Volg ons via
 

Ik kan het zelf - practisch klushandboek (1955)

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Ik kan het zelf - practisch handboek voor allen, die in en om het huis iets willen maken of repareren, door Geert Bak, Sijthoff, Leiden, 1955, 312 pp


Geert Bak legt in het woord vooraf uit dat de titel niet wil suggereren dat we alles zelf kunnen. Hij heeft een keus uit klussen in huis gemaakt op grond van uitvoerbaarheid en doelmatigheid. Hij wil mensen stimuleren om eerst zelf aan de slag te gaan en probeert hen een juiste vrijetijdsbesteding te bieden en een weg naar arbeids- en scheppingsvreugd te wijzen.

Het is een kloek boek met vele zwart-wittekeningen en een enkele kleurenfoto, kennelijk gesponsord door fabrikanten van produkten zoals Gupa, Velpon, Ceta Flex en Black & Decker.

Dit boek is exemplarisch voor een hele reeks van doe-het-zelf-boeken, die vooral in de tweede helft van de vorige eeuw een grote vlucht nam. Menig huwelijk is in die tijd ook gered of juist gestrand door eeuwig klussende mannen. De Scarlett O'Hara-achtige vrouw op de kleurenfoto van het omslag doet haar best: ze zit op de armleuning van de bank belangstellend-verveeld  toe te kijken hoe haar Rhet Butler-achtige man met de moed der wanhoop de stekker van haar strijkijzer openschroeft. Zijn pijp ligt uitgedoofd in de asbak en zo te zien aan de attributen op tafel moet hij die avond ook nog een paar prenten inlijsten.

In de inleiding heeft de schrijver het de eerste tien bladzijden alleen over vaklieden, mannen en mensen. Tussendoor komt het kopje: `De vrouw en "ik kan het zelf".' Dat gedeelte beslaat maar een halve bladzijde. Ik leer eruit dat er drie soorten vrouwen bestaan: de vrouw, de huisvrouw en de alleenstaande vrouw. Die hoeven zich alleen het hoofd te breken over een schilderijtje, een schroefoogje, hun wasje, een gereedschapskastje, een klein schroevendraaiertje dat handig is bij een losgeraakt contactje. Van het stopcontact blijft u natuurlijk af. Maar voorzowel mannen als vrouwen geldt: u kunt veel meer dan u denkt.

In het boek worden hoofdstuksgewijs behandeld: Het huis en zijn omgeving, Gereedschappen, Onze elektrische gebruiksvoorwerpen, Sanitair, Onze fiets, De bromfiets, In de tuin en op de achterplaats, Inrichten van een werkplaats, Haarden en kachels, Het vervaardigen van speelgoed, Schrijfgerei, Onze schoenen, Dakgoten en afvoerpijpen, Enkele eenvoudige meubelstukjes, Diverse karweitjes, Houtverbindingen, Metaalarbeid, De handvaardigheid in dienst van onze hobby.

De uitleg over de klussen is heel duidelijk, goed geïllustreerd met inzichtelijke tekeningen en foto's en biedt voor ieder wat wils. Van simpele klusjes tot vrij omvangrijke projecten zoals meubels en speelgoed maken. Het boek is natuurlijk ook een bron van inspiratie voor mensen die van de stijl van de jaren '50-'60 houden.

Anneke Bok - Boeken van Toen

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-02-2004
Hits: 7747
Categorie: 
Klussen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig