik nooit gehad. Maar ik vind wel dat het werken terwijl je pubers hebt, zwaar onderschat word.

  Bij mij werkt het in de praktijk niet echt soepel Terwijl ik vroeger onder schooltijd werkte en alle vakanties vrij had, zit ik nu op een contract van twee vaste dagen van acht uur. Dat betekent dus voor mij persoonlijk al een erg lange dag, want ik moet natuurlijk wel gewoon om half zeven op om de rest van het gezin op tijd de deur uit te krijgen. En als ik om half zes thuis kom, moet er minimaal nog gekookt worden (meestal maar iets gemakkelijks). En dan laat ik de rommel meestal maar een beetje liggen, wat me dan ook weer dwars zit.

  De dochters zijn op totaal onregelmatige tijden thuis of  weg. Daar kan ik geen rekening mee houden en dat doe ik dus ook niet. Maar ik heb wel het gevoel dat ik zo langzamerhand meer een soort huishoudster en politieagent ben geworden dan een gezellige moeder.

  Twee dagen lijkt niet veel maar het geeft (voor mij) net te veel druk op alles. Want als ik maandag mijn klussen niet afkrijg, heb ik er woensdag pas weer tijd voor. Dat werkt dus niet. Ik had het met mijn schema’s aardig onder controle, maar dan was er weer geen tijd voor andere dingen. En hoewel pubers prima alleen kunnen zijn en ook best te vertrouwen (behalve op het gebied van etenswaren Wink ), ze hebben wel een ander soort aandacht nodig, die ook behoorlijk wat tijd en energie vreet. Die van mij lopen niet bepaald over  van het zelfvertrouwen, dus ik ben ze voortdurend (misschien wel wat te veel) aan het opvangen.

  Een puber is volkomen op zichzelf gericht, dat veroorzaakt dus ruzie en rommel en het is niet bepaald gemakkelijk dat altijd met een vrolijk gezicht op te lossen. Zeker niet (dat komt het weer) als je een werkdag achter de rug hebt of als je nog wat dingen klaar wilt hebben omdat je de volgende dag moet werken. Tijd voor mezelf, voor hobbys of om dingen te doen die echt voor mij alleen zijn, voelt altijd als gestolen tijd. Als ik er tijd voor neem is het wel zo dat ik mijn computer aan de kant zet of mijn breiwerk wegleg zodra mijn plicht roept. En die roept vaak.....

  Ik denk er dus regelmatig over te stoppen met werken, iets dat nu gelukkig financieel mogelijk is. Maar daar twijfel ik dan toch ook over. Want ten eerste ben ik nog erg jong, als onze jongste achttien wordt, ben ik 39. Dat heeft voordelen, maar ik ben bang dat ik een kanjer van een lege-nest.-syndroom krijg als ik mezelf nu toesta om me volledig op mijn gezin te richten. En vind dan (over een jaar of vijf, zes)  maar eens weer een (part-time) baan als je een CV hebt met twee grote gaten erin.

  Bovendien twijfel ik over het voorbeeld dat ik de dochters geef als ik stop. Enerzijds wil ik dat ze zich later een echt en gezellig gezinsleven herinneren en niet alleen een super stressmoeder. Ik wil thuis zijn, veiligheid en rust creeren en ik gun hen (en hun eventuele kinderen) ook een echt en goed gezin. Maar aan de andere kant is de maatschappij steeds meer gericht op werkende moeders. Spiegel ik ze dan geen vals en ouderwets beeld voor? Iets dat voor hen onhaalbaar is? Kan ik ze niet beter leren hoe je zonder schuldgevoelens als moeder ook deel uit kunt maken van de moderne maatschappij? Maar ja, hoe doe je dat dan? En ik wil ze ook voorleven dat je nu eenmaal moet werken voor je geld, dat de dingen je niet zomaar komen aanwaaien. Ontslag nemen omdat ik het niet meer trek voelt als een slecht voorbeeld. Maar dan vraag ik me ook weer af of het nu echt een goed voorbeeld is om al jaren te knokken en iedere keer weer min of meer in te storten, vervolgens toch weer op te krabbelen en met frisse tegenzin door te zetten tot het weer allemaal te veel wordt.

