Volg ons via
 

Groningse poffert van Kôlleke - Kookclub recept nr 79

Groningse poffert | origineel Gronings cake recept uit onze kookclub

Dit recept voor Groningse Poffert van Kôlleke is afkomstig uit onze online kookclub.

Benodigheden:

1 pak zelfrijzend bakmeel (500 g)
3 eieren
ca. 400 ml melk
1 à 2 appels
een (flinke) hand rozijnen
paneermeel
ca. ½ pakje margarine (of roomboter)
lichtbruine basterdsuiker
tulbandvorm (evt. cakevorm)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm in en bestrooi de vorm dan met een laagje paneermeel. Zo komt de poffert straks makkelijker uit de vorm. Schil de appel(s) en snijd deze in kleine stukjes. Was de rozijnen en wel deze in warm water. 

Doe het bakmeel, de eieren, de appelstukjes en de (afgegoten) rozijnen in een kom. Roer alles met een houten lepel door elkaar en voeg net zoveel melk toe tot een stevig deeg ontstaat. Het mag niet te nat worden. Als je het roeren zat bent is het deeg klaar. 

Doe het deeg in de bakvorm en laat de poffert in 1 uur en 30 minuten gaar worden. Smelt de margarine op een laag vuurtje. Niet bruin laten worden. Snijd de poffert in stukken en leg op ieder bord een stuk. Doe basterdsuiker op je bord en giet daar gesmolten boter over. Roer dit tot er een sausje/papje ontstaat. En nu smullen maar!

Opmerkingen:

Ik heb het recept van mijn vriendin uit Groningen en heb het zelf pas één keer gemaakt. Een poffert-expert ben ik dus niet! Omdat ik geen tulbandvorm heb, heb ik het in een cakeblik gedaan. Het ging net, maar een iets grotere vorm is handiger. Oorspronkelijk werd poffert in een