Volg ons via
 

Geheim van de koffievlek ontrafeld

Het geheim van de koffievlek ontrafeld...

Komkommertijd levert altijd leuk nieuws op. Zo ook dit nieuwtje. Ooit nagedacht over de kleur en vorm van koffievlekken? Studenten van de Universiteit Twente wel. Ze hebben hun bevindingen openbaar gemaakt in de Physical Review Letters. 

In koffievlekken treedt een opmerkelijk effect op, dat volgens de UT’ers nog niet bij andere soorten vlekken is waargenomen. Terwijl de deeltjes aan de buitenste rand van de ring keurig geordend zijn, is er aan de binnenkant sprake van een grote wanorde. Het lijkt alsof de deeltjes zich aan de binnenkant in grote haast hebben verzameld. 

Als de druppels naar de buitenste rand stromen, resteert er steeds minder vloeistof en wordt de druppel ‘lager’. Dit betekent dat dezelfde hoeveelheid vloeistof door een steeds kleiner oppervlak moet bewegen, waardoor de vloeistofsnelheid sterk toeneemt. Op een kritisch moment ontstaat er "spitsuur" en dus geen keurige kristalstructuur, maar een wanordelijke stapeling.

Wil je dit zelf eens bekijken? Zie hier een video.

Bron: Rush hour in a coffee stain

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 18-08-2011
Hits: 3744
Categorie: 
Huishouden
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
koffievlek