Volg ons via
 
Olieverf schilderij schoonmaken
Pagina 1 van 3123 > >>
21 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
BiloeGebruiker is Offline
Veteran Member
Veteran Member
Posts:2265


--
05 okt 2009 11:51
  Hallo allemaal,

  Mijn overleden oma had als hobby schilderen, ze heeft veel mooie kunstwerken gemaakt. Met name 1 schilderij was ik vanaf het begin af aan verliefd op. Afgelopen weekend heb ik dat schilderij in mijn bezit gekregen als erfenis. Het schilderij heeft een hele tijd gestaan bij de schilder-leraar van mijn oma. Omdat in overleg met de familie nog wat exposities mochten plaats vinden van haar schilderijen. Helaas rookte deze leraar enorm veel, en er zit allemaal nicotine aanslag op het schilderij. Helaas is deze goede man plotseling overleden aan een hartstilstand. Zijn vrouw heeft alle schilderijen die door mijn oma geschilderd zijn, zoals afgesproken  terug gegeven aan de familie. Schade wil ik niet op haar verhalen omdat zij en met name die schilder leraar enorm veel voor mijn oma betekend hebben. Haar gratis les gegeven, toen mijn oma fysiek achteruit ging bij haar thuis les geven soms helpen met boodschappen doen ect. Liefdadigheid. Ik heb zijn vrouw gevraagd of zij weet hoe ik nicotine kan verwijderen van olieverf. Zij had daar geen antwoord op. Ik durf absoluut niet zomaar van alles te proberen. Ik wil geen schade aanrichten, door maar wat de experimenteren. Ik las op internet steeds dezelfde tip: schoonmaken met speeksel en een wattenstaafje. het schilderij is enorm groot 1 x 2 meter en dat zie ik dus niet zitten. Heb het even geprobeerd en was echt geen optie. Restaurateurs zijn erg duur, en ze geven weinig tips. Denk dat ze het geheim van de smit niet willen prijs geven. Iemand van jullie een goede tip? AUB alleen tips waarvan diegene die hem geeft ,er zeker van is dat het geen kwaad kan. Ben erg gesteld en trots op dit schilderij. Het was haar pronkstuk en levenswerk. (8 jaar over gedaan, en ik heb als oudste kleinkind de eer deze te mogen hebben) Alvast bedankt voor de mogelijke tips.

  Edited by - Biloe on 5-10-2009
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:73549


  --
  05 okt 2009 12:26
  Ik zou het navragen bij een lijstenmakerij of een erkende hobby-speciaalzaak. Ik zou niet zomaar gaan klussen met huishoudelijke toestandjes.

  Maria schildert. Mogelijk heeft zij een gouden tip.

  Edited by - Sje on 5-10-2009
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  BiloeGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2265


  --
  05 okt 2009 12:48
  Best Sje,

  Bedankt voor u reactie. Inmiddels heb ik zelf voorzichtig de lijst al schoongemaakt. Met nicotine verwijderaar van HG, mijn hemeltje lief wat een vuiligheid kwam daarvan af. Denk dus dat het verwijderen van de nicotine op het doek, een enorme klus zal gaan worden. En het schilderij 10 tinten lichter zal worden eenmaal schoongemaakt.

   Ik kijk inderdaad heel goed uit met huishoudelijke toestandjes, omdat de vrouw van de schilder leraar zei dat volgens haar dit schilderij geen vernis laag heeft, wist ze niet 100% zeker.  Maar daar stond haar iets van bij.

   Inmiddels heb ik ook een e-mail gestuurd  (tip van mijn vriendin naar de kunst academie in Arnhem). Maar tips hier zijn ook zeker welkom. Hopelijk weet Maria raad. Ik heb voor mezelf besloten dat ik zelf pas iets ga proberen als ik 100% er zelf van overtuigd ben dat het geen kwaad kan op korte of langere termijn voor het schilderij.

   Ik zal inderdaad ook eens informeren bij een hobby speciaal zaak.

   
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32459


  --
  05 okt 2009 01:06
  Ik heb maar een tip: investeer in een goede professionele schoonmaakbeurt... duur, misschien wel (hoewel dat ook nog best mee kan vallen) maar zeker de moeite waard.

  Ik heb hier een schilderij wat van mijn vader was, heeft hij 40 jaar geleden geschilderd, en waar het hing is 40 jaar gerookt. Ik heb het laten schoonmaken, restaureren en  inlijsten, kostte me totaal ongeveer 100 euro. Schilderij is wel stuk kleiner dan het jouwe.
  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  BiloeGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2265


  --
  05 okt 2009 01:19
  Beste PePo,

  Misschien laat ik het wel door een proffesional doen, maar inderdaad gezien de omvang van het schilderij is het een erg kostbare zaak. Schoonmaken zal denk ik voldoende zijn en dan een vernislaag erop laten zetten. Ik heb al diverse restaurateurs benaderd voor een prijsindicatie die zal gezien de omvang van het schilderij liggen tussen de 700 en 1000 euro. Dus wik en weeg nog wat tussen zelf doen of laten doen. Omdat dit een enorme uitgave voor mijn budget is.  

   
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32459


  --
  05 okt 2009 01:28
  Ik kan me dat goed voorstellen. Ik heb teruggezocht, en mijn 'restaurateur' was een lijstenmaker, misschien als je daarop zoekt in de buurt van je woonplaats, dat het goedkoper kan?
  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  BiloeGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2265


  --
  05 okt 2009 01:40
  Beste Pepo,

  Bedankt voor u tip, ik zal eens bellen naar lijstenmakers of ze ook olieverf schilderijen schoonmaken. Het grappige is dat ik veel tegenspraken hoor wanneer ik vrijblijvende informatie in probeer te winnen. Zo geeft de ene wel een prijs indicatie een ander zegt ik kan dat niet doen, moet het doek eerst gezien hebben. Zo zei 1 restaurateur dat ik ook rustig kan doorsparen een een jaartje later geen ramp is. Weer een ander zegt: Ik zou niet te lang wachten want des te meer de nicotine intrekt. En als je zelf er helemaal geen verstand van hebt is het best lastig om een goede keuse te maken.

  Ik woon in Arnhem voor het geval iemand toevallig goede of slechte ervaringen heeft met restaurateurs/lijstenmakers in deze regio.
  K'tjeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:34936


  --
  05 okt 2009 02:23
  In Zevenaar zit een goede lijstenmaker, maar ik weet niet of hij ook restaurateur is.
  BiloeGebruiker is Offline
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:2265


  --
  05 okt 2009 07:15
  Beste allemaal,

  Inmiddels heb ik alle lijstenmakers, hobby speciaal zaken en restaurateurs in deze regio gebeld. Het grootste gros, "ook de kunst academie in Arnhem" raden me aan het schoonmaken van een olieverf doek,  te laten doen door een professional. En steeds kwam ook dezelfde naam naar boven "Han Boersma", hij zou goed zijn. Ik heb zijn website ook diverse malen bekeken maar als je o.a. als restaurateur mee hebt geholpen aan het restaureren van de "Panorama van Mesdag", leek mij dat ver boven mijn budget. Heb veel gepraat met o.a. met mijn partner en familieleden, en uit eindelijk toch deze man gebeld.

  En wat schetst mijn verbazing hij is niet extreem duur. Enorm geduldig, vraagt goed door, durft een prijs indicatie te geven. Ik moet dus niet  proberen om het schilderij schoon te maken met de standaard tips zoals: aardappelen, speeksel, uien, spons met melk enz. Dus mensen dit nooit doen, op langer termijn richt je eerder schade aan dan goeds.

  Hij was ook de enige die zei: "Ik zal kostenloos het doek bekijken en wat proeven doen"  hoe het beste te herstellen. En dan krijg je een uiteindelijke prijsopgave (en kan je nog terug) Na even wikken en wegen, gaat mijn oma's levenswerk naar hem toe in december eerder heeft hij geen tijd. En de geschatte kosten liggen lager rond de 500 euro en van zo'n iemand had ik dat niet verwacht.

  Het mooiste is nog, mijn  vriend geeft mij dit cadeau. Eind goed al goed, morgen maak ik de definitieve afspraak. Bedankt voor al u tips en suggesties. En als dank voor dit alles dus mijn grootste tip terug, ga niet zelf zomaar zelf wat aan klungelen, en experimenteren. Bel ontzettend veel bedrijven op. En de aanhouder zan winnen om voor een degelijke prijs, iets goeds te krijgen. En mensen die duur lijken kunnen soms zelfs goedkoper wezen.

   

  Edited by - Biloe on 5-10-2009

  Edited by - Biloe on 5-10-2009
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:32459


  --
  05 okt 2009 09:13
  Heel leuk!

  Zou je mij (en anderen) een plezier willen doen, en een foto voor en na willen maken? Als je zelf geen webruimte hebt, kan je ze naar mij mailen, ik zorg dan dat ze geplaatst worden. Lijkt me geweldige reclame om te zien hoe zo'n restauratie kan helpen.
  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Nieuwste reacties