Volg ons via
 
Opmerkelijk nieuws !!
Je bent nu hier : Forums > Actueel > Nieuws van de dag
Pagina 1 van 9412345 > >>
939 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
SophietjeGebruiker is Offline
Huishoudhulpje
Huishoudhulpje
Posts:818


--
18 dec 2006 10:08
  Putten verbied oudejaars vuren om zondagsrust.

  De traditionele vreugde vuren in Putten op de laatste dag van het jaar zijn door de gemeente verboden nu oudejaarsdag op een zondag valt .
  De burgemeester wil dat de zondagrust niet wordt verstoord .

  Gemeenten die veel waarde hechten aan de zondagrust komen op allerlei manieren in actie om te verkomen dat die rust plaats maakt voor keiharde dreunen van vuurwerk en joelende feestvierders . Zo besloot Staphorst onlangs dat het razend populaire carbidschieten niet mag op oudjaarsdag .
  Putten verbiedt nu de traditionele vreugdevuren.
  De gemeente vreest dat het bouwen van de vreugdevuren en het grote aantal enthousiaste bezoekers voor te veel lawaai zorgen.
  Controleurs houden zondag een exstra oogje in het zeil.
  (bron de  telegraaf )

  EmootjeGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12012


  --
  18 dec 2006 10:27
  Tja.
  Als je denkt dat alles tegenzit,
  denk dan opnieuw.
  chichiGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:117


  --
  18 dec 2006 12:14
  Het is dan wel erg rustig in die contreien.Ach het scheelt wel qua financieen maar het hoort er toch wel bij eigenlijk.

  Ben benieuwd in ons dorp, Katwijk. Dat is ook erg kerkelijk. Men, kerkgangers, wilden aanvankelijk niet dat er betaald parkeren werd ingevoerd op zondag maar dat is toch gebeurt. Dat is een beetje hypocriet he......

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73094


  --
  18 dec 2006 03:05
  Emotutje, jij schrijft precies mijn reactie! Was ook het eerste wat in mij op kwam.

  Kijk, dat herrie (bijvoorbeeld die vreugdevuren) die in die gebieden normaal op 31 en/of 1 januari gemaakt wordt verboden wordt in verband met de zondagsrust, daar kan ik nog in komen, maar stel dat vuurwerk ’s nachts verboden wordt, vind ik vrij ver gaan.

  Maar goed, ik heb een aantal jaren in Gorinchem gewoond, ook erg gelovig daar, en geloof maar niet dat je daar op zondag naar de kermis kon hoor of op een terrasje zitten was er in die tijd ook niet bij.

  Ik laat mensen wel in hun waarde wat dat betreft, maar ik vind wel dat het een zaak van wederzijds respect moet zijn. Tig jaren geleden was het grootste deel van de bevolking nog erg gelovig en toen was het gangbaarder dat die zondagsrust altijd gerespecteerd werd.

  Inmiddels is er een hoop veranderd wat betreft aantallen mensen die wel en niet gelovig zijn, dus naar mijn mening is het dan tegenwoordig voor allebei de groepen (om het maar even zakelijk te zeggen) een kwestie van aanpassen en water bij de wijn doen (hm, ook een kerkelijke uitdrukking! Hihi!).
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  ChayGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:7


  --
  15 jan 2007 08:05

  Viel 1 januari dit jaar niet op een maandag, dus hoezo zondagsrust...

  Maar goed, ik heb ook een hekel aan het feit dat er al dagen vooraf vuurwerk wordt afgestoken. Dus dat ze dat willen voorkomen prima. Ik zou het er helemaal mee eens zijn dat vuurwerk alleen vanaf 1 januari 00.00 uur tot 06.00 uur afgestoken mag worden maar om daar dan de reden "zondagsrust" voor aan te dragen vind ik volslagen onzin.

  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73094


  --
  15 jan 2007 01:33


  citaat:
  Chay wrote:
  Viel 1 januari dit jaar niet op een maandag, dus hoezo zondagsrust...  Nieuwjaarsdag wordt altijd als zondag gerekend, op welke dag het ook valt.
  Net zoals 1e en 2e Kerstdag, die worden ook als zondag gerekend.

  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  LouiseGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7814


  --
  15 jan 2007 06:23

  Dat is niet waar het om ging. Oudjaarsdag was een zondag, dus het vuurwerkgeknal op oudjaarsdag werd door sommigen als extra storend ervaren. Nieuwjaarsdag is wel een vrije dag, maar heeft volgens mij voor christenen (voor mij in ieder geval niet) niet dezelfde waarde als een zondag.  Anders zou het ook niet juist dit jaar een probleem geweest zijn!
  Ik ben blij dat de laatste jaren in onze woonplaats er goed overleg kan zijn tussen de kerken en de gemeente: bij activiteiten op zondag die lawaai geven ook rondom de kerken (in het centrum) wordt de kerktijd gerespecteerd en pas daarna begonnen.


  Maar goed, ik heb een aantal jaren in Gorinchem gewoond, ook erg gelovig daar, en geloof maar niet dat je daar op zondag naar de kermis kon hoor of op een terrasje zitten was er in die tijd ook niet bij.

  Ik laat mensen wel in hun waarde wat dat betreft, maar ik vind wel dat het een zaak van wederzijds respect moet zijn.

  ’t Is vaak wel zo dat dat gezegd wordt, maar bedoeld wordt dat "kerkmensen" zich maar moeten aanpassen. Waarmee ik niet wil zeggen dat jij dat bedoelt!


  ChayGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:7


  --
  28 jan 2007 11:10

  Tja, ik heb daar dan toch ook een vrij uitgesproken mening over die vele mij niet in dank zullen afnemen maar ik vind niet dat men in een gemeente rekening hoeft te houden met religie bij het organiseren van of vergunning verlenen aan festiviteiten/evenementen in het centrum. Ik vind het prima als het in onderling overleg kan en gedaan wordt maar ik vind niet dat er voor geweken hoeft te worden. En dus ja, vind ik dan automatisch dat kerkmensen zich dienen aan te passen. Dat wil nog niet zeggen dat dit respectloos is jegens het geloof.

  Wat voor een kerkmens een zondagsrust betekent, betekent voor een een ander juist het deelnemen aan bijvoorbeeld een muziekfesitiviteit. Het weekend bestaat nou eenmaal uit een zaterdag en een zondag en dan zijn de meeste mensen ook vrij om aan dergelijke dingen te kunnen deelnemen om ontspanning te zoeken en het centrum van een stad of gemeente is dan ook bij uitstek de plaats om dergelijke dingen te organiseren. Zeggen dat festiviteiten organiseren op openbare plaats als een centrum respectloos is i.v.m. de zondagsrust voor kerkmensen kan ook omgedraaid worden. Het onthouden van andere mensen voor het vinden van hun ontspanning omwille van de zondagrust die bij een geloof hoort waar jij geen deel van uitmaakt of wil uitmaken is ook verstoren van hun beleving van een zondag kan dan net zo goed respectloos beschouwt worden.

  In dit geval viel oudjaar een keer op zondag. Het gebeurt eens in de 5/6 jaar dat oud/nieuw op een zondag valt. Buiten het feit dat ik zelf niet van vuurwerk geknal houdt vind ik niet dat er dan rekening gehouden hoeft te worden met religie en feestvreugde de vrije loop mag hebben voor die eens in de zoveel tijd. Ook hier kan het als respectloos beschouwt worden dat een jarenlange traditie niet zou mogen plaatsvinden omwille van een zondagsrust die bij een religie hoort.

  Mijn zondagrust, na een avond hard werken, wordt ook met regelmaat verstoort door de decibellen die de nodige kerkklokken produceren. Mijn doorgang wordt ook met regelmaat verstoord door kerkelijke aangelegenheden. Dat is dan allemaal heel jammer voor mij, dan loop of rijd ik maar een keer een blokje om en als ik weet dat ik niet gestoord wil worden door die kerkklokken dan doe ik maar een keer oordopjes in. 

  LouiseGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7814


  --
  29 dec 2007 08:24
  't Is niet zo'n opmerkelijk nieuws (helaas gebeurt het vaker) maar vanmorgen op de loopclub werd door verschillenden gemeld dat ze gisteravond/vannacht een grote brand hadden gezien, waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk....
  Er mag dan al nieuw onderkomen zijn, maar alle spulletjes.... werk van de leerkrachten en kinderen.... je moet er toch niet aan denken!!
  Onze zoon heeft op een school vlak naast de nu afgebrande gezeten, het is hier 7 min. fietsen vandaan.
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73094


  --
  29 dec 2007 08:56
  Ik las het nieuws inderdaad. Nu onze oudste sinds een paar maanden op school zit, pakt me dat nog meer zo'n brand op een basisschool. Je moet er toch niet aan denken dat zo'n gebouw waar je heel wat opgebouwd hebt (zo voel ik dat zelfs na een paar maanden al!) er ineens verwoest bij staat. Verschrikkelijk.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 9412345 > >>


  Nieuwste reacties