Volg ons via
 

Groot Margriet Huishoudboek (1969)

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Groot Margriet Huishoudboek, gids voor de vrouw in de wereld van vandaag - anoniem, De Geïllustreerde Pers, Amsterdam, 1969, 357 pp, met tekeningen van Elly Zevenhuizen. 


Het Groot Margriet Huishoudboek probeert in negen hoofdstukken alle aspecten van het huishouden en het leven van de moderne vrouw te belichten: leven in deze ingewikkelde maatschappij; energiebronnen en daarmee verband houdende apparaten; woninginrichting; huishoudelijke benodigdheden; de keuken, onderhoud van huis en haard; het huishouden; eten en drinken; allerlei. Per hoofdstuk zijn de onderwerpen alfabetisch gerangschikt en het boek is verluchtigd met erg leuke zwart-wittekeningen en met kleurenfoto's.

Voor het tijdsbeeld dat uit dit boek spreekt is het interessant dat er in hoofdstuk 1 van uitgegaan wordt dat de emancipatie van de vrouw - de wettelijke gelijkschakeling aan de man - een feit is en dat het aan de vrouw is om te beslissen of ze gebruik maakt van die rechten of daarvan afziet.

Hoofdstuk 2 over energiebronnen begint als volgt: `Juridisch, economisch en sociaal zijn we nu een beetje op de hoogte. Maar er zijn meer terreinen waarop we vroeger geen stap mochten zetten. En nu ons ook de toegang daartoe niet meer wordt geweigerd, komen we vaak in zo'n ingewikkelde en uitgebreide materie terecht, dat het ons moeite kost niet snel terug te keren naar de wereld der onwetendheid.' Waarna uitleg volgt over de meest gangbare elektrische apparaten, van koffiemolen tot was- en vaatwasmachines.

In het hoofdstuk over huishoudelijke benodigdheden zijn uitputtende lijsten met attributen opgenomen, opgesplitst in keukenuitzet, luxeartikelen, linnenuitzet, eetservies, glasservies, bestek, werkkast, diversen, gereedschapkist en naaidoos. Vergezeld van een uitgebreide, informatieve toelichting.

In het hoofdstuk over de keuken blijkt dat het met de emancipatie van de vrouw toch zo'n vaart nog niet loopt:

'De keuken - de machinekamer van het huis. Het vertrek, van waaruit de gehele huishouding wordt geregeld. En in dat vertrek staat de vrouw. 's Morgens om het ontbijt klaar te maken; 's middags om de lunch te verzorgen; 's avonds om het avondeten te bereiden. En daar tussendoor nog talloze momenten om allerlei, in de huishouding steeds terugkerende, handelingen te verrichten.'

De auteur heeft hier beslist geen buitenshuis werkende vrouw voor ogen, en ook geen geëmancipeerde man die taken met zijn partner deelt. Zeker gezien het hoofdstuk onderhoud van huis en haard lijkt het er meer op dat de vrouw heel veel taken die vroeger aan de man waren voorbehouden krijgt toegeschoven: schilderen, behangen, eenvoudig timmerwerk en loodgietersklusjes, zoals verstopt sanitair.

In het hoofdstuk over het voeren van een huishouding komen werk- en weekindeling, wasbehandeling, tafeldekken en serveren aan bod. Het hoofdstuk eten en drinken geeft vooral veel produktinformatie en wat algemene bereidingswijzen.

Voor het geval we als huisvrouw toch nog gebrek aan kennis of bezigheden hebben, informeert het laatste hoofdstuk Allerlei ons over natuurlijke en synthetische stoffen, leder, breien en haken, Mensendieck in de huishouding, vlekkenverwijdering, de huisapotheek, EHBO en verhuizen.

Echt een boek, zoals de ondertitel zegt, voor de vrouw die zich bewust is van haar plaats in de wereld van vandaag. Gelukkig is dat in dit geval de wereld van 1969, want hoewel de (huis)man op de geestige tekeningen heel vaak wordt opgevoerd, ontbreekt hij in de tekst volledig.

Anneke Bok, Boeken van Toen

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 02-02-2004
Hits: 12537
Categorie: 
Huishoudelijk
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig