Notentaart | kookclub recept voor taart met vulling van gemengde noten, zoals pecan, hazelnoot, walnoot, amandelen en studentenhaver
Hieronder vind je het recept voor notentaart van Katinka. Dit recept is afkomstig uit onze online kookclub.
Ingrediënten voor het deeg
300 gr bloem
200 gr koude boter
150 gr suiker
Snufje zout
½ losgeklopt ei
Ingrediënten voor de vulling
300 gr suiker*
1 dl water*
2,5 dl slagroom
325 gr gemengde noten (pecan, hazelnoot, walnoot, amandelen of studentenhaver)
Decoratie: sesamzaadjes
Bereidingswijze
Kneed het deeg met alle ingrediënten. Laat het een uurtje rusten in de koelkast. Bedek de bodem van de springvorm(24 cm) met bakpapier.
Maak intussen de vulling. Hak de noten grof. Doe de suiker in een pan met het water en los het al roerende op. Laat de suikerstroop licht caramelliseren. Pas op dat de suiker niet verbrandt. Roer vervolgens de noten en de ongeklopte slagroom door de suiker, goed door laten koken, blijven roeren. Laat het enigszins afkoelen.
Bekleed een springvorm met ¾ van het deeg, randen over laten hangen. Vul de vorm met het lauwe notenmengsel, en klap de randen naar binnen. Vorm een cirkel van de rest van het deeg en bedek de bovenlaag. Strooi hier sesamzaadjes overheen.
Bak de notentaart op 175 graden in een uur gaar. Neem de taart uit de oven en maak de rand gelijk wat los. Snijdt kleine punten van de taart, hij is erg machtig.
*
Laatste keer minder van gebruiken, omdat het origineel erg zoet is, en de vulling vrij nat blijft. Minder suiker en minder water in de vulling dus.
Variatie:
Ik gebruik ook altijd studentenhaver met rozijnen erdoor om hem een beetje minder calorierijk te maken.
Lees meer over dit recept in onze online kookclub. Zie hier.
Toon meer reacties...