  Nou ja.... voor ik echt mijn hele piekerhoofd over jullie uit ga storten, zal ik maar stoppen. Ik schrijf dit natuurlijk niet alleen om mijn hart te luchten, maar ook om reacties te vragen.

  Dus.... ervaring? Gedachten? Opmerkingen? Alles is welkom! 

   

  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32193


  --
  23 nov 2006 01:01

  Ik ben 16 jaar geleden gestopt met werken, toen de oudste geboren werd. Wij hebben er twee, 16 en 14, de meiden schelen anderhalf jaar. En ik herken me in jouw beeld: ze kunnen veel alleen, maar pubers hebben andere steun nodig. Praten, hulp bij huiswerk, structuur, vriendjes, en daarbij mijn oudste die met de diabetes worstelt...

  Ik hoef het financieel niet te doen, werken. Ik doe het dan ook niet. Wel vind ik het belangrijk maatschappelijk bezig te blijven. Wij hebben ervoor gekozen dat ik me nuttig maak via vrijwilligerswerk: jaren MR en GMR van de basisschool van mijn kinderen, allerlei vrijwilligerswerk voor de kerk en diverse sportverenigingen, bestuurswerk voor vluchtelingenwerk hier, ontwerpen en onderhouden van diverse websites voor kerk, school, liefdadigheid... Nee, ik ben niet bang voor het lege-nest-syndroom, ik blijf wel bezig. Groot voordeel ten opzichte van een betaalde baan is dat ik ervoor kan kiezen wanneer ik dingen doe, zo ben ik altijd vrij als de meiden een proefwerkweek hebben, dan ben ik thuis. Ik heb toen mijn oudste diabetes kreeg gezegd dat ik een maand geen vrijwilligerswerk zou doen, heen en weer naar ziekenhuis, praktische en mentale steun, ik was dolblij dat ik geen baan had.

  En het voorbeeld dat wij aan onze dochters geven is dat mannen kunnen huishouden, dat vrouwen heel goed een betaalde baan kunnen hebben, dat je in  overleg  zorg en werk kunt verdelen, dat een betaalde baan niet zaligmakend is, dat het heel belangrijk is dat mensen zich maatschappelijk inzetten zonder dat ze ddaarvoor betaald worden, en dat ze hun eigen verantwoordelijkheden hebben: ze zorgen voor hun eigen kamer, ze krijgen kleedgeld, zakgeld en busgeld en daar moeten ze het van doen, ze hebben taken in het huishouden en worden daarop aangesproken. Een gezellig gezin is belangrijk, maar ik ga een meningsverschil met een puber niet uit de weg.

  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  sonnie1983Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6017


  --
  23 nov 2006 01:43
  mijn moeder is de eerste jaren ook thuis gebleven. daarna 2 middagen werken (wel thuis als wij thuis kwamen uit school)
  en dat zo verder opgebouwd naar mate we richting groep 8 en middelbare school gingen.

  ik ben de jongste. mijn moeder had dan wel werk waar ze tussen de middag en na school weer thuis was.
  op de middelbare school hadden we dus ooit dat we alelen thuis kwamen.

  heb dit nooit vervelend gevonden. of het idee dat iets gemist had ofzo.

