Volg ons via
 
Duurzaam leven voor beginners
7 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
MiriamGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:4864


--
03 jul 2012 11:16
  Hoi,

  Voor een nieuw artikel ben ik op zoek naar inspiratie waar jullie me misschien bij kunnen helpen. Ik ben zelf steeds meer geïnteresseerd geraakt in duurzame voeding. Beter voor ons als gezin en hopelijk ook beter voor de wereld om ons heen. Ik probeer weinig fabriekseten te bereiden en let al wat op de herkomst van producten. Verder eten we ongeveer 4 dagen per week vegetarisch. 

  Voor het artikel (en ook een beetje voor mezelf ;-)) ben ik op zoek naar eenvoudige tips voor de beginnende duurzame consument. Waar moet je op letten, welke keurmerken zijn betrouwbaar, etcetera. 

  Ik hoop dat er veel tips binnen komen zodat ik er een leuk artikel van kan breien.

  Groetjes,
  Miriam
  PePoGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:31486


  --
  03 jul 2012 04:13
  Op deze site vind je er veel over. Is ook nog eens onafhankelijk, voor zover ik kan bepalen.

  Duurzaamheid is van heel veel zaken afhankelijk, en daardoor is het niet zo gemakkelijk om op keurmerken en dergelijke af te gaan. Een voorbeeld: wij kopen rundvlees van freenature.nl. Dat is vlees van runderen die vrij ronslopen in de natuurgebieden van o.a. staatsbosbeheer. Omdat de kuddes met rust worden gelaten,  en omdat er ook stieren bij lopen, worden de kuddes te groot voor de natuurgebieden, waarna een aantal dieren wordt gevangen en geslacht.
  Welk keurmerk past hierbij? Niet biologisch, want dan moet o.a. ook alles wat de beesten eten gekeurd zijn, en dat gaat in die 'wildernis' niet lukken. Toch vind ik het een van de beste vleessoorten als het gaat over dierenwelzijn, duurzaamheid en natuurbeheer.

  Verder is duurzaamheid niet alleen maar eten en drinken, en niet alleen maar materiaal. Je moet rekening houden met productie, denk dan aan waar, door wie geproduceerd, welke gevolgen heeft dat voor landschap en mensen, kinderarbeid... En duurzaamheid is ook hoe lang iets mee gaat. Een iets schoner geproduceerde pan bijv. die na 2 jaar vervangen moet worden, is minder duurzaam dan een milieuonvriendelijker geproduceerde pan die een leven lang meegaat. 

  Wat mijn criteria zijn als het gaat om eten en drinken:
  - gezond verstand;
  - lokaal geproduceerd;
  - seizoenseten;
  Liefst gewoon rechtstreeks bij de producent, en dan nog lieverder van een moestuin ofzo, een boerderijwinkel, kleinschalige producten.

  PePo
  "Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
  Maria1000Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:10460


  --
  03 jul 2012 10:13
  Platform Biologica stimuleert vooral de biologische landbouw. Vind ik ook meestal wel een handige site. En verder wilde ik hetzelfde zeggen als Pepo, ik hou vooral van lokaal en van het seizoen. Ik let wel op het Eko keurmerk of Demeter keurmerk maar er zijn ook biologische merken die Eko zijn en die ik toch tamelijk waardeloos vind. Als je bijvoorbeeld naar Ecover kijkt, die gebruiken volgens mij nog steeds palmolie en het produceren van palmolie is inmiddels echt niet duurzaam meer. Nu zijn ze wel bezig om over te stappen op de duurzame variant maar da's nog niet helemaal rond. Of de pesto van De Rit, schijnt echt niet te eten te zijn. Misschien wel duurzaam maar lekker mag van mij toch ook wel. (Ik vind trouwens dat je pesto altijd gewoon lekker zelf moet maken maar dat terzijde.)
  Van regionale producenten weet je tenminste wat je krijgt, kan je langs, en zie je groeien wat er straks op je bordje ligt. Uiteindelijk gaat het om je eigen verantwoordelijkheid, wat je zelf wil en waar je je eigen grenzen legt. Triodos bank heeft trouwens ook een leuk nieuw filmpje, nu we het er toch over hebben.
  We are human beings, not human doings.
  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  04 jul 2012 07:31
  Leuk filmpje van Triodos, Maria. Toevallig lezen wij momenteel het boek "zeven eigenschappen voor happy kids" van Sean Covey met onze kinderen en één van de wijze lessen die daarin voorbij komen is dat je het leven zelf in de hand hebt en je eigen geluk bepaalt. Ligt een beetje in dezelfde lijn als het filmpje. Het filmpje relateert dat weer aan een groter geheel.

  Voor het artikel wil ik het graag laagdrempelig houden, omdat ik zelf merk dat je als "beginneling" snel overdonderd raakt door het enorme aanbod aan informatie. Dus inderdaad de seizoensgroenten en -fruit, bij voorkeur gekocht bij een producent dichtbij. Aanleggen van een moestuin, misschien nog wat algemene tips voor mensen die niets met tuinieren hebben en toch graag een moestuin willen? Keurmerken met kanttekening dat je ondanks een keurmerk nog steeds verder moet kijken dan je neus lang is.

  Misschien kan ik er beter een serie artikelen van maken. Duurzame voeding, duurzame kleding, etcetera. Dan kun je per categorie tips geven waar op te letten. Anders wordt het al snel een onoverzichtelijke brij van informatie.

  Tips blijven welkom, maar de inspiratie komt op gang ;-)
  DaanieGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12938


  --
  04 jul 2012 10:04
  Ik denk wel dat dit meer tips voor gevorderden zijn. Ik zit compleet met mijn oren te flapperen van alle informatie die ik voorbij zie komen ;-)
  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  04 jul 2012 10:13
  Ik heb zojuist een artikel geplaatst. Zou je eens kunnen kijken of je oren daar wat rustiger van worden, Daanie? Het doel van de artikelen moet wat mij betreft wel zijn dat het laagdrempelig is. Ik denk dat veel mensen terugschrikken als blijkt dat ze ineens "veel werk" moeten doen om duurzaam te leven.
  DaanieGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12938


  --
  04 jul 2012 10:26
  Ik zal eens even kijken!
  DaanieGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:12938


  --
  04 jul 2012 10:29
  Mijn oren zijn uitgeflapperd. Erg duidelijk en overzichtelijk.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.


  Nieuwste reacties