Volg ons via
 

HHP TV Aflevering 16 : Duurzame vis

Duurzame vis | Aflevering over het herkennen van duurzame vis.

Duurzame vis

Vis is gezond, dat weten we allemaal. En veel Nederlanders houden van vis. Populaire vissoorten zijn mosselen, zalm, schol, tong, haring en garnalen. Ook zijn er veel buitenlandse witvissen zoals tilapia en pangasius erg populair in de Nederlandse keuken. Deze vissen komen vanuit de hele wereld op ons bordje terecht, maar wordt niet altijd op de meest duurzame manier gevangen. 

Om over 20 jaar nog van ons favoriete visje te kunnen genieten is het belangrijk om bij het kiezen van vis erop te letten of deze vis duurzaam is.

In deze HHP TV aflevering legt visserij expert Christien Absil uit waarom het zo belangrijk is om voor duurzame vis te kiezen. En vertelt vishandelaar Wim de Klok waarom hij in zijn viswinkel vooral duurzame vis verkoopt.

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.

Consumenten kunnen vissers helpen door vis te kopen van duurzame vissers. Wat is een duurzame visser? Die zorgt er in de eerst plaats voor dat er voldoende vis in de zee blijft en dat doe je onder andere door niet teveel vis eruit te halen en door ook heel selectief vissen. Dus je vangt alleen maar de vis die je wil hebben. En die vissers moeten er ook voor zorgen dat hun vismethode niet teveel schade veroorzaakt aan het hele ecosysteem.

De Noordzee was een hele rijke zee. Door de intensieve visserij zijn heel veel soorten uitgeroeid. Er zijn wel veel vissoorten waar het nu weer heel goed mee gaat, bijvoorbeeld de schol en de tong. Die vissen zijn herstelt doordat ze nu eindelijk goed beheer hebben. 

Het is niet makkelijk om duurzame vis te vinden. Van bijvoorbeeld kabeljauw zijn er heel duurzame varianten, maar ook niet-duurzame varianten. Op het internet is er veel informatie te vinden waardoor je een keuze kan maken en je kunt op letten op het msc keurmerk op de verpakking. Dit keurmerk houdt in dat het op een duurzame manier gevangen is. 

Nederland staat bekend als vissersland, maar de vis die hier gevangen wordt gaat meestal naar het buitenland. De vis die wij hier eten is meestal kweekvis. 

Je kan ook duurzaam vis kweken. Dan let je vooral op de hoeveelheid vis in het voer. Er zijn ook vegetarische vissen. En het belangrijkste is om vervuiling, ziektes en ontsnappingen tegen te gaan. Dit bereik je door ze in een gesloten systeem te kweken zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Je hoeft vis niet te laten staan, maar je helpt vissers als je duurzame vis koopt.  

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 11-11-2011
Hits: 2974
Categorie: 
Huishoudplaza TV
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
duurzame vis, kweekvis, kabeljauw, msc keurmerk