Volg ons via
 

HHP TV Aflevering 17 : Thuis lekkere koffie maken

Thuis koffie maken | HHP TV-aflevering over het maken van de lekkerste cappuccino, espresso, latte of andere koffie.

De barista thuis

Een kopje koffie is veel meer dan het ochtendritueel van het gros van de Nederlandse bevolking. Koffie heeft talloze verschijningsvormen en smaken. 

Nick Pruis, meervoudig barista kampioen laat ons in deze HHP TV-aflevering alle ins en outs zien van het maken van het juiste kopje koffie. Soms heb je trek in een perfect opgeschuimde cappuccino of een goede latte, na het eten smaakt een espresso weer perfect. 

Tegenwoordig maken veel mensen ook thuis hun favoriete bakje koffie, maar dit blijkt niet altijd even gemakkelijk. Vooral het opschuimen van melk en de soms bittere smaak van een espresso geven de nodige uitdagingen. Daarom geeft Nick in deze HHP TV-aflevering antwoord op de vraag hoe je zelf thuis voor een ultieme koffie kan zorgen. Dus wil je thuis ook de barista uithangen? Bekijk dan nu deze video. 

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.

Barista is een ander woord voor een professioneel koffiezetter. Nederland heeft geen espresso cultuur. Wij houden het meest van de gewone filterkoffie. Daar worden Nederlanders over het algemeen mee grootgebracht. Filterkoffie is een heel ander manier van koffiezetten dan espresso maken. Je hebt dan veel groffer gemalen koffie waar het water dan zonder druk op loopt. Het water loopt dan vanzelf door de koffie heen. Espresso wordt juist onder druk gezet en is veel krachtiger van smaak. Doordat je de koffie in veel minder tijd zet, slechts enkele seconden, heeft het water bovendien veel minder tijd om de negatieve stoffen uit de koffie mee te nemen, waaronder ook de cafeïne. Dus als je espresso op de juiste manier zet dan zit daar minder cafeïne in dan in filterkoffie. 

Waar moet je op letten als je espresso gaat maken? Allereerst op de fijnheid van de koffie en de hoeveelheid die je maalt. Druk de koffie zo recht mogelijk aan in de filterdrager. Het water dat je gebruikt voor een goede espresso is niet gekookt. Anders verbrandt de koffie en gaat de koffie heel bitter smaken.  Melk is een losstaand product maar het matcht heel mooi met koffie. Melk is belangrijk voor cappuccino. De melk moet goed opschuimen om het eindproduct mooier en lekkerder te maken. 

Je kunt het wel als een ware kunst zien. Als je de melk op een speciale manier door de espresso giet waardoor er allerlei figuurtjes ontstaan wordt dit ook wel latte art genoemd. 

De grootste fout die mensen vaak maken is dat ze de cappuccino te heet maken. Gewone koffie is ongeveer 90 graden en ze verwachten dan dat cappuccino ook zo heet is. De melk moet je opschuimen en verwarmen, maar eigenlijk niet heter dan 65 graden, want anders gaat de melk koken en dan verbranden de eiwitten en zakt het schuim in. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 15-11-2011
Hits: 5050
Categorie: 
Eten & Drinken, Dranken en Smoothies, Huishoudplaza TV
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
thuis koffie maken, cappuccino, espresso, latte, koffie, kopje koffie, koffiemachine