Volg ons via
 
overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje?
Pagina 1 van 212 > >>
13 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
karin185Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:8391


--
31 jan 2007 07:56
  Mijn dochter is net 1 jaar geworden en is nu de laatste week wat lastig met slapen.

  Voorheen had ik een ritme dat ze ’s ochtends van half 10 tot 11 uur/half 12 sliep en dan ’s middags vanaf 13.00 uur tot 14.30/15.00 uur.
  ’s Avonds brachten we haar dan om 19.00 uur naar bed en sliep ze zonder problemen tot de volgende ochtend 7 uur.

  Nu de laatste dagen wil ze ’s avonds om 7 uur nog niet gaan slapen en duurt het een tijd voordat ze uiteindelijk wel slaapt. Soms halen we haar dan nog weer naar beneden, omdat ze veel te veel energie heeft.

  Dus dacht ik dat dit de overgang was van 2 naar 1 slaapjes en heb gisteren en vandaag geprobeerd het ochtendslaapje eraf te halen. Alleen dat redt ze dus niet tot 1 uur ’s middags. Dus uiteindelijk leg ik haar alsnog om 11 uur/half 12 ’s ochtends in bed, omdat ze dan superchagarijnig is. Dan slaapt ze zo’n 2 uur. Maar ook dan redt ze het niet totdat het 7 uur is. Dus leg ik haar tegen 5 uur nog een uurtje in bed. Met dus als gevolg dat ze om 7 uur nog veel te veel energie heeft en niet wil slapen.

  Hebben jullie tips hoe ik dit anders kan doen? Ik wil eigenlijk wel aan het tijdstip van 7 uur vast blijven houden. Dan hebben we de avond tenminste ook nog voor onszelf.

  O ja, we hebben ook nog even zitten denken dat het teveel aan energie ’s avonds komt doordat ze na het eten ’s avonds nog een schaaltje vanillevla krijgt. Kan het zijn dat ze door kleurstoffen hyper wordt?
  Alleen dit is niet de oorzaak van het ’s ochtends niet willen gaan slapen.

  Wanneer gaan kinderen trouwens van 2 naar 1 slaapje? Is dat zo rond 1 jaar? Of pas veel later?
  S-jeGebruiker is Online
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73408


  --
  31 jan 2007 08:50
  Ha die Karin,

  Allereerst, van de kleurstoffen in een bakje vanillevla zal ze niet zo hyper worden dat ze er niet van slaapt. Dus gewoon lekker doorgaan met die kleine meid verwennen met haar toetje.

  Wat die slaapjes betreft. Moeilijk zo’n tussen-wal-en-schip-situatie. Er is ook niet een vaste leeftijd voor de overgang van 2 naar 1 slaapje. Onze oudste heeft tot ver na het jaar 2 slaapjes gehad en de jongste zat al relatief snel samen met haar zus op een middagslaapje.

  Ik haal even weer een stukje geschiedenis van onze grote kleine dame terug. Die sliep ’s ochtends na de fruithap tot ongeveer 12.00-12.30 uur. Dan boterham, etc.

  Einde middag, zo rond 16.00-16.30 uur ging ze weer voor iets van 1,5 uur haar bedje in. En dan ’s avonds zo rond 20.00-20.30 uur weer.

  Op een gegeven moment merkte ik dat ze als ik haar na de fruithap teruggelegd had na een half uur nog wakker lag en dat was voor mij een signaal dat ze mogelijk van dat slaapje af wilde zien te komen.

  Dus toen ben ik ’s ochtends gaan rekken zodat ze pas na de boterham naar bed ging en gewoon nog maar 1 lang middagslaapje had.

  Dat ging eigenlijk heel vlotjes van het ene ritme in het andere over.

  Wat je eventueel zou kunnen doen is tijdelijk haar avondbedtijd verschuiven naar 20.00 uur. Grote kans dat ze dan ’s ochtends ook een uurtje later wakker wordt en dat ze het dan wel trekt om tot het middaguur niet meer te slapen.

  Als je haar dan na de boterham in bed legt, zal ze wel een hele flinke slaap doen.

  En dan hopen dat ze het na dat middagslaapje volhoudt tot ’s avonds. Liefst in eerste instantie tot een uur of 20.00 zodat ze ’s ochtends weer niet te vroeg wakker wordt.

