Volg ons via
 

Roux maken

Roux maken | met dit roux recept maak je zelf een roux voor het binden van saus of ragout

Wat is een roux en hoe maak je een roux?

Een roux is een mengsel van boter en bloem, en wordt gebruikt om sauzen en ragouts te binden. Roux maken doe je op onderstaande wijze.

Witte- en bruine roux

De witte roux wordt gebruikt om witte sauzen te binden. De bruine roux is voor donkere sauzen.

De werkwijze is voor het maken van beide roux hetzelfde, alleen voor een bruine roux bak je een en ander wat harder waardoor het bruint.

Recept voor het maken van roux

1 deel roomboter,
1 deel bloem.
De hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid saus / ragout die je wilt binden, maar het is altijd 1 op 1.

Werkwijze

Smelt de boter in een tefal-pan. Laat niet bruinen voor een witte roux, wel voor een bruine. Doe er in 1 keer de bloem bij en verwarm al roerend op zacht vuur. Na een minuut of 3-5 is de bloem gaar en heb je een roux. Iets hoger vuur geeft een bruine roux. Blijf roeren en zorg dat het niet aanbrandt, dat is niet lekker.

Doe de roux in een (glazen of aardewerken) schaaltje en laat goed afkoelen alvorens te gebruiken. Je zorgt altijd voor een koude roux als je een saus of ragout wilt binden, nooit warm op warm binden, dat gaat minder goed.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

9 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 03-10-2006
Hits: 53946
Categorie: 
Sauzen en Dressings, Kooklessen, Koken voor beginners
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
roux maken, roux recept, bruine roux, witte roux, saus binden, ragout binden