Volg ons via
 
 

Geheim van de koffievlek ontrafeld

Het geheim van de koffievlek ontrafeld...

Komkommertijd levert altijd leuk nieuws op. Zo ook dit nieuwtje. Ooit nagedacht over de kleur en vorm van koffievlekken? Studenten van de Universiteit Twente wel. Ze hebben hun bevindingen openbaar gemaakt in de Physical Review Letters. 

In koffievlekken treedt een opmerkelijk effect op, dat volgens de UT’ers nog niet bij andere soorten vlekken is waargenomen. Terwijl de deeltjes aan de buitenste rand van de ring keurig geordend zijn, is er aan de binnenkant sprake van een grote wanorde. Het lijkt alsof de deeltjes zich aan de binnenkant in grote haast hebben verzameld. 

Als de druppels naar de buitenste rand stromen, resteert er steeds minder vloeistof en wordt de druppel ‘lager’. Dit betekent dat dezelfde hoeveelheid vloeistof door een steeds kleiner oppervlak moet bewegen, waardoor de vloeistofsnelheid sterk toeneemt. Op een kritisch moment ontstaat er "spitsuur" en dus geen keurige kristalstructuur, maar een wanordelijke stapeling.

Wil je dit zelf eens bekijken? Zie hier een video.

Bron: Rush hour in a coffee stain

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 18-08-2011
Hits: 3267
Categorie: 
Huishouden
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
koffievlek