  Als dat nou goed gaat werken dan kun je die bedtijd een half uurtje gaan vervroegen (desnoods eerst een week lang een kwartiertje, week erop weer een kwartiertje) zodat je uiteindelijk de boel weer helemaal verschuift naar 19.00 uur.

  En dan hopen dat ze het door dat langzaam verschuiven volhoudt om ’s ochtends toch wakker te blijven tot de boterham.

  Onze meiden liggen er trouwens pas altijd tegen achten in. Om half  8 gaan we naar boven en tegen achten liggen ze erin (je weet wel, omkleden, plassen, verschonen, tanden poetsen, verhaaltje lezen, liedje zingen, kusjes).

  Ik zou ze er ook wel vroeger in willen hebben, maar dat komt wel tegen de tijd dat ze van hun middagslaapje af zijn. Nou liggen wij er zelf eigenlijk nooit voor 23.00 in dus ook na 20.00 uur heb ik gelukkig nog een hele avond! Smile

  Edited by - Sje on 31-1-2007 8:51:42 PM
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  karin185Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8391


  --
  31 jan 2007 08:55
  Bedankt voor je tips.

  Wij liggen er zelf meestal rond 22.00 uur in. Dus dan zijn we blij als zij ook op tijd in bed ligt. Maar misschien moeten we inderdaad eerst maar eens rond 8 uur naar bed doen en kijken of dat dan werkt.

  Even uitproberen. Zo is dat elke keer, ben je net aan een ritme gewend en dan verandert het ritme weer. Alle vorige keren ging het eigenlijk wel vanzelf, maar nu lukt het nog niet om een lekker ritme te vinden.

  Maar we blijven gewoon proberen! Smile
  S-jeGebruiker is Online
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73408


  --
  31 jan 2007 09:05
  Ja precies, dat bedoel ik, als je er zelf rond 22.00 in ligt is het heel logisch dat je na 19.00 uur tijd voor jezelf wilt hebben en niet na achten pas. Dan zou ik dat hier ook al lang ingebouwd hebben.

  Dus vandaar dat ik me goed voor kan stellen dat je die 19.00 erin wilt houden.

  Ik ben benieuwd of het gaat lukken om de boel wat te rekken en haar zo naar 1 slaapje te krijgen.

  Ik vond het ook nooit lekker als ze weer een ander ritme, of zoals in het begin een ander voedingsschema kregen. Ben je inderdaad net lekker gewend en floep wordt de boel weer omgegooid. En wij maar denken dat papa en mama de baas zijn. Nou nee hoor, de kinderen zijn de baas. Hihi!
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  ɑɲaGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8727


  --
  31 jan 2007 11:07
  Geniet nog maar even van de avonden voor jezelf!

  Oudste gaat nu doordeweeks om 20.45 naar bed en mag op vrijdag en zaterdag een uur opblijven. Wég tijd voor jezelf!

  Ik moet daar echt aan wennen, deed altijd veel in het huishouden ’s avonds, maar ga ook niet staan strijken (of stofzuigen, dweilen ed) als hij nog beneden is, beetje ongezellig. Maar nu moet mijn schema dus om!

  Dit duurt voor jullie nog een jaartje of 10, maar die vliegen om!

  Groetjes, Anja
  Groetjes, Anja
  LouiseGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7814


  --
  01 feb 2007 08:02
  Strijken doe ik wel, maar mijn meiden zijn ook weer ouder (13 en 10). Is mijn manier om even samen tv te kijken, ik vind het vaak moeilijk om "alleen maar te zitten" (later op de avond wel)
  gerrieGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:1688