  gr
  Marion60Gebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2547


  --
  23 nov 2006 02:27
  Ik begrijp helemaal wat je bedoeld. Ik heb tot 5 jaar geleden ook altijd part-time gewerkt. Maar dat kon ik gelukkig altijd binnen de schooltijden plannen (mijn kinderen gingen van 8.30 tot 14.45 naar school was Jena-plan)
  Maar zolang ze klein zijn is het allemaal veel beter te plannen, ze zitten op een kinderdagverblijf of je hebt oppas thuis. Maar zodra het pubers worden dan regel je geen oppas meer voor ze. Dus lopen ze op onregelmatige tijden door het huis en ben je er ook niet als er eens wat is. En pubers hebben inderdaad andere zorg en aandacht nodig. Bovendien liggen ze niet meer vroeg op bed dus je avonden zijn ook veel drukker.
  Ik vind dat Peter wel gelijk heeft, als je niet meer werkt wil dat niet  zeggen dat je je nutteloos hoeft te voelen. Je kunt je op zoveel andere terreinen nuttig maken. En dan ben je ook nog steeds een voorbeeld voor je kinderen. Arbeid hoeft niet perse betaald te zijn. Als er geen vrijwilligers zouden zijn zouden heel veel organisaties in Nederland ophouden te bestaan.

  En wat betreft het lege nestsyndroom, ik was ook jong moeder en de oudste woont nu nog steeds thuis. Hij is nu 25 net een half jaartje afgestudeerd en op zoek naar een huis. Geloof me, het is een schat van een jongen en we hebben ook zelden conflicten maar ik denk dat het toch goed is als ze de deur uit gaan. Ze gaan zo hun eigen leven leiden onder jouw dak, en dan wordt het gewoon tijd dat ze uitvliegen en heb je er ook vrede mee.

  Succes, met wat je ook beslist.

  Grtz
  Marion
  rianne24Gebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:58


  --
  23 nov 2006 02:50
  Ik vind dat je moet doen wat goed bij JOU voelt, wat dat dan ook inhoudt. Als je vindt dat je moet ophouden met werken omdat jij je daar beter bij voelt omdat het nu zo gestresst voelt, denk daar dan serieus over. Wat later betreft (of je dan nog werk vindt,)  tja dat is een keuze die je zelf moet maken, niemand kan in de toekomst kijken en het is natuurlijk waar, hoe ouder hoe moeilijker. Maar ik heb ook nog een vaste baan gevonden toen ik 38 was hoor, gewoon via een uitzendburo. Ze waren zo tevreden dat ik eigenlijk al na 1 maand aangenomen was.
  Ik heb het toen zo opgelost: (ik werkte halve dagen en dinsdag de hele dag) een hulp i/d hh gezocht die me 2x per week 2 uur ’smiddags  kwam helpen: de 1e keer deed ze het helemaal beneden, 2e keer: beneden stofzuigen en dan boven (incl. de bedden samen met mij verschonen). Ondertussen deed ik dan bv boodschappen of een strijkje of koffiedrinken bij een vriendin en had dan tenminste het weekend vrij en een schoon en opgeruimd huis (was zelf dus ook opgeruimd!!) Kinderen hoefden toen niet zo veel van mij te doen als dekbed rechttrekken en hulp bij afwas en tafeldekken. Ik bedoel, omdat ik graag weer wilde werken, hoefden zij niet opeens taken van mij te doen.
  Misschien ook een idee voor jou. Kun je wel denken: dan kan ik het net zo goed zelf doen, maar iemand anders kan gericht 4 uur werken in je huis en jij  behoudt je werk.
  Maar doe gewoon wat je zelf vindt,  ik vond  (en nog steeds hoor) het hh niet leuk en ging liever op kantoor werken. Thuis hebben ze dus altijd een tevreden moeder/vrouw gehad die met plezier meedeed aan activiteiten van school of zaterdags langs de lijn v/h voetbalveld stond. Nu ze zelf hele dagen aan het werk zijn, krijg ik ook nooit verwijten van vroeger, integendeel: in hun herinnering was ik er altijd en eigenlijk was dat ook zo, want als ze thuis kwamen, was ik al minstens 1 uur als het niet meer was, thuis.
  Sterkte met je keuze!  groetjes, Rianne
  EmootjeGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12012


  --
  23 nov 2006 03:27

  Ik denk ook dat je moet nadenken over wat voor jou belangrijk is. Werk je omdat je het leuk vindt ook buitenhuis bezig te zijn of werk je omdat onze maatschappij veranderd en steeds meer moeders een baan naast hun huishouden hebben.

