Volg ons via
 

Wecken en inmaken van groenten en fruit

Wecken en inmaken van groenten en fruit | In dit artikel lees je hoe je zelf groenten en fruit kunt conserveren door inmaken en wecken.

Wecken / inmaken van groenten en fruit doe je om de levensmiddelen te conserveren.

Fruit conserveren

Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder. 

Giet een suikerstroop over het fruit die de bewaring bevordert. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per liter water. Dit mengsel in laten koken en afkoelen. 

De vruchten kunnen ook met suiker bestrooid worden. Gebruik daarvoor 300 gr suiker per kg fruit. Laat het geheel 12 uur trekken en doe het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien. 

Vul de potten door de vruchten goed te stapelen. Af en toe de potten kloppen om eventuele luchtbellen weg te werken. Pruimen en mirabellen hebben vaak de neiging om open te barsten in de potten. Prik er daarom met een vork even in alvorens ze in te wekken. 

Perziken mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Pel ze en verwijder de pitten. Leg ze daarna in een warme suikerstroop waarin wat citroensap gedaan is om verkleuring tegen te gaan. Voeg tot slot enkele gebroken pitten bij voor de smaak. 

Volg bij peren dezelfde werkwijze als bij perziken. Laat deze echter 10 min in de siroop koken. Indien enkel op water ingemaakt wordt, blancheer ze dan even in het water met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Kies peren met een rood-kokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel. Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de hiervoor beschreven manier in te maken. 

Alle vruchten winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen. 

Groente conserveren

De meeste groenten kunnen goed ingemaakt worden in de vorm van puree. Vooral bij tomaten, courgettes, pompoenen en paprika’s wil dit wel lukken. Voeg dan wel 5 tot 10 gr zout per kg toe. 

Bonen, wortelen, erwten, asperges en bloemkolen. Al deze groenten dienen vooraf 2 tot 3 minuten geblancheerd te worden. Koel ze af in ijswater, zo blijft de kleur beter behouden, zijn de potten makkelijker te vullen er treedt er minder bederf op. Stapel de groenten mooi in de potten om zo min mogelijk luchtbellen te krijgen. Klop daarom regelmatig op de pot om de laatste bellen naar de oppervlakte te krijgen. Overgiet ze met een zoutoplossing (15 gr per liter water). 

Wortelen, bloemkool, knolselderie. Deze worden eerst geblancheerd en dan in een zoutoplossing (20 gr zout per l water) gelegd. 

Van grote komkommers en augurken eerst de schil en de pitten verwijderen. 

Met dank aan Milena 
Bron: volkstuinen sint truiden

Meer over wecken en inmaken

Potten steriliseren
Lees en praat mee over wecken en inmaken op ons forum.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

8 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 18-01-2008
Hits: 77670
Categorie: 
Kooklessen, Herfst
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
wecken, inmaken, inmaken van groenten, wecken en inmaken, fruit wecken, conserveren, groenten, fruit