  --
  01 feb 2007 12:59
  Mijn zoontje (1 ruim 1,5)  slaapt al vanaf ongeveer 8 mnd maar 1x per dag. Hij kon idd opeens ’s avonds niet meer in slaap komen... Hij gaat nu om 8:30 uit bed. Om 11:45 gaan we eten en om 12:00 gaat hij naar bed. Dan slaapt hij tot 14:00 uur.
  We hebben tijden gehad dat hij ons ging uitproberen, niet gaan slapen om 12:00 uur, lekker springen in zijn bedje en kletsen en gillen enzo. Ik heb voor mezelf de regel: hij blijft gewoon 1,5 uur in bed, wat hij daar dan doet moet hij zelf maar weten  Wink 
  Ook ’s avonds heeft hij periodes gehad dat hij niet wilde gaan slapen. Een hoop stampij tot een uur of 10!!! Nou, heel vervelend voor hem, maar ik geef er geen aandacht aan.
  Bij ons is het ook om 19:00 bedtijd voor de kleine jongen!! Soms is hij nog niet moe, maarja, daar ga ik allemaal geen rekening mee houden!!!  (Als je één vinger geeft nemen ze je hele hand) Sealed Nou, niet dus!!!!
  Hij gaat gewoon 19:00 naar bed, is hij moe gaat hij gelijk slapen, is hij niet moe, zit hij nog wat te kletsen in zijn bedje. Ook prima, hij valt vanzelf in slaap!!!

  Bij ons werkt dit prima, heeeeeeeel consequent zijn!!! Echt!!!!!
  Eén keer paste oma hier op. OOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHHH wat zielig, dat jochie heeft wat liggen huilen (volgens mij nog geen 2 minuten). Ik heb hem even naar beneden gehaald. (ja, daar zijn het natuurlijk oma’s voor) Nou, mooi 5 dagen lang heeft hij liggen krijsen (volgens mij probeerde hij weer naar beneden te mogen) Ik heb hem gewoon (of nouja, gewoon, ’t is wel heeeel zielig) laten huilen en na 5 dagen ging hij weer lief slapen.

  Maargoed, jij wilt van 2 naar 1 slaapje. Ik zou proberen haar tot 12:00 op te houden desnoods 11:45. Dan kan je haar ’s avonds toch ook eens 18:30 op bed leggen, dan went ze wel aan 1 slaapje. De tijd ’s avonds kan je later weer oprekken.

  Ben benieuwd of het gaat lukken. Hou je ons op de hoogte???

  Succes ermee.

  Groetjes Gerrie
  karin185Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8391


  --
  01 feb 2007 07:11
  Vandaag is het (tot nu toe) best goed gegaan met de slaapjes. Vanochtend heb ik haar om kwart over 10 in bed gelegd en ze ging slapen zonder morren.

  Vanmiddag is ze om 3 uur naar bed gegaan, ook dit weer zonder problemen. En nu ligt ze ook al even in bed, want ze was duidelijk weer moe.

  We moeten nog wel even afwachten hoe het verder gaat vanavond, maar ik verwacht eigenlijk geen problemen.

  Dus misschien wordt dit dan wel haar nieuwe ritme voorlopig. Tot ze echt zonder 2 slaapjes kan.

  En Gerrie, ik probeer ook wel heel consequent te zijn, maar als ze meer als een half uur lang het hele huizenblok bij elkaar brult, dan haal ik haar toch maar uit bed. Dus vandaar dat ze de afgelopen avonden toch weer naar beneden is gehaald.

  gerrieGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:1688


  --
  02 feb 2007 10:37
  Hoi Karin,

  Je, als het idd zo erg is is het ook wel weer heel zielig. Ook vervelend voor je buren (al hebben ze er misschien helemaal geen last van) Ik zou het denk ik dan ook wel gedaan hebben!!

  Ben benieuwd hoe het verder zal gaan.

  Succes!!!

  Groetjes Gerrie
  karin185Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8391


  --
  02 feb 2007 11:15
  Gelukkig heb ik maar aan 1 kant een buurman, en die zal het best horen, maar dat is het risico als je in een rijtjeshuis woont.
  Zelf vind ik het veel erger voor Esther als ze zo erg overstuur is.

  Gisteravond ging het op zich heel goed. Alleen om 12 uur werd ze wakker en hebben we haar een flesje gegeven. En vanochtend om half 6 wilde ze alweer een flesje. Alleen daarna bleef ze huilen, en ik denk dat ze buikpijn had. Want daarna had ze toch een volle luier met ontlasting. Toen dat eruit was werd ze vrolijk. Uiteindelijk heb ik haar om half 8 vanochtend weer in bed gelegd (vond zelf het bed ook nog zo lekker) en heeft ze geslapen tot 10 uur. Ben nu wel benieuwd hoe ze het verder vandaag weer gaat doen.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Nieuwste reacties