Volg ons via
 

Vluchttijd woningbrand naar slechts 3 minuten

Brand | Persbericht in het teken van de Nationale Brandpreventieweken in oktober 2011

Slechts 3 minuten tijd

Bij een woningbrand heb je, vanwege de sterke rookontwikkeling, maar 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. De gemiddelde aanrijtijd van de brandweer is 8 minuten. ‘Sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen zorgen in een mum van tijd voor een niet overleefbare situatie. Brand is dus sneller dan de brandweer,' concludeert René Hagen, lector Brandpreventie. 

De snelheid van vuur getest

Met een brand in een modelwoning bewijst TNO/Efectis op 29 september de snelheid van vuur. Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat brand hen niet overkomt. Ook onderschatten ze het gevaar van brand. Maar aan de waarheid over woningbranden valt niet te ontsnappen. Nederland telt jaarlijks 7.000 woningbranden. 

Lector Brandpreventie René Hagen licht toe waar het gevaar zit. ‘Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand. Zo'n 30 jaar geleden had je vanaf de start van de brand nog 17 minuten. Verbetering van woningen en vermeerdering van brandbare inrichtingsmaterialen hebben die tijd echter drastisch ingekort. Want waar de brandweer een gemiddelde aanrijtijd van 8 minuten heeft, heb je tegenwoordig bij een woningbrand slechts 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een niet overleefbare situatie. Een dodelijke brand is dus sneller dan de levensreddende brandweer.

Hoe snel vuur in huis om zich heen grijpt, begrijp je pas als je het met je eigen ogen gezien hebt. René Hagen zet zijn statement over de snelheid van vuur kracht bij door letterlijk een modelwoning in brand te steken. TNO/Efectis, centrum voor brandveiligheid, registreert met camera's en meetapparatuur hoe een brandje in een prullenmand in een mum van tijd verandert in een levensbedreigende woningbrand. Door de snelle rookontwikkeling zie je geen hand voor ogen en kan je nauwelijks ademen. De giftige gassen verstikken je. Het filmpje van de gesimuleerde woningbrand is vanaf 1 oktober te zien op www.watdoejijbijbrand.nl en fungeert als startsein voor de campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?'.

Wat doe JIJ bij brand?

De hele maand oktober staan de Nationale Brandpreventieweken in het teken van het credo ‘Wat doe JIJ bij brand? Daar moet je NU over nadenken!'. De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet Nederlanders aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie. Beperk de risico's op brand in huis, maar weet ook wat je moet doen als er brand is. Lokale acties van brandweerkorpsen en landelijke slagkracht van de Brandwonden Stichting zorgen er samen voor dat in oktober niemand aan deze boodschap kan ontsnappen.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-09-2011
Hits: 2796
Categorie: 
Wonen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
brand, brandpreventie, vluchten bij brand, woningbrand, brandweer, brandwonden