Volg ons via
 

Lang leve de emancipatie!

Leuk artikel uit de Margriet in 1951.

Dat de emancipatie de moderne vrouw veel goeds heeft gebracht, blijkt wel uit onderstaande in 1951 ingezonden brief en de reactie daarop uit de rubriek "Magriet weer raad".

"Probleem van de week:
Een lid van het sterke geslacht, die zich Tobbert noemt, schrijft als volgt:
'Margriet, ik ben ruim dertig, en mijn vrouw 25. Wij hebben een snoezig dochtertje, een huis en een goed inkomen. Wij hebben dus alles om gelukkig te zijn, maar... mijn vrouw is zo lui. Vroeger voor ons trouwen was zij arbeidzaam, ijverig, netjes. Als U onze kamers nu moest zien zou U schrikken. Overal ligt een vingerdik stof, dat zij slechts eens in de paar weken vluchtig afneemt. Ook zichzelf verwaarloost zij. Als ik 's morgens om half acht de deur uit moet, dan is zij niet op, dat is nog niet zo erg, maar ik merk het aan alles. Als ik eens een vrije dag heb: zij staat nooit op voor half negen, negen uur, en laat het kind dan maar roepen. Als ik de kamer eens netjes en gezellig wil zien, dan moet ik het zelf doen. Ik heb haar met zachtheid en lieve woordjes geprobeerd te wijzen op haar plichten , maar niets helpt. Alleen als ik een reisje of zoiets in het vooruitzicht stel, dan kan ze wel werken, is vrolijk en verzorgt zichzelf tiptop. Ik ben nu ten einde raad en verzoek U daarom dit eens openlijk in Margriet te behandelen. Misschien zijn er meer mannen wier vrouw een dergelijk gebrek vertoont.'

Het antwoord van Margriet:
"Beste Heer Tobbert, als ik zo mijn omgeving en mijn hele kennissenkring eens naga, dan vind ik daar nergens een vrouw die behept is met de fout die Uw vrouw vertoont. Onze Nederlandse huisvrouwen zijn juist beroemd om haar netheid, en ik ben gelukkig U te kunnen verzekeren, dat Uw vrouw een uitzondering moet zijn. Zeker, ik heb het wel eens gehoord, dat sommige vrouwen als ze eens getrouwd zijn, de typische en gevaarlijke neiging vertonen, zichzelf en hun omgeving te verslordigen. Ofschoon dit misschien een aannemelijke psychische reden kan hebben - iets waarover ik hier niet in details kan treden - is het toch zaak deze neiging tot luiheid krachtig tegen te gaan. Begin met Uw vrouw eens grondig medisch te laten onderzoeken om te weten te komen, of zij misschien een of andere kwaal heeft die haar afmat. Is zij geheel normaal verklaard, dan zult U deze vrouw op haar plichten als vrouw, moeder en huishoudster (wat een getrouwde vrouw ook is) moeten wijzen. Niet met zachtheid en lieve woordjes, niet door uitjes in het vooruitzicht te stellen, doch door flink optreden. U hoeft daarvoor geen geweld te gebruiken, U hoeft niet te schelden noch te razen, maar U moet zich toch als hoofd van het gezin laten gelden. Ik houd niet bepaald van het soort mannen, die zich als huistirannen ontpoppen, maar in Uw speciale geval moet ik U toch met klem aanraden, de baas in huis te worden, en de baas te blijven. Anders wordt het steeds erger met Uw vrouw. Dus: geen lieve woordjes, geen nederige verzoekjes meer, doch bevelen. Als Uw vrouw zich verlaagt tot dergelijke grote plichtsverzuimen als U opnoemt, dan bewijst zij, dat zij zich niet van haar taak bewust is. Aan U, als chef van het gezin, om haar met liefdevolle, doch ferme en als het niet anders kan met strenge hand, op te voeden tot een ware echtgenote en moeder. Het gaat niet enkel om U en Uw kinds welzijn doch het is tevens voor haar eigen bestwil."

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 15-01-2010
Hits: 4948
Categorie: 
Huishoudelijk
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Emancipatie, margriet, weekblad, vrouw