Volg ons via
 
Allerlei Tips ter Consuminderen
6 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
gabriella291Gebruiker is Offline
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Posts:3


--
13 okt 2009 05:08
  Een verzameltopic voor alle consuminder-tips! Ik bedacht dat het misschien leuk en vooral handig zou zijn om alle tips in één topic te plaatsen.
  Leer, geniet en bespaar!


  BADKAMER:
  1. Kleding ophangen tijdens het douchen, bij wijze van stomen.
  2. Tanden poetsen onder de douche, scheelt weer apart de kraan gebruiken.
  3. Flessen die leeg lijken (shampoo, douchegel, badschuim, scrub) een klein beetje water in laten lopen. Je kunt het produkt dan nog makkelijk twee keer gebruiken!
  4. Oude mondwaterfles bewaren en de nieuwe fles verdelen over twee flessen en aanvullen met water. Reinigt de mond net zo goed, maar je doet er twee keer zo lang mee!
  5. Was met vieze vlekken? Leg ze op de douchevloer terwijl je gaat douchen. Dat is nog eens goedkope voorwas!
  6. Tijdens de maandelijkse 90-graden-was was je je badmat en eventueel je wcmatje mee. Ze zijn stralend schoon, en je wasmachine draait niet alleen maar ter onderhoud.

  SLAAPKAMER:
  7. Bij het grote Zweedse warenhuis zijn momenteel onder de naam IRMA fleecedekentjes te koop in verschillende kleuren voor slechts 1,50. Leg je deze over je normale beddengoed, heb je het dusdanig warm dat verwarming echt niet nodig is.
  8. De elektriciteit in de slaapkamer (televisie en eventueel mediaspeler, telefoonoplader, nachtlampje) heb ik allemaal aangesloten op één stekkerdoos met een schakelaar. Voor het slapengaan kan ik zo alles in één keer uitschakelen, waardoor er geen stroom weglekt.

  KLEDING:
  9. Neem eenmaal de moeite om alle juiste wasmiddelen aan te schaffen, dit is een kleine investering waardoor je kleding echt veel langer mooi blijft. Ik gebruik:
  - zwart vloeibaar wasmiddel van de AKTION voor mijn donkere was (spijkergoed en donkerder)
  - wit vloeibaar wasmiddel van de AKTION voor mijn witte was
  - bont vloeibaar wasmiddel van de AKTION voor mijn lichte bonte was
  - fijnwasmiddel vloeibaar van de LIDL voor alle gevoelige was
  - wasverzachter van de AKTION voor alle was
  10. Was altijd op 30 graden op een kort programma, beter voor het milieu en beter voor je kleding. Ik heb altijd schone was. Heel soms wordt iets niet helemaal schoon, dan was ik het mee met de volgende was. Eén kledingstuk tweemaal wassen op een kort programma van 30 graden is nog altijd goedkoper dan een hele trommel op een vol programma op 60 graden.
  11. Gebruik altijd een vloeibaar wasmiddel. Het verspreid zich beter door de trommel, zonder zich op te hopen, het is goedkoper en makkelijker te doseren.
  12. Draai eenmaal per maand je lege of bijna lege machine op 90 graden. Het doodt bacterien en schoont de machine helemaal op.
  13. Kleding over? Ruil met vrienden of familie, of geef gewoon weg; dat is ook consuminderen en het geeft een goed gevoel als iemand anders er blij mee is. Natuurlijk kun je ook (zoals ik vaak doe) kledingstukken/schoenen op Marktplaats kwijt. Komen ze het halen voor 4,00, dan heb jij weer drie stuks boodschappen binnen. Weggooien kan altijd nog.
  14. Kleding onherstelbaar beschadigd? Maak er poetsdoeken van!
  15. Kleding beschadigd? Zoek een fatsoenlijk atelier in de buurt (of natuurlijk een kundige mama/oma/tante/broer/neef etc) en breng je kleding daarheen. vaak is kleding heel mooi en vrijwel onzichtbaar te repareren, en kun je nog tijden plezier hebben van de kleding die je anders misschien zou hebben weggegooid!
  16. Poets regelmatig je schoenen. Als je een blanco ledervet haalt, kun je het gebruiken voor alle kleuren lederen schoenen, maar óók voor bijvoorbeeld je bank of je lederen jas/broek etcetera.
  17. Doe je winterkleding na de winter allemaal eens in de was en berg het zorgvuldig op, zo heb je er volgend jaar weer wat aan.
  17A. Doe als je niet wast de kraan dicht en zet het deurtje open. Dit scheelt slijtage van je machine.
  18. Gebruik geen droger, ook niet voor het excuus dat anders je handdoeken hard zijn. Met de wasmiddelen die ik gebruik heb ik altijd een zachte was. Ik heb geen eens een droger. Mijn beddengoed hang ik op droogmolen en in de winter in het trapgat, het is binnen mum van tijd droog. Mijn handdoeken was ik met twee dopjes wasverzachter in plaats van één, zo blijven ze heerlijk zacht. Als je werkelijk zou weten hoeveel geld, energie, en milieuvervuiling je bespaard door zonder droger te leven, zou je het direkt doen. Sterker nog; je kunt je droger op Marktplaats zetten en daar ook nog eens een extra zakcentje aan verdienen.
  19. Alle kleding die ik normaal gesproken zou strijken, hang ik tegenwoordig weg om te drogen. Alle shirts, blouses en zelfs het uniform van mijn werk hang ik te drogen en zo is strijken overbodig. Broeken hang ik strak op, die hoef ik ook nooit te strijken. Strijken kost niet heel erg veel energie, maar het is vaak een grote ergenis en het minst geliefde huishoudelijke klusje. Als je zou bedenken hoeveelergenis het scheelt, zou dat dan al niet voldoende reden zijn om die strijkbout en plank de deur uit te doen? Juist. Zet 'm op Marktplaats en verdien nog een zakcentje bij!
  20. Hang jassen niet aan het lusje, maar op een hanger, zo blijft het model langer mooi!

  ETEN/DRINKEN
  21. Vraag eens bij de groenteboer naar afgekeurd groente en fruit. Een broccoli met een bruine plek is niet meer te verkopen, maar prima schoon te maken en te nuttigen. Geen zin in broccoli, maak het schoon en vries het in! Maak van de stukken fruit die je mee krijgt een lekkere fruitshake in de blender!
  22. Eet eens in de maand (bij voorkeur aan het eind) je hele vriezer en koelkast leeg voordat je nieuw koopt. Stimuleer je creativiteit met die paar dingen die je nog in huis hebt.
  23. Geef de hond het afavl van je schoongemaakte groente, fruit en aardappelen. Hardstikke voedzaam! Dit scheelt niet zo zeer geld, maar is wel degelijk consuminderen; niets weggooien waar je nog iets aan kunt hebben. De hond heeft iedere dag een gezonde, lekkere toevoeging aan zijn standaard hap, jij een beter gevoel!
  24. Maak eerst de geopende dingen op, en open dan pas nieuw. Eerst de cola opdrinken, dan pas de cassis openen. Eerst de leverworst, dan pas de ham openen. Simpel, maar scheelt weggooien!
  25. Maak gebruik van aanbiedingen bij supers, bakkers, slagers en groenteboeren. Waarom niet 5 broden kopen, áls je ze kwijt kunt in de vriezer?
  26. Een oven hoeft niet voorverwarmd, zonde van de energie. Houdt je gerecht gewoon goed in de gaten. Moet het nog 5 minuutjes? Zet je oven uit en laat doorwarmen. Je oven blijft nog lang warm! Als je je oven uit hebt geet en je gerecht eruit hebt gehaald, laat de oven dan met de klep open staan; verwarmt gelijk lekker je keuken!
  27. Het oude water uit het reservoir van je waterkoker of koffieapparaat weggooien? Ja! Maar dan wel in de plantenbakken!
  28. Gebruik theezakjes twee of drie keer. Kan makkelijk!
  29. Iets ontdooien? Haal het op tijd uit de vriezer en ontdooi in de koelkast. Zo heeft de koelkast energie nodig om te koelen.
  30. Kook met de deksel op de pan, dat gaat sneller!
  31. Kook zoveel mogelijk zonder afzuiger of met de afzuiger op de laagste stand. Scheelt energie!
  32. Houdt de websites in de gaten die adverteren met geld-terug-acties (aankoopbon opsturen en geld teruggestort krijgen) en met de gratis-sites (die gratis proefmonsters opsturen. Zo heb ik vanavond een salade met gratis dressing en gratis pijnboompitjes!

  Ik kom snel met nog meer tips, ben nu een beetje lam getypt!

   
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:31570


  --
  13 okt 2009 05:20
  Korte reactie:dank je voor allerlei interessante tips. Alles in 1 topic klinkt leuk, maar wordt erg ingewikkeld terugzoeken.

  En leven zonder droger kan natuurlijk prima, maar neit in het kader van goed voor het milieu je droger op marktplaats verkopen. Dat is goed voor jou, maar niet voor het milieu...

  Verder gebruik ik de droger alleen voor ondergoed en sokken (gemakszucht) en gebruik ik nooit wasverzachter. Vooral bij handdoeken is dat slecht voor het droogvermogen.

  Die maandelijkse kookwas kan je heel goed gebruiken voor theedoeken en andere dingen die steriel schoon moeten. Een vaaatdoekje op 30 graden ziet er misschien schoon uit, maar is dat echt niet.

  Edited by - PePo on 13-10-2009
  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  gabriella291Gebruiker is Offline
  Nieuw Lid
  Nieuw Lid
  Posts:3


  --
  13 okt 2009 06:18
  Die droger op Marktplaats zetten is wel degelijk goed voor het milieu! Als iedereen dat doet, en iedereen die perse een droger wilt een tweedehandse koopt, scheelt dat uiteindelijk in produktie van machines. Het is vergezocht, dat geef ik toe :)!

  Slimme tip van de maandelijkse kookwas! Ik doe dan altijd mijn badmatje en wcmatje erin. Vaatdoekjes vervang ik altijd, die was ik niet. ik heb van die hele dunne biologisch afbreekbare, die gebruik ik twee dagen en dan gooi ik ze weg!

  Dank je wel voor je reactie!
  JokeGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:6740


  --
  13 okt 2009 06:41
  Gabriella, er zijn al diverse plekken op deze site waar dit soort tips worden gegeven. En nog wel onder het hoofdstuk Tips ;-))

  Ik zal even overleggen met de andere mods wat we met je bijdrage doen.
  groetjes, Joke
  moderator
  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  13 okt 2009 07:31
  Ik heb even gekeken en tot nu toe hebben we alles zoveel mogelijk opgesplitst naar afzonderlijke tips onder tips-consuminderen. Mooi klusje! Zou mooi zijn als Gabriella dat zelf wil plaatsen, maar dat zal wel niet...
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:72899


  --
  13 okt 2009 08:29
  Volgens mij bestaat er zelfs al een topic waar dit soort tips verzameld worden. Dus dan is het dubbelop en kan beter de lijst met tips naar dat bestaande topic verplaatst worden zodat dit topic verwijderd kan worden.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  S-jeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:72899


  --
  13 okt 2009 08:37
  Zie hier! Zelfde soort verzameltopic. Dus mijn voorstel: beginbericht van dit topic verplaatsen naar het bestaande topic en dit topic verwijderen.
  Groetekes, S-je
  Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
  U bent niet gemachtigd om te reageren.


  Nieuwste reacties