  Ik vind het een soort van moeten geworden, zeg maar dat je alleen huismoeder bent en je wordt raar aangekeken. Gelukkig heb ik me daar nooit iets van aangetrokken.  Ik heb trouwens wel gewerkt, omdat ik het leuk vond. Maar moet je  eens nagaan wat een fultime-job huismoeder zijn is.

  Ik kan me wel heel goed voorstellen dat huismoeders/vaders er naast het huishouden en opvoeden iets bij willen doen of vrijwilligers werk of een betaalde baan. Moet ook kunnen. Maar dan wel de taken verdelen en pubers kunnen best een huishoudelijke taak op zich nemen. Ik ben het dan ook niet mer Rianne eens als ze zegt dat haar kinderen niet hoefden te helpen omdat zij zo nodig een baan wilde. Ik vind dat kinderen moeten helpen als onderdeel van de opvoeding, als ze op zichzelf wonen moeten ze ook en dan is het heel handig als je het nodige al hebt geleerd.

  Susannah , als je je baan echt leuk vindt, zou ik geen ontslag nemen. Maar een keer met je gezin om de tafel gaan zitten en een "te doen" lijst (huishoudelijkwerk) maken. Ieder zijn/haar eigen kamer en ieder een wekelijks terugkerende klus, WC, Douche, Keuken enz. En ik vind het idee van Rianne om een hulp in de huishouding te nemen een heel goed idee. Voor bijv, tijdrovende klussen als ramen zemen enz. Ik heb 2 uur in de week hulp( wel om een andere reden, maar dat maakt niet uit) en dan gebeurt er zoveel dat ik de rest van de week alleen naar hoef bij te houden. Dus denk er eens over na.

  Ik denk dat je op deze manier weer een hele gezellige moeder bent(volgens mij ben je dat so wie so wel) En je kids leren dat erin het leven dingen moeten die niet zo heel leuk zijn Wink.

  Succes!  Edited by - Emotutje on 23-11-2006 3:30:18 PM
  Als je denkt dat alles tegenzit,
  denk dan opnieuw.
  sonnie1983Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6017


  --
  23 nov 2006 03:34
  en daarbij ishet ook dat pubers ook steeds meer hun eigen leven krijgen en ze steeds meer hun eigen weg gaan. ze vinden het dan ook helemaal niet erg om smiddags bijv alleen thuis te komen. het is moeilijk dat loslaten. maar ze willen/moeten ook zelf dingen ontdekken.

  denk niet dat ze iets missen hoor. anderskan je altijd met gezin overleggen natuurlijk! of ze je missen. of dat ze vinden dat je altijd druk druk druk bent en dat je ook wel tijd voor je eigen verdient of net wat jij belangrijk vind ter sprake te brengen.

  gr

  ps kleine klusjes kan gerust zoals afwassen/afdrogen, kamer opruimen...

  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32193


  --
  23 nov 2006 04:33

  kamer opruimen is hier geen klein klusje hoor... Pubers kunnen in no-time een giga bende maken, waar je dus echt niets meer terug vindt....

   

  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  Marion60Gebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2547


  --
  23 nov 2006 04:56
  Oh, maar eigen kamer bijhouden moesten ze hier al vanaf een jaar of 13, 14. Daar bemoei ik me niet mee. Ze moeten hem zelf opruimen en schoonhouden. En dan kijk ik niet erg kritisch maar als het een enorme bende is waarschuw ik 2x en als er dan nog niets gebeurt dan doe ik het. Maarrrrrr ik kost 10 euro per uur en gooi graag dingen weg.
  Werkt hier perfect.
  Ook de jongste van 10 moet zelf opruimen, ik maak dan wel schoon.

  Grtz
  Marion
  EmootjeGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12012


  --
  23 nov 2006 04:58

  Maar waarom alleen kleine klusjes?

  Kennen jullie die spreuk op een tegeltje?

  IK ben je moeder, niet je werkster 

  Als je denkt dat alles tegenzit,
  denk dan opnieuw.
  Bericht is Afgesloten
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Nieuwste reacties