Volg ons via
 
Privé-internet op het werk
Je bent nu hier : Forums > Actueel > Nieuws van de dag
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>
21 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
LuckyGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:13337


--
12 feb 2009 03:39
Sorry er is geen directe link naar het geschreven stuk, dus ik plak het even:

 Het gebruik van e-mail en internet op de werkplek neemt hand over hand toe. Deze middelen worden vaak gebruikt met als doel de bedrijfsprocessen binnen een onderneming te versnellen of de arbeidsproductiviteit te vergroten. Over het algemeen worden deze doelstellingen ook daadwerkelijk bereikt. Aan de andere kant kan men zich ook niet aan de indruk onttrekken, dat het gebruik hiervan kan leiden tot een vermindering in plaats van een vergroting van de productiviteit. In de praktijk is namelijk gebleken, dat niet elk gebruik van e-mail en internet op de werkplek verband houdt met bedrijfsmatige activiteiten. Het komt immers geregeld voor, dat medewerkers onder werktijd over het web surfen op zoek naar een leuke aanbieding of vakantiereis. Daarnaast blijkt e-mail bij uitstek geschikt te zijn voor het onderhouden van sociale contacten en worden er onder werktijd veel e-mailtjes naar familie, vrienden en kennissen gestuurd.

Zolang dit gedrag binnen de perken blijft, zal het zeer waarschijnlijk geen problemen opleveren. Om echter te voorkomen, dat het gebruik volledig uit de hand gaat lopen is het mogelijk om het gebruik van e-mail en internet te controleren. Zo kunnen attachments bijvoorbeeld gescand worden op hun extensie, kan de inhoud van een verzonden e-mail worden gecontroleerd of wordt bijgehouden welke websites worden bezocht, met welke frequentie en voor hoe lang. Je moet je echter afvragen of dergelijke controles geoorloofd zijn krachtens de wet en in welke mate deze controles toegepast mogen worden.

Goed werkgeverschap en grondrechten
Als uitgangspunt moet worden genomen, dat een werknemer in principe het recht heeft om tijdens werktijd privémailtjes te versturen en te internetten. In een belangrijke uitspraak van het Europese Hof voor de rechten van de mens werd immers bepaald, dat een werknemer het recht heeft om ook gedurende het werk met anderen, al dan niet persoonlijk, te communiceren. Voorwaarde daarbij is natuurlijk wel, dat het werk dit moet toelaten en het gebruik van de bedrijfsaansluiting niet disproportioneel mag zijn.

In de tweede plaats wordt aangenomen, dat het ongevraagd openen van e-mails en het controleren van internetgedrag in strijd is met het goed werkge-verschap (artikel 7:611 BW) alsmede met het recht van de werknemer op eerbiediging en de bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer oftewel privacy. In jurisprudentie is namelijk bepaald, dat – in verband met de bijzondere verhouding waarmee een werkgever staat tot een werknemer – grondrechten via het goed werkgeverschap doorwerken in het arbeidsrecht. Als gevolg daarvan is een werkgever verplicht om de grondrechten van zijn werknemers te respecteren en zoveel mogelijk te beschermen. Het recht op privacy is zo’n grondrecht en een werkgever kan hierop niet zomaar een inbreuk op maken.

Uit voorgaande volgt evenwel niet, dat een werkgever nooit e-mailberichten of het gebruik van internet mag controleren. Een werkgever is namelijk gerechtigd zulks te doen, wanneer het belang van de werkgever om een controle uit te voeren zwaarder weegt dan het belang van de werknemer op bescherming van zijn privacy. Wanneer daarnaast ook geldt, dat de inbreukmakende handeling geschikt is voor het doel waarvoor zij is ingezet, proportioneel is en niet verder gaat dan strikt noodzakelijk is, dan is de inbreuk op het grondrecht van de werknemer gerechtvaardigd en mag de werkgever de betreffende controle uitvoeren. Als vervolgens uit deze controle blijkt, dat de werknemer een grote hoeveelheid beledigende mailtjes verstuurt, pornografische beelden ophaalt en doorstuurt of bedrijfsgeheimen verspreidt en het bedrijf daardoor de nodige schade lijdt, dat zou deze handelswijze een ontslag op staande voet volledig kunnen rechtvaardigen. Antwoord op deze laatste vraag alsmede de vraag of het inzien van e-mail dan wel controle van het surfgedrag is toegestaan, is echter volledig afhankelijk van de (specifieke) omstandigheden van het geval en dit dient derhalve steeds van geval tot geval bepaald en bekeken te worden.

bron http://www.tilburg-beks.nl/

Edited by - Sje on 12-2-2009
Groetjes!
"The future will be whatever we make it"
LuckyGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:13337


--
12 feb 2009 03:57
Nog even een persoonlijke reactie natuurlijk op dit topic.

Ook ik ben actief op internet tijdens werktijd. Maar alleen als het het werk het toelaat. Ik werk bij een klein bedrijf en ik weet haast zeker dat mijn baas weet dat iedereen op zijn tijd eens surft.

Zolang het binnen de perken blijft en je werk op tijd af is lijkt het mij geen probleem. Omdat ik administratief medewerkster ben is het heel afhankelijk van wat de bedrijven aanleveren qua drukte. Is het dus wat rustiger dan werk ik op het zelfde tempo als wanneer het druk is, maar hou ik tijd over waardoor ik nog even rond kan surfen.

Ik denk dus dat het voornamelijk belangrijk is dat je jezelf in de hand houdt.
Groetjes!
"The future will be whatever we make it"
Anna84Gebruiker is Offline
Huishoudhulpje
Huishoudhulpje
Posts:946


--
12 feb 2009 04:16
Hallo, op dit moment ben ik op het werk, en ik ben dus ook op internet...

Nu ja, ik surf enkel op het werk als  het werk het mij toelaat.. als het druk is, heb ik daar natuurlijk geent ijd voor (wij werken met de telefoon, en als het gaat rinkelen dan heb je natuurlijk echt geen tijd...)

We gebruiken internet op het werk om dingen op te zoeken, maar bepaalde sites zijn geblokkeerd (zoals youtube, dailymotion...).

Op messenger kan ik wel, maar via de site ebuddy.com.

Zelfs mijn baas zit op internet, dus ik denk niet dat ze bezwaar hebben???  Nee, eerlijk waar, ik vind dat zolang je je werk doet en je jezelf kan controleren, er geen probleem moet zijn bij het gebruiken van Internet op het werk. Nuja, er zijn andere beroepen, andere sectoren waar dit natuurlijk minder evident is..

 

Groetjes,

Tralala

 

Edited by - Sje on 12-2-2009 20:10:47
EmootjeGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:12012


--
12 feb 2009 05:05
Mijn dochter is een tijd telefoniste bij de KPN geweest. Ze had dus alleen werk als er gebeld werd. En dat was elke dag anders zo had ze uren niets te doen en zo werd ze horendol van het gerinkel. Maar als het heel rustig was mochten ze bijv, wel een boek lezen of puzeltjes oplossen, maar beslist niet op internet.
Als je denkt dat alles tegenzit,
denk dan opnieuw.
MiriamGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:4864


--
12 feb 2009 05:50
Ik zal de schrijvers/oorspronkelijke plaatser van het hierboven geplaatste bericht een email sturen. In verband met het auteursrecht, plaatsen wij op hhp bij voorkeur geen stukken van anderen. Enkel een bronvermelding is niet voldoende.
MiriamGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:4864


--
12 feb 2009 08:32
Inmiddels hebben wij goedkeuring hiervoor gekregen.
DaanieGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:12938


--
12 feb 2009 09:40
Overigens moet een werkgever wel aankondigen dat hij je prive internet of mailverkeer in de gaten houdt omdat hij of zij het bezwaarlijk vindt. Het kan zonder deze waarschuwing nooit een reden zijn voor ontslag. Mocht je echter wel gewaarschuwd zijn en ze hebben bewijzen van afstand gevonden dan is het wel een reden voor ontslag.
S-jeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:73406


--
12 feb 2009 09:43
Ik internet altijd tijdens werktijd, maar ik heb een bijzonder goed erelatie met de directeur dus die laat veel toe!! ;-)))
Groetekes, S-je
Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
virgoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:22889


--
12 feb 2009 10:14
Is hij soms bang?
PePoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:32218


--
13 feb 2009 07:54
Ik internet alleen bedrijfsmatig op mijn werk. Natuurlijk kan het zo zijn dat je privé dingen moet regelen onder werktijd, maar ik probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen, en haal de bestede tijd dan ook in.

Verder blijf ik vinden dat mensen die zeggen "mijn baas vindt dat vast wel goed" of "Ik denk dat hij wel weet dat we internetten" niet goed bezig zijn. Als je prive wilt internetten en denkt dat de baas dat goed vindt, dan vraag je dat toch gewoon? Dan ben je zeker...

Ik zou het zelf dus nooit doen. Maar ik heb,. met een halve baan, gemakkelijk praten, ik kan altijd zaken buiten werktijd plannen. En zo niet, dan overleg ik en pas werktijden aan.

 
PePo
"Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>


Nieuwste reacties