Volg ons via
 
mijn dochter wil kleedgeld
Je bent nu hier : Forums > Kind en Gezin > Pubers
Pagina 2 van 2 << < 12
19 Reacties
U bent niet gemachtigd om te reageren.
| Sorteer Berichten:
Printer Vriendelijk
AuteurBerichten
Rianne18Gebruiker is Offline
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Posts:7


--
01 okt 2005 11:45
Hoi Hoi.. Ik heb vanaf mijn twaalfde al kleedgeld.. En ik raad het iedere ouder aan om dit bij hun kinderen ook in te voeren.. Ik kreeg 50 euro kleedgeld en nog 20 euro zakgeld.. Voordat we begonnen heeft mn moeder nog 1 keer flink uitgepakt: Nieuwe winterjas, nieuwe schoenen, ondergoed, sokken, 2 broeken en 2 truien. Dan kon ik de eerste maanden nog een beetje wennen. Van die 70 euro moest ik in principe alles kopen, ook cadeautjes voor vriendinnen, make-up, abonnementen etc. (Geen Sinterklaascadeau's natuurlijk!) Ik ben heel blij dat mijn moeder dit heeft gedaan, het gaf me verantwoordelijkheidgevoel: Niet alles is te koop, soms moet je keuzes maken, nú dat shirtje kopen, of sparen voor die leuke spijkerbroek.. Je leerde in de uitverkoop te kijken naar goede koopjes! Om mij heen vond men het gek, kleedgeld op je 12de.. Maar diezelfde mensen zijn nu 18 en vragen nog steeds aan pappie en mammie geld! Andere vrienden zitten nu op de universiteit en weten niet hoe ze zich moeten redden met studiefinanciëring, baantje, ouderlijke bijdrage.. Alles is binnen een week op, simpelweg omdat ze nooit hebben geleerd verantwoordelijkheid te dragen voor geld.. Mijn antwoord: Doen dat kleedgeld! Dan ben jij ook af van het gejengel over meer kleding.. Groetjes, Rianne Edited by - Rianne18 on 01/10/2005 11:46:46
LouiseGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:7814


--
03 okt 2005 08:24
Wij hebben een tussenvorm voor onze dochter, begonnen toen ze 11 was (nu net 12): ze vroeg steeds om kleedgeld, maar daar vond ik haar te jong voor. Ze heeft nu een "fictief budget": 40 euro in de maand, waarvan 5 euro voor schoenen gereserveerd moet worden. Alles wat er aan kleding gekocht wordt, noteert ze en als ze wil gaan winkelen, wordt er eerst uitgerekend wat het besteedbare budget is en bekeken wat er nodig is. Soms winkelt ze al zelf... (ik ben niet zo'n shopper). Meestal maakt ze dan een lijstje en gaan we erna samen om het te kopen. Ze had ook al eens alleen een paar shirtjes gekocht, en vervolgens bij een andere winkel laten liggen... Dikke tranen, maar we zijn samen terug gegaan en: ze hadden het gevonden! (maar eerst dacht ze niet aan dìe winkel, en de andere winkels wisten -uiteraard- van niets).
JannaZijlstraGebruiker is Offline
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Posts:6


--
23 okt 2005 09:08
TOen mijn kinderen 13 waren kregen ze zak- en kleedgeld. Ineens was merkkleding minder belangrijk en waren b-merken prima. Beide zijn inmiddels volwassen en ze kunnen heel goed met hun geld omgaan. Ze leren er echt van
sonnie1983Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:6017


--
09 aug 2006 04:53
Nooit kleedgeld gehad maar ook ik ben bewust met geld. ik ga dus egt niet iets duurs kopen wat ik te duur vind. mijn vriend is er wel makkelijker in dus als we een keertje kleren kopen wil het nog wel ietsjes duurder uitpakken als ik me had ingesteld maar goed die 1x per jaar dat we eens 2 of 3 setjes kleren bij kopen..... moet dat kunnen toch? oh ja we kopen nu niet veel kleding bij omdat mijn vriend zat heeft aan 1x per jaar shirtjes en broeken bij kopen omdat hij de hele week werkkleren aan heeft en savonds trainingsbroek en werkshirtje of ander shirtje. dus het slijt allemaal niet. alleen ooit in weekend aan als we ergens heen moeten. en ik krijg ook nog wel eens kleren van mijn nichtje ofzo wat er nog super goed uit ziet. was ik een keer en heb ik er weer plezier van. en nu wil ik gewoon niet te veel aan kleren uit geven omdat we nog een aantal dingen aan ons huis meoten doen wat ik vind dat het voorrang heeft. groetjes
MiriamGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:4864


--
27 sep 2011 09:42
Deze even weer omhoog. Voor een nieuw artikel zou ik graag willen weten hoeveel kleedgeld jullie kinderen krijgen. Welke randvoorwaarden stel je, wat moeten ze ervan betalen etceter?
EmootjeGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:12012


--
27 sep 2011 12:55
Mijn kinderen kregen vanaf hun twaalfde kleedgeld, ik weet eerlijk gezegd niet meer hoeveel. Ze betaalden in princiepe alles zelf. Ik heb ze daar tot een 15/16de wel in begeleid, zo van wat heb je nodig, hoeveel kun je er aan besteden. En van: Oke, dat is een leuke broek, maar erg duur en je heb dit en dat ook nodig en daar is dan geen geld voor. De winterjassen kregen ze van ons, omdat dat vaak een finke uitgave is. En één paar winterschoenen (goede) betaalden wij ook, om diezelfde reden.
Vooral mijn dochter heeft al vroeg geleerd om heel voordelig leuke kleding te kopen.
Mijn zoon heeft weinig interesse in kleding.
Als je denkt dat alles tegenzit,
denk dan opnieuw.
BiloeGebruiker is Offline
Veteran Member
Veteran Member
Posts:2265


--
27 sep 2011 01:53
Wij kregen als kinderen zakgeld, ik 10 gulden (jaren 80) per week. Daarvan moest je 5 euro in je spaarpot doen, en de andere 5 gulden mocht je leuke dingen voor kopen. Vanaf mijn 13de kreeg ik ook kleedgeld, 75 gulden per maand. Daarvan hoefde je geen winterjas, en goede schoenen te kopen. Wel alle andere kledingstukken. Ook hadden ze als eis, dat je een minimaal aantal kledingstukken van iets moest hebben. Dus minimaal 4 lange broeken, minimaal 3 wintertruien, 8 paar sokken enz. Zodat mijn ouders zeker wisten dat wij geen tekorten hadden in bepaalde kledingstukken.

Wat je kocht, en welk merk mocht je helemaal zelf weten. Ik was een tijdje fan van de Cure, en ineens vond ik kistjes, en zwarte kleding helemaal geweldig. Mijn vader zei dan altijd Spooky. We waren vrij in eigen kledingsmaak keuze, en daardoor heeft mijn (zwart, bijna punk periode) ook zo kort geduurd. Het leek me wel cool, en mijn ouders vonden goed. Nou dan is het niet zo cool meer, hahahaha... Wel hadden ze als eis, je kleding moet schoon zijn, en niet kapot.

Als je meer geld wilde dan kon je geld verdienen door klusjes te doen voor mijn ouders, of een bijbaantje te zoeken, of bij opa en oma in de winkel bijbeunen. Ik hielp mijn moeder altijd graag, en ook opa en oma in de winkel. Als bijbaantjes deed ik vaak oppas werk, en ik werkte in een verpleeghuis als koffie uitdeeldame.

Merkkleding gaf ik weinig om, spaarde dan meer voor andere dingen ( en gaf ook veel weer weg, kocht iedere vrijdag, bloemen voor mijn moeder, cassettebandje voor mijn broer, enz) Meestal ging ik dan naar Arnhem de binnenstad in om voor iedereen leuke dingentjes te kopen. Ik gaf ook niets om make-up, sieraden enz.

Gaf voor mezelf wel veel geld uit aan boeken. Ach kwam eigenlijk nooit geld tekort, heb wel geleerd dat je voor geld ook werken moet. Maar verder deden mijn ouders niet zo moeilijk over dingen. Mijn moeder vond wel dat ik vaak teveel weg gaf. Maar dan zei ik altijd: Heb er zelf voor gewerkt hoor. Mam zei: Spaar dan voor een brommer. Maar die wilde ik ook niet enz.. Echt ik had toen al, weet niet wat ik wil. Weinig eisend. En dat heeft ze nooit af kunnen leren.
Maria1000Gebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:10460


--
27 sep 2011 04:33
Dochter kreeg tot d'r 14e 35 euro zakgeld per maand. Vanaf d'r 14e kreeg ze 130 euro per maand en daar moest ze alles van doen. Grofweg 40 euro zakgeld (ook make-up en bellen), 40 euro treingeld - nodig voor klimmen) en 50 euro kleedgeld. (Klimmen en zangles en dingen voor school enzo betalen wij natuurlijk.) Maar omdat ze nu een baantje heeft waar ze schofterig veel geld mee verdient (150 euro ofzo), ook af en toe oppast en omdat het crisis is, krijgt ze sinds september nog maar 100 euro per maand. Ze gaat er heel goed mee om, koopt ook dingen die echt nodig zijn en kan ook sparen voor winterjassen en dat soort dingen. Ze koopt soms ook eten voor zichzelf, dan heeft ze trek in cocktailworstjes of broodjes bapao (die koop ik allemaal niet) en dan betaalt ze dat zelf. Enerzijds vind ik dat een beetje onzin, ze hoeft niet d'r eigen eten te betalen maar ze heeft dat zelf verzonnen dus ach. En soms, als we d'r lief vinden, krijgt ze toch een paar schoenen die ze heel graag wil ofzo of als ik in een goeie bui ben betaal ik d'r shampoo of dat soort dingetjes.
We are human beings, not human doings.
KôllekeGebruiker is Offline
Huishoudgoeroe
Huishoudgoeroe
Posts:21697


--
27 sep 2011 09:38
Alleen mijn oudste krijgt kleedgeld. (Jongste vindt het wel prima als moeders alles betaald...)
We zijn een paar jaar geleden begonnen met €40,= per maand, maar dat is verhoogd naar €50,= per maand. Per seizoen mag ze één paar goede schoenen van ons geld kopen. Jassen heeft ze tot nu toe ook zelf gekocht, maar als ze een dure degelijke(!) winterjas wil kopen, dan zal ik die betalen. En af en toe stop ik haar wel wat toe.

De meiden krijgen ook nog een beetje zakgeld: €3,= per week. De rest verdienen ze bij met postlopen.
Sportkleding en -schoenen, sport, schooldingen en schoolspullen, toiletspullen, openbaar vervoer voor school en ook het beltegoed betalen wij (ze telefoneren allebei echt heel weinig). Make-up en cadeautjes betalen ze zelf.
Groetjes, kôlleke
EmootjeGebruiker is Offline
Huishoudfanaat
Huishoudfanaat
Posts:12012


--
27 sep 2011 10:32
Ik ben trouwens voorstander van kleedgeld, ik vind dat kinderen dan toch beter met geld om leren gaan. Zo ben ik ook voor kostgeld als ze zelf verdienen en nog in huis wonen. Zo leren ze dat het leven geld kost. Ook al heb je het niet nodig, ik vind het goed.

Bijv. Mijn zoon, hij woont nog thuis en betaald mee aan de vaste lasten en boodschappen. Omdat hij moeilijk aan werk kon komen en een paar keer in Groningen werk had, bedacht hij dat ivm het reizen het beter zou zijn in Groningen te gaan wonen, als hij ooit een  vaste baan daar zou krijgen. Toen we gingen berekenen wat hem dat per maand zou gaan kosten, schrok hij zich het ongans.
Hij is ook heel blij dat hij nu in Hoogezand werk heeft en daar goed te komen is met het openbaar vervoer .Maar uit zijn reactie blijkt wel, dat als kinderen niet voor zichzelf hoeven zorgen, ze weinig benul hebben van prijzen.

Als je denkt dat alles tegenzit,
denk dan opnieuw.
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 2 van 2 << < 12


Nieuwste reacties