Volg ons via
 
Basisloon voor iedereen: eerlijker verdeling werk en zorg?
Je bent nu hier : Forums > Actueel > Nieuws van de dag
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>
26 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
virgoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:22523


--
29 nov 2013 03:23
S-je  wat denk je dat mensen met een uitkering   krijgen,    zeker geen 2000  euro, die moeten daar ook alles  van doen.
PePoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:31735


--
29 nov 2013 03:39

Die genoemde 2000 euro is een bedrag voor Zwitserland. Ik denk zomaar dat het leven daar meer kost dan hier.

Verder zou ik ervoor zijn. Ik geloof nog steeds in het goede van de mens. Mensen zullen misschien minder gaan werken (basisloon zou volgens mij persoonsgebonden en genoeg om zonder luxe van te leven moeten zijn). We moeten er dan wel voor kiezen dat verdere toeslagen ophouden te bestaan. Het zou een reden kunnen zijn om te stoppen met het minimum-loon: loonkosten voor bedrijven kunnen omlaag. Een baas blijft natuurlijk loon betalen, en als je werkt, heb je dus basisloon + loon. Alle controles van alle uitkeringen kunnen worden gestopt: zonder uitkering heeft iedereen genoeg om van te leven, uitkeringen die gelinkt zijn aan loon, kunnen per CAO worden vastgelegd, onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers zonder dat de overheid erbij is betrokken.

Ik geloof niet dat er veel mensen op hun achterwerk gaan zitten. Die mensen doen dat nu ook, en zitten in de bijstand met allerlei toestanden, waar de goeden, die geen werk kunnen krijgen, onder moeten lijden. Ik geloof ook niet dat ongewild werk niet meer wordt gedaan: werken blijft meer opleveren dan niet werken.

Ik weet niet of het financieel haalbaar is., Ik denk wel dat het goed is dat een keer zonder vooroordelen uit te zoeken.

En S-je: Als je zo wilt blijven leven als je nu leeft, moet je dus blijven werken. Dat verandert niet, als er bij jullie nu geen inkomen is, en teruggevallen moet worden op bijstand, kan je ook niet doorleven zoals nu.

PePo
"Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
S-jeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:73026


--
29 nov 2013 04:21
Geplaatst door virgo op 29 nov 2013 03:23S-je  wat denk je dat mensen met een uitkering   krijgen,    zeker geen 2000  euro, die moeten daar ook alles  van doen.


Maar als we nu ons huis gewoon kunnen betalen, dan zou het toch belachelijk zijn als ik door zo'n iedereen-gelijke-inkomsten-regeling uit mijn huis zou moeten omdat we de hypotheek niet meer kunnen betalen?

Als dat nodig zou zijn als bijv. meneer Sje geen werk meer zou hebben ofzo, dat is een ander verhaal, maar niet door zo'n iedereen-is-gelijk-regeling.

Maar, als er inderdaad zelf extra bij verdiend kan worden door gewoon te blijven werken. Op mij komt deze regeling namelijk over als "of je nou werkt of niet, wat je voor werk ook doet, je krijgt gewoon 2000 euro en je kunt ook niks extra's verdienen". En dan zouden dus, zeker als het om 2000 euro per huishouden gaat, heel wat mensen in de problemen komen.Groetekes, S-je
Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
GompyGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:7338


--
29 nov 2013 04:49
Geplaatst door S-je op 29 nov 2013 04:21

Maar, als er inderdaad zelf extra bij verdiend kan worden door gewoon te blijven werken. Op mij komt deze regeling namelijk over als "of je nou werkt of niet, wat je voor werk ook doet, je krijgt gewoon 2000 euro en je kunt ook niks extra's verdienen". En dan zouden dus, zeker als het om 2000 euro per huishouden gaat, heel wat mensen in de problemen komen.

Als iedereen ongeacht of ie wel of niet werkt, uiteindelijk bijv. 2000 euro krijgt, dus extra bijverdienen lukt niet, dan hebben we volgens mij met het communisme te maken........... en of we dat willen................ ik niet in ieder geval!!


Gompy
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
30 nov 2013 08:57

Ik denk ook dat hele volksstammen gewoon aan het werk zouden blijven. Maar ik weet niet of ik voor zou zijn. Volgens mij wordt er toch meer beroep op zelfredzaamheid gedaan. Hier is je 2000 frank, regel de rest zelf maar. De mensen die nu in de penarie zitten omdat ze daar minder goed in zijn dan mensen die dat wel kunnen, houden ook dan dus een probleem. En wat doe je met mensen die hun geld verbrassen en daarna alsnog zonder geld zitten? 

En ik neem toch aan dat je bovenop dat basisloon gewoon je eigen extra geld kan blijven verdienen. Ik weet helemaal niet of het tot een eerlijker verdeling leidt. Ik denk het eigenlijk niet. Het lijkt inderdaad een beetje een socialistisch/communistisch model. En hoe mooi ik dat in theorie ook vindt, ik geloof dat dat niet past bij de aard van de mens.

We are human beings, not human doings.
EmootjeGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:12012


--
30 nov 2013 10:29

Volgens mij werkt het systeem heel anders als wij nu denken. Maar hoe het precies werkt, begrijp ik ook niet.

Als je denkt dat alles tegenzit,
denk dan opnieuw.
PePoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:31735


--
30 nov 2013 10:51

Geplaatst door S-je op 29 nov 2013 04:21 

Op mij komt deze regeling namelijk over als "of je nou werkt of niet, wat je voor werk ook doet, je krijgt gewoon 2000 euro en je kunt ook niks extra's verdienen". En dan zouden dus, zeker als het om 2000 euro per huishouden gaat, heel wat mensen in de problemen komen.


Maar dat is de bedoeling niet van dit systeem. Iedereen krijgt basisloon en mag er dus bij werken als je vindt meer geld nodig te hebben. Het is geen nivelleringsmaatregel, maar een anti-armoede en anti-regelgeving maatregel.
PePo
"Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
PePoGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:31735


--
30 nov 2013 10:57

Korte extra uitleg:

- Iedereen krijgt basisloon. Genoeg om van te leven zonder allerlei armoede-toeslagen (huur- zorg- kinderopvang- alleenstaandeouder-)

- Iedereen mag werken, net als nu wordt daar loon over betaald. Dat loon kan lager zijn dan nu, en minimum-loon, overheidsingrijpen, is overbodig. Goed voor de werkgever.

Voor mensen die het geld verbrassen verandert er niet veel, die komen nu ook in de problemen... Je lost er niet alles mee op, maar wel iets.

Het is deels socialistisch, omdat het uitgaat van een minimum-inkomen voor iedereen, en dat is overheidsingrijpen. Het is ook liberaal, omdat er wordt uitgegaan van veel minder overheidsbemoeienis. Dat is dan ook meteen het probleem, om die reden zijn links en rechts voor en tegen. ;-)

PePo
"Het leven is net als fietsen. Als je denkt dat er geen wind is, dan heb je hem meestal behoorlijk mee"
S-jeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:73026


--
30 nov 2013 12:15

Ik vraag me af of het op gebied van werkgelegenheid niet voor een ander probleem gaat zorgen. Ik vermoed namelijk dat er echt zat mensen zijn die nu veel minder krijgen dan die 2000 euro en die dan sowieso stoppen met werken of helemaal geen moeite meer doen om werk te zoeken.

Hierdoor kan een banen-overschot ontstaan en werkgevers gaan de hoofdprijs aan salarissen betalen om aan personeel te komen. Want potentieel personeel heeft op zo'n moment een hele sterke onderhandelingspositie als het gaat om salaris. Als ik de secretaresse-banen voor het uitkiezen heb en ze zo ongeveer bij me aan de voordeur staan te smeken of ik bij ze wil komen werken, dan heb ik toch alle vrijheid om de hoofdprijs te vragen en er zal altijd wel een bedrijf bij zitten wat het er voor over heeft! Dus zo wordt er weer van alles scheef getrokken!

Dus lekker laten zoals het is: hardwerkende gemotiveerde werkenden met een passend salaris belonen (passend zeg ik hè, dus niet onnodig hoog!). Dan moeten alleen nog niet-gemotiveerden getriggerd worden om wel van hun luie billen te komen en belachelijk hoge bonussen en topsalarissen zouden afgeschaft moeten worden. Al het geld in de staatskas bij elkaar schudden en weer opnieuw beginnen met goed verdelen over de verschillende potjes zodat er niet op de verkeerde plekken bezuinigd hoeft te worden.

Maar ik zal wel weer te simpel denken!

Groetekes, S-je
Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.....
K'tjeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:34313


--
30 nov 2013 12:33
Geplaatst door S-je op 30 nov 2013 12:15

Dus lekker laten zoals het is: hardwerkende gemotiveerde werkenden met een passend salaris belonen (passend zeg ik hè, dus niet onnodig hoog!).!Nou, dat is er niet hoor, zeker niet in de zorg...hard werken, met steeds veranderende diensten voor een niet-riant salaris.
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>


Nieuwste reacties