Volg ons via
 

HHP TV Aflevering 18 : De ultieme thee beleving

Thee zetten | HHP TV-aflevering over het maken van de lekkerste thee.

De ultieme theebeleving

Thee zetten is iets wat de meeste mensen gedachteloos meerdere keren per dag doen. Zo niet Kiona Malinka, zij is namelijk thee sommelière en heeft thee zetten verheven tot een hogere kunst. Zij weet als geen ander hoe de smaak van thee het best tot uiting komt en hoe je dat, ook als je geen thee sommelière bent het beste kunt bereiken. De temperatuur en de kwaliteit van het water en de tijd van het laten trekken van de thee zorgen er samen voor dat, als ze goed op elkaar zijn afgestemd, de thee ultiem tot zijn recht komt. Laat je in de HHP TV-aflevering meenemen door Kiona en ontdek dat er veel meer uit je thee te halen valt dan je dacht.

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.

Mensen die vaak thee drinken beseffen vaak niet hoeveel arbeid eraan voorafgaat voordat je de thee in je kopje kunt schenken. 

Er zijn verschillende soorten thee. Als thee geplukt wordt, is het groen. Dat is overal zo. Vervolgens gaan ze die thee overal ter wereld anders bewerken. Groene thee is het meest authentiek, die staat het dichtst bij hoe die geplukt is. Zwarte thee wordt gerold, waardoor de binnenkant van het blad breekt en zuurstof ervoor gaat zorgen dat er een chemische reactie is in dat blad. Dat wordt uiteindelijk gedroogd en vervolgens hier naar Nederland gebracht. Zo kun je dus van hetzelfde blad twee heel verschillende smaken thee verkrijgen. 

Elke bewerkingsmethode heeft ook een eigen zetmethode. Bijvoorbeeld de temperatuur. Je past de temperatuur eigenlijk aan aan de soort thee die je gaat zetten. Groene thee moet je bijvoorbeeld met een wat lagere temperatuur zetten en dan lekker lang laten trekken. In het trekproces zijn er verschillende afgiftes van smaak, kleur en geur. Op het moment dat je dat trekproces door bijvoorbeeld de lagere temperatuur weet te rekken, krijg je wat meer de échte smaak van de thee en niet alleen maar het kleurtje en het water dat heet is.

Thee heeft ruimte nodig. Hoe meer je de thee op elkaar gaat proppen, hoe minder ruimte de thee heeft. Op het moment dat je het in een piramidezakje doet, zal de thee zich kunnen uitzetten. De groene thee gaat bij 80 graden mooi extraheren, de zwarte thee kan een iets hogere temperatuur hebben. 

Eigenlijk zijn er thuis 3 zaken van belang bij het zetten van thee. De temperatuur, de kwaliteit van het water en de trektijd. Er is een machine die dit voor je regelt. Deze machine zuivert het water en het komt er op de juiste temperatuur uit. Als je dat samen laat komen, kan je nog veel meer genieten van je kopje thee. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 22-11-2011
Hits: 3228
Categorie: 
Eten & Drinken, Huishoudplaza TV
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
thee, thee zetten, theezetten, thee maken, lekkere thee, thee sommelière