Volg ons via
 
Zelf groente en fruit kweken in de tuin of op het balkon
Je bent nu hier : Forums > In en om het huis > Tuinieren
Pagina 1 van 3123 > >>
25 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
MiriamGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:4864


--
25 feb 2014 02:31

  Ik wil graag een (serie) artikelen gaan schrijven over het zelf kweken van groente, fruit en kruiden in de eigen tuin of op een balkon. Nu heb ik er alleen geen verstand van . Ik wil zelf wel heel graag wat meer in de tuin laten groeien. Vorig jaar al tomaatjes en paprikaatjes uit eigen tuin gehad en ze waren veel lekkerder dan uit de supermarkt. Inmiddels heb ik zaadjes voor prei, courgette en tomaat in huis. We kunnen dus aan de slag!

  Wie kan mij helpen aan tips en adviezen? Wat moet je wel en wat moet je zeker niet doen?

  Alvast dank! Ik hoop dat ik genoeg info bij elkaar kan verzamelen om een informatief artikel (of een serie artikelen) te schrijven.

  Groetjes,
  Miriam

  GompyGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:7338


  --
  25 feb 2014 03:42
  Phoe..... ik heb al bijna net zolang als ik getrouwd ben (bijna 28 jaar intussen) elk jaar wat groenten in mijn tuin. Maar om je aan echte tips te helpen vind ik best lastig, ik heb destijds het een en ander geleerd van mijn ouders en schoonouders, het ene jaar lukt er weinig en het andere jaar kan ik lekker oogsten.
  Ik heb een kleine tuinkas en daar zet ik sla, tomaten en paprika's in, volgens mij lukt dat beter dan in de volle grond! Ik koop dan wat plantjes, als ik zelf ga zaaien kan ik het halve dorp voorzien!
  Gompy
  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  25 feb 2014 03:48

  Vorig jaar heb ik ze volgens mij als plantjes gekocht en in grote potten gezet. Dit jaar dus met zaadjes. Ik neem aan dat ik die eerst in kleine potjes moet doen en later kan verplaatsen in grote potten. In ieder geval de tomaten wel. De prei wil ik toch maar in de grond zetten. De tuin moet ik toch op de schop en we hebben meer dan genoeg ruimte om er een mini-groentetuintje in te maken. Ook leuk voor de kinderen. 

  KôllekeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:21875


  --
  25 feb 2014 04:40

  Miriam, er is al een topic over de makkelijke moestuin. Misschien vind je daar nog tips.

  Groetjes, kôlleke
  K'tjeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:34369


  --
  25 feb 2014 05:52

  Als je voor het eerst wil beginnen, heeft de Lidl een uitgebreid rek met (goedkope) zakjes zaaigoed, ook voor de moestuin. Ik heb daarvandaan vorig jaar voor het eerst courgettes gezaaid en er kwamen er genoeg aan.

  Nu heb ik er zaad gekocht voor bolcourgettes voor 19ct, ook pompoenzaad, pompoenen doen het ook goed.

  Ik zaai ze eerst voor in potten, ga ik van de week al doen, die zet ik op een lege slaapkamer, binnen kunnen ze dan wat aansterken en als het echt lente wordt kunnen ze naar buiten, eerst nog in de pot, later in de volle grond.

  Zo heb ik ook eerder paprika's en tomaten gezaaid. paprika's krijg je hier helaas moeilijk rood, die worden eerst groen en later, met veel zon en veel geduld rood. Het is wel heel leuk om ze aan de plant te zien groeien.

  Aardappelen moet je elk jaar op een andere plek in je moestuin zetten, dan schijnen ze het beter te doen.

  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  26 feb 2014 05:49
  Die zaadjes van Lidl heb ik ook! Deze week al mee beginnen dus? En moeten ze in de zon staan of is een vensterbank in de keuken op het noorden ook goed genoeg.

  Dank voor de linktip!
  K'tjeGebruiker is Offline
  Huishoudgoeroe
  Huishoudgoeroe
  Posts:34369


  --
  26 feb 2014 06:49
  Ik zet ze dus boven in een koele slaapkamer, in b.v je keukenraam is het al gauw te warm, en krijg je snel sprieterige planten. Bij mij staan ze op een kastje, maar we hebben een schuin dakraam.

  Ik begin meestal eind februari of in maart met voorzaaien, net wanneer ik er aan denk.

  Op de zakjes staat ook wel iets erover, denk ik. Met voorzaaien zijn de plantjes al wat weerbestendig en worden ze ook minders nel door slakken opgegeten, dan heel jongzaaigoed in de tuin. Toen wij vroeger thuis een moestuin hadden, deed mijn vader alles gelijk in de volle grond, volgens mij.

  Maria1000 weet er meer vanaf denk ik, die heeft een echte moestuin.
  Maria1000Gebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:10460


  --
  27 feb 2014 11:37

  Ik doe ook maar gewoon wat er op het zakje staat. Wat wil je gaan kweken Mirjam? Alles binnen toch?

  We are human beings, not human doings.
  ɑɲaGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:8727


  --
  27 feb 2014 11:53
  Rucola is ook een aanrader! Zeker met kinderen. En met dit mooie weer is tuinkers ook leuk voor kinderen. Mijn schoonvader vertelde eens dat zijn moeder altijd zijn naam schreef met zaadjes in de volle grond en rond Pasen stond zijn naam er dan in kleine plantjes...
  Groetjes, Anja
  MiriamGebruiker is Offline
  Huishoudfanaat
  Huishoudfanaat
  Posts:4864


  --
  27 feb 2014 12:19
  Ik heb nu zaadjes voor prei, tomaat en courgette. Ik wil er in ieder geval nog paprika bij. Ik zal morgen eens kijken bij de Lidl wat me nog meer aanstaat. Ik had een leuk voorbeeldje gezien waarbij je de zaadjes in potgrond in melkpakken laat groeien. De kinderen kunnen die melkpakken dan eerst mooi versieren. En dan gaan ze in de vensterbank op onze slaapkamer.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Nieuwste reacties