Volg ons via
 
hoeveel zakgeld
Pagina 1 van 212 > >>
11 Reacties
Bericht is Afgesloten
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
BOOMGebruiker is Offline
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Posts:27


--
17 jan 2007 10:50

  Hallo allemaal
  hoe veel geven jullie zakgeld aan een meisje van 7 en aan een jongetje van 6.

  We hebben inmiddels wel een neiuw systeem ingelast omdat de spaarpot en begrip geld, sparen en verdienen toch nog erg moeilijk was. Hierbij kwam ook nog eens dat zoonlief erg fantatiek in spullen aan het knippen was waarin het niet hoorde. Dus toen was helemaal de maat vol. Zoonlief heeft zijn nieuwe broek betaald uit zijn eigen spaarpot en er bleef nog maar heel weinig centjes over letterlijk en figuurlijk. Maar we hadden ook in de kerst vakantie afgesproken dat ze wat mochten kopen uit hun spaarpot en andere gedeelte zou naar de bank gaan.

  Nou er bleef maar  4.30 over. En wat was het teleurstellend voor hem dat hij maar die kleine dingen kon kopen. Wat we nu ingelast hebben is heitje voor karweitje. Samen met hun een lijst gemaakt waarmee ze zouden kunnen helpen. Dus ze kwamen met tafel dekken, afruimen, tuin vegen, cavia en konijnenhok schoonmaken, afdrogen en zondags kamer opgeruimd zijn. Nu hebben we gezegd dat er 2 spaarpotten zijn een voor echt sparen en een voor heitje karweije. En raad is wat ze zijn zo trots. Afruimen en tafel dekken minimaal 3x voor een centje anders is het te makkelijk. En zo grappig, dochter sneller uit bed, gaat de tafel dekken zelf krul zetten op lijstje,  zoonlief wiebelkont kan tussen het eten door afruimen zodat je het toetje kan eten en zondag  rekenen we dan af. Maar wat  nu nog als zakgeld voor het sparen. en hoe hoe doen julli het

  Cas 

  Marion60Gebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2547


  --
  17 jan 2007 11:21
  Dat van die broek vind ik een goeie. Zou ik ook gedaan hebben....... als ze het niet goedschiks willen leren dan maar kwaadschiks.
  Vroeger moesten ze bij mij ook altijd een kwartje (hollands kwartje) in een potje doen als ze weer eens vergaten het licht uit te doen op hun kamer.

  Zakgeld is leergeld, ik geloof dat je op de site van het NIbud er het een en ander over kunt lezen. Blijft natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je zelf kunt missen en wat ze er allemaal van moeten kopen.
  Op die leeftijd zou ik de jongste 1 euro geven en de oudste 1,25 per week. En dan inderdaad stimuleren om het op te sparen. 
  Mijn zoontje is 11 jaar en die krijgt 10 euro per maand. Dat gaat automatisch naar zijn rekening en daar spaart hij voor grote dingen. Computerspelletjes enzo. Verder krijgt hij nog van Oma 2 euro in de week dus hij heeft best veel geld te besteden. Dus hij moet van mij de verjaarskadootjes voor het gezin ervan betalen en alle boekjes en troepjes die hij graag wil hebben.
  Gelukkig is hij niet zo’n uitgever dus hij spaart ongemerkt een lekker bedrag bij elkaar.

  grtz
  Marion
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:31828


  --
  17 jan 2007 11:57

  Wij gaven inderdaad ook zakgeld, en ook geld voor karweitjes. Maar alleen voor anders-dan-normale karweitjes, op- en afruimen, tafeldekken enz. waren de gewone huishoudelijke taken van de kinderen, daar betaalde ik ze niet voor.

  En een deel van het spaargeld ging naar de rekening (we gingen wekelijks naar de bank om te storten) en daar werden dan grotere uitgaven van gedaan. Mijn jongste (nu 14) was zo fanatiek dat ze op haar 11e een eigen tv kon kopen van het zelf gespaarde geld.

  En ook bij ons waren er financiële sancties op energieverspilling: een potje voor vergeten licht uit te doen staat hier op de kast, geld is voor extra vakantieuitgaven.

  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  Marion60Gebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2547


  --
  17 jan 2007 01:03
  Ja, hier ook alleen geld voor extra klussen. Tafeldekken en afruimen wordt niet apart beloond. Maar wel de auto wassen, helpen in de tuin en dat soort dingen.
  Kamers moeten ze ook zelf netjes houden en vanaf de middelbare school leeftijd zelf schoonmaken. Maar doen ze dan een extra klus in huis (alles boven stofzuigen ofzo) dan krijgen ze daar weer wat voor.
  Mijn dochter heeft een tijdje in de zomervakantie wat bijverdient door bij mij huishoudelijk werk te doen. Ze kon toen geen baantje vinden dus sopte de badkamer en dat soort dingen.

  Maar ik vind ook wel dat kinderen bepaalde taken in het huishouden gewoon horen te doen zonder dat daar een beloning tegenover staat.

  grtz
  Marion
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73089


  --
  17 jan 2007 03:10
  Hoi Cas,

  Er is al een ander topic over zakgeld.

  Zie hier.

