Volg ons via
 

Brood bakken recept

Brood bakken | recept voor het maken van brood met behulp van een broodbakmachine of met de hand.

Zelf brood bakken kan met dit recept. Dit is een basisrecept voor brood. Je kan een broodbakmachine gebruiken, maar met de hand kneden en laten rijzen kan ook.

Ingrediënten

300 ml. water
500 gr. meel*
7 gr. gedroogde gist**
20 gr. vetstof (olie of boter)
10-15 gram stroop of honing
8-10 gr. zout

Bereidingswijze

Olie of boter op het asje, deeghaak er overheen. Water en zout in het bakblik van de machine doen. Meel toevoegen. Kuiltje bovenin, gist erin, en de stroop (bij bruin- of volkorenbrood) of honing (witbrood) erbij. 

Kies het programma wat bij de gekozen meelsoort hoort. Na het bakken het brood uit de machine halen en afkoelen op een rooster uit het bakblik. Wacht een half uur met snijden.

* Meel: je kunt allerlei soorten meel krijgen, de beste keuze vind je bij gespecialiseerde winkels die echt broodmeel verkopen, en bij de molen: door heel Nederland staan molens die allerlei meelsoorten verkopen, prima voor zelfgebakken brood.

** Gist: je kunt gedroogde gist kopen bij de supermarkt in kleine zakjes (7 gram per zakje) maar dat is ontzettend duur. Beter is het om te zoeken naar half-ponds verpakkingen (o.a. Bruggeman) bij de winkels die ook broodmeel verkopen of de islamitische super. Daar kun je vaak ook verse gist kopen.

Als je met de hand bakt, houd dan rekening met meer gistgebruik. 

Zorg verder voor voldoende tijd: eerst minstens 20 minuten kneden tot het deeg elastisch en droog is, dan laten gisten (onder een vochtige doek op en warme plaats. Voorkom korstvorming op het deeg, dat zorgt voor slechte gisting). Daarna nogmaals doorkneden (afhankelijk van de meelsoort korter of langer) en brood vormen. In de vorm nogmaals laten gisten (zie boven) en 40 minuten bakken op 225 graden.

Broodbakmachine kopen:

Als je nog geen broodbakmachine hebt, dan vind je hieronder aanbiedingen van de online specialist in broodbakmachines. Deze webshop levert betrouwbaar, heeft een groot assortiment en goede prijzen. Neem snel een kijkje als je op zoek bent naar een goede broodbakmachine.

 

Meer over brood

Voorkom je dat je versgebakken brood gaat schimmelen
Brood snijden in mooie plakken
Vers gebakken brood invriezen
Van oud brood paneermeel maken
Oud geworden brood weer zacht en vers maken

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 10-01-2007
Hits: 15483
Categorie: 
Brood
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
brood bakken recept, brood, zelf brood maken, recept brood, brood, broodbakmachine, recept broodbakmachine, brood maken, basisrecept brood, recept