Volg ons via
 
Bijen
Je bent nu hier : Forums > In en om het huis > Tuinieren
Pagina 4 van 37 << < 23456 > >>
366 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
S-jeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:73385


--
24 mei 2011 03:51
@Maria1000, neem je bij de volgende hhp-meeting een potje honing voor de GKD mee? Die is om de een of andere reden sinds kort helemaal verslaafd aan honing op haar brood!
Groetekes, S-je
Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
24 mei 2011 04:29
Ja, als ik niet vergeet te slingeren (laat ik een slag om de arm houden ;-) neem ik het mee.

Vorige keer had ik 35 kilo, van 1 1/2 volk. Nu heb ik het grootste deel van de voorjaarsdracht alweer gemist vanwege onze vakantie. Nu zijn ze dus druk met hun zwermperikelen en we zitten nu ook in een drachtloze periode (dracht is gewoon bloeiende planten/bomen) maar ik hoop er binnenkort toch nog wat af te kunnen halen.
We are human beings, not human doings.
LouiseGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:7814


--
24 mei 2011 04:54
35 kg! Goedendag! Dat zijn ruim 70 potjes...
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
24 mei 2011 05:54
Eh ja, dat klopt.  Dat tikt lekker aan, zou je zeggen. Maar de investering is ook hoog, helaas. Hoop het er ooit nog eens uit te halen maar dat is voorlopig nog niet aan de hand.
We are human beings, not human doings.
LouiseGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:7814


--
24 mei 2011 06:33
Nee hoor, zo bedoel ik het niet. En dat moet je het ook nog eens uit de raten zien te krijgen... daarvoor heb je een slingermachine ofzo?
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
24 mei 2011 07:47
Oh nee hoor, dat dacht ik ook niet.  
Ja slingeren. De vereniging heeft een honingslinger die je kan lenen en anders zijn er nog wel bevriende imkers die er zelf een hebben staan. 
We are human beings, not human doings.
KôllekeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:22116


--
24 mei 2011 08:11
35 kg! Dat is heel wat! Leuk hoor.
Groetjes, kôlleke
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
03 jun 2011 06:47

Als laatste van de drie volken die de winter doorgekomen zijn, was afgelopen zaterdag Madame Violet aan de beurt om gesplitst te worden. Doppen waren weliswaar nog niet belegd maar daar hoeven we niet op te wachten. De aanwezigheid van speeldoppen gaf aan dat ze al aardig in de zwermstemming begonnen te komen. Overigens ben ik niet zo heel tevreden over dit volkje. Het ontwikkelt zich maar langzaam en vandaag lag er wat vaag wasafval op de gaasbodem. Zouden ze kalkbroed hebben? Maar goed in de gaten houden. Ik voorzag dat ik ook hier eerst twee keer twintig ramen zou moeten bekijken alvorens is haar zou aantreffen op raam 1, dus besloot ik die eerste zoekronde maar snel en globaal uit te voeren. En inderdaad, na 35 keer kijken, trof ik haar aan. Toch valt het me mee dat ik uiteindelijk toch al mijn (niet gemerkte) moeren weet te lokaliseren op het moment  dat het nodig is. Omdat ik vandaag iets sneller was dan bij Mrs. Peacock waren ze vandaag iets minder boos op mij. Natuurlijk wel boos genoeg om m’n handschoenen te steken maar vandaag niet erdoorheen. 

Ook zij ging, met en deel van haar gevolg en wat extra ei en broed, in een nieuwe 6-ramer en het hoofdvolk kan redcellen gaan maken. In de agenda staan nu van alle drie de volken de 13e dagen genoteerd dus ik ben klaar voor de komende koninklijke moordpartij.

We are human beings, not human doings.
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
03 jun 2011 06:51

Ja, ja, woensdag was het zover. De dertiende dag voor het oude volk van Juffrouw Groen. Een koningin groeit op in 16 dagen. Er wordt een speciale cel geprepareerd (de moerdop), de koningin legt daar een bevrucht eitje in, dat drie dagen als eitje groeit, zes dagen als larve en zeven dagen om te verpoppen. Echter, als het volk plotseling moerloos wordt (omdat ik de koningin in een andere kast heb gestopt bijvoorbeeld), zal het volk ook op oudere eitjes en zelfs op larfjes moerdoppen gaan aanzetten. (Dus deze larfjes - die eerst eigenlijk gewone werksters zouden worden - alsnog transformeren tot koninginnen). De moerdoppen heten dan geen moerdoppen meer maar redcellen. Met als gevolg dat het geen 16 maar slechts 13 dagen duurt, voor de koninginnen uit hun cellen kruipen. De eerste die uit haar cel kruipt, laat het volk weten dat zij geboren is door (al feromonen verspreidend) de hele kast door te lopen. Zij maakt hierbij een tutend geluid. “Ik ben er, ik ben er, ik ben er.’’ De andere jonge koninginnen, die ook rijp zijn om hun cellen uit te komen, horen haar tuten. Zij antwoorden door te kwaken, zo’n beetje als kikkers. “We horen je, we horen je, we horen je.” “Oh”, denkt de eerste moer dan: “er zijn nog genoeg kroonprinsessen. Weet je wat? Ik vertrek morgenochtend met een deel van mijn gevolg en laat de rest van het volk aan mijn zusters.” Maar dat wil je als imker niet! Want de volgende die uit haar cel komt denkt dat ook, en die daarna ook! En voor je weet, is je kast leeg, heb je geen bij meer over en dus niemand om honing voor je te maken! Dus wat doe je dan als imker? Je haalt alle kwakers weg. D’r uit. Om zeep. Toedeledoki. ‘Doppen breken’ heet dat. Afschuwelijk! 

Wie was de eerste? Bianca! Welkom in de wereld Bianca. Dat je maar een goede moer mag worden. Ik hoorde haar al onmiddellijk luid en duidelijk tuten, eerst in de honingkamer en later in de bovenste broedbak. Zoveel energie geeft hoop voor de toekomst, dunkt me.

Met pijn in mijn hart heb ik vervolgens bijna 35 doppen weggehaald. Wel nog een mooi moertje in een nieuwe 6-raamskast gedaan met een partijtje bijen en wat voer en hopen dat zij het redt. Gwendolyn, heb ik haar genoemd. De gezegende witte dame. Want in 2011 is wit de kleur om te merken.

We are human beings, not human doings.
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
03 jun 2011 06:52

Vandaag was het tijd om de 6-ramers met de oude koninginnen de controleren. Zijn ze de schok van de verplaatsing te boven? Heeft niemand meer de behoefte om te gaan zwermen? Gaat de oude moer vrolijk verder met eitjes leggen? Zijn ze de nieuwe raten aan het uitbouwen? Voor alle drie de oude dames een vierwerf en volmondig ‘ja’. Gelukkig maar. Hoewel Mrs. Peacock niet zoveel voer meer heeft. De drachtloze periode van vorige week is gelukkig inmiddels al voorbij maar vanavond toch nog maar lekker even een beetje suikerwater voor ze. Dan bouwen ze ook wat sneller. Tenslotte moeten ze straks op volle sterkte weer de winter in.

Toen ik klaar was met de controle, zag ik opeens op mijn werktafel nog een moer lopen. Waar kwam die nou vandaan? Ze was behoorlijk verzwakt; ik vermoed dat ze uit de bak kwam waar ik eergisteren alle gebroken doppen had gedaan. Ik dacht eigenlijk dat ze allemaal wel dood zouden zijn. Maar nee. Dit is toch lijden voor ze, de volgende keer dan toch maar direct actief doodmaken. Oei, wat erg! Die volgende keer; da’s vanavond. Morgen is immers de dertiende dag voor het volk in kast nr. 3 en aangezien ik morgen geen tijd heb, moet het vanavond. Ook uit dit volk ga ik nog een extra moer redden, die ik in een klein reservekastje zet, dat ik vandaag heb geprepareerd. Schattige kleine raampjes en onderin een zakje suikerdeeg. Da’s gewoon poedersuiker met een beetje water zodat het een soort deegje wordt. Mijn buurman vertelde mij echter dat ik te weinig heb gemaakt. Genoeg voor een paar dagen; niet voor een week. Dus toch nog maar een beetje bijmaken voor vanavond. En dan ook nog maar wat suikerdeeg voor jonge blom Gwendolyn, want die had dan misschien ook wat weinig. Ik heb het er maar druk mee.

We are human beings, not human doings.
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 4 van 37 << < 23456 > >>


Nieuwste reacties