  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  BOOMGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:27


  --
  17 jan 2007 05:53

  Oh wat leuk al die reacties al, Ik ben ook niet van het belonen voor normale dingen. Maar mijn ervaring is dat het naar een tijd weer gewoon wordt en afzwakt. Maar een goeie, geen licht uitdoen en daarvoor een muntje betalen in het potje. Die onthouden we.

  Ik hoop op meer reacties en die andere link ga ik nu bekijken.

  Dames alvast bedankt voor de reaties

  cas 

  MargreethGebruiker is Offline
  Huishoudhulpje
  Huishoudhulpje
  Posts:573


  --
  18 jan 2007 12:33
  op de site van het Nibud kan je richtlijnen voor zakgeld vinden (ik vind de bedragen die daar genoemd worden overigens wat hoog hoor). Mijn kids krijgen iets minder, maar hoeven er ook niks van te kopen (geen kadootjes, beltegoed enzo). Het is dus puur om te sparen voor iets wat ze willen kopen. Geld verdienen door klusjes te doen, daar begin ik niet aan. Meehelpen in huis vind ik normaal. Alleen voor auto wassen krijgen ze geld.
  JytteGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:45


  --
  22 jan 2007 09:43
  mijn kinderen ( 10 en 13 jaar) krijgen 8€ en 10€ per maand.
  Hiervan moeten ze ook kadootjes kopen dus ook voor feestjes van vriendjes en vriendinnetjes. Ik moet zeggen ze sparen altijd voor speelgoed en andere dingen en kopen er nooit snoep voor ofzo( ben ik ook tegen moet ik zeggen want als ze iets willen kunnen ze het thuis krijgen maar aangezien het hier de gewoontje is dat ze meestal meer 1 snoepje per dag krijgen hebben ze hier ook nooit iets over gezegd)
  Tafel dekken,afruimen ed krijgen ze geen geld voor dat hoort vind ik gewoon bij de opvoeding dat iedereen zijn steentje bijdraagt.
  Verder verzorgen ze zelf hun konijn en hamster en nadat dat herhaaldelijk fout ging stelden ze zelf voor een "{ strafpotje"te maken, oftewel beesten vergeten eten te geven....20 cent in de pot die week nog eens vergeten komt er per dag 5 ct bij.
  Als het dan een groter bedrag zou worden omdat ze de beesten te vaak vergeten dan op naar de dierenwinkel en iets leuks/lekkers voor de huisdieren kopen.( het is niet zo dat ik het niet in de gaten houd natuurlijk want die beesten worden dan wel even door mij bij gevoerd.)

  Misschien moet ik ook maar apart potje gaan maken voor licht uit en DEUR dicht doen....( als het te vol zit ..bijdrage voor gas en licht ??ahahah)

  mirjamberktasGebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:31


  --
  23 jan 2007 12:01
  Mijn zoon van 9 krijgt per week 2 euro, waarvan hij er 1 in zijn spaarpot moet doen. De euro die hij overhoudt mag hij besteden aan wat hij wil, behalve snoep. Dat kan hij thuis inderdaad ook gewoon 1x per dag krijgen.
  Maar verder bemoei ik me niet met zijn uitgaven van deze euro.

  Van de spaarpot moet hij voor ons gezin een verjaardagskadootje kopen van zo’n 5 euro per persoon. Hij heeft 3 zusjes, dus hij houdt per jaar ruim 25 euro over om iets van te sparen. Daarbij komt dan eventueel geld dat hij krijgt voor rapport, verjaardag en klussen. Hier geldt inderdaad dat helpen bij de ’gewone dagelijkse klusjes in huis’, geen extra beloning oplevert.

  Mijn dochter van 6 wil natuurlijk ook zakgeld, net als haar broer. Maar zij heeft er echt nog geen benul van. Ik geef haar af en toe 50 cent (maar niet eens iedere week, bij haar houdt ik het eigenlijk ook niet eens bij) en dan gooit ze het vaak in zo’n wiebelding bij de supermarkt. Gevolg: 1 minuut later is haar geld op en dan heeft ze niets meer. Dit begint ze nu toch wel door te krijgen, want ze vindt het toch niet meer zo leuk. Wie weet komt haar besef van geld er zo langzamerhand ook een beetje aan. Ze krijgt dan natuurlijk ook 50 cent voor in haar spaarpotje. Hiervan hoeft ze geen kadootjes ofzo te kopen.

  Mijn zoon krijgt trouwens vanaf z’n 8ste echt wekelijk z’n zakgeld. Daarvoor vergaten we het vooral. Zowel hij als wij...

  Groetjes, Mirjam
  ɑɲaGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8727


  --
  06 feb 2007 03:34
  Ik vind de bedragen, genoemd door het Nibud nogal hoog. Als ik zie wat er aan kinderen hier door de supermarkt struint en weet ik het wat allemaal kopen, denk ik dat ze echt geld teveel hebben, hoor. Daar werd trouwens laatst nog voor gewaarschuwd ivm te dikke kinderen. Een van de maatregelen is dat je als ouder ervoor moet zorgen dat ze niet teveel geld hebben. Jongste van 6 krijgt 50 cent, Middelste van bijna 10, 1 euro, Oudste van 12, 1,50. Ze hoeven er niet veel van te doen, alleen een bijdrage bij een verjaardag binnen het gezin.

  Groetjes, Anja
  Groetjes, Anja
  Bericht is Afgesloten
  Pagina 1 van 212 > >>


  Nieuwste reacties