Volg ons via
 

Breien en Haken

Breien en haken | De geschiedenis, de basis van het breien en haken en de laatste trends.

Breien & haken

De ultieme ontspanning voor de moderne vrouw

Wil je graag creatief en ontspannend bezig zijn? Ga dan breien en/of haken dan kom je helemaal tot jezelf en maak je, na wat oefening, nog mooie dingen ook. Het is de uitgelezen manier om in tijden van crisis op een goedkope manier met de mode mee te gaan. Je bespaart niet alleen geld, maar je bent ook hartstikke hip, want haken en breien is helemaal in.

Geschiedenis

Al duizenden jaren zou er worden gebreid en gehaakt. Wie de precieze uitvinder of uitvindster was, is bij beide handwerktechnieken tot op de dag van vandaag een raadsel. Er gaan geruchten dat de technieken in Arabische landen hun oorsprong vinden, maar niets is bewezen. Wel is bekend dat er gebreide sokken uit de 3e en de 6e eeuw zijn gevonden in Egyptische graven. Van haken weten we dat het in de 18e eeuw zeer populair was in Europa.

Tegenwoordig kennen we machines waarmee razendsnel gehaakt en gebreid kan worden en zijn mensenhanden eigenlijk niet meer nodig. Maar je kunt wel degelijk breien voor je plezier en het brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo ben je goedkoper uit met je kleding en allerlei accessoires en kun je de modetrends volgen. Daarnaast werkt het voor veel mensen zeer ontspannend.

Haken de basis

Haken is een handwerktechniek waarbij er met behulp van een naald van garen lussen worden gemaakt die met elkaar worden verbonden volgens een patroon. Er zijn haaknaalden van allerlei diktes te koop. De diktes worden weergegeven in cijfers. Van dun naar dik is dat: 0,6 - 0,75 - 1,0 - 1,5 - 1,75 - 2,0 - 2,5 - 3,0 -3,5 - 4,0 - 4,5 - 5,0 - 5,5 - 6,0 - 6,5 - 7,0. Er bestaat ook een haakvorm waar geen naald aan te pas komt; het zogenaamde ‘vingerhaken’. 

De basissteken voor haken (met een naald) zijn:

·         De opzetlus: deze lus is het begin van ieder haakwerk.

·         De losse steek: de draad wordt om de haaknaald geslagen en de lus erdoor getrokken. Als je dit een aantal keer achter elkaar doet krijg je een soort ketting.

·         De vaste steek: hiermee wordt er een rij gecreëerd naast de ketting van losse steken, parallel aan de ketting.

·         Het stokje: met deze steek wordt er haaks op iedere schakel uit een ketting van losse steken een rij steken gezet.

Er zijn verschillende variaties op deze steken mogelijk. Om de basissteken onder de knie te krijgen is het aan te raden een tutorial te volgen. Deze zijn onder andere te vinden op YouTube.

Breien de basis

Breien wordt gedaan met minimaal twee breinaalden, die net als haaknaalden, van dikte kunnen variëren. Met de naalden maak je van één draad een weefsel volgens een bepaald patroon. De dikte van een breinaald wordt weergegeven in millimeters en drukt de diameter van de naald uit.

Breien kan behoorlijk ingewikkeld zijn en het is dan ook niet één, twee, drie te leren. De basis is het opzetten van de steken en dat is dan ook meteen het moeilijkst. Het bestaat uit het maken van verstelbare lussen aan één van de breinaalden

Als je breiwerk eenmaal is opgezet, kun je recht of averecht breien. Recht breien is het makkelijkst en geschiedt volgens het riedeltje dat vrijwel iedere vrouw nog wel kent van vroeger (van je oma of je moeder). ‘Insteken, omhalen en af laten glijden.’ Hiermee brei je de opgezette steken aan de andere naald met een steek erbij.

Averecht breien is andere koek, hiermee kun je namelijk gaan variëren. Waar je met recht breien alleen gelijkmatige ribbels maakt, brei je averechts hoogteverschillen in je werk. Averecht breien is in feite het tegenovergestelde van recht breien. Vaak wordt er één steek recht en één steek averecht gebreid om een patroon te maken. 


 

Trends

Haken en breien zijn momenteel erg in de mode. Veel moderne dames ontdekken dat het de perfecte en voordelige manier is om precies te maken wat je wilt hebben. Je hoeft niet meer urenlang winkels af te struinen om te vinden wat je in je hoofd had, je maakt het gewoon zelf! Op internet zijn veel brei- en haakpatronen te vinden en er zijn al evenzoveel boeken over geschreven.

Er zijn de laatste tijd verschillende trends geweest als het om handwerken gaat. Zo is het wildbreien, een vorm van straatkunst waarbij men ‘kledingstukken’ haakt of breit voor bijvoorbeeld banken, lantaarnpalen en beelden, al een tijdje hot. Afgelopen kerst was het trendy om je eigen kerstballen te haken of te breien en er zijn ontelbaar veel filmpjes op internet te vinden waarin wordt voorgedaan hoe je lapjesdekens, mutsen, vestjes, kussentjes, knuffels en alles wat je nog meer kunt bedenken breit. 

Gezocht

Houd jij van breien en haken en vind je het leuk om hierover op vrijwillige basis artikelen te schrijven? Meld je dan bij de redactie op webmaster@huishoudplaza.nl

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 17-01-2012
Hits: 8084
Categorie: 
Creatief
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
breien, haken, basissteken, basis breien, basis haken, geschiedenis breien, geschiedenis haken, trends haken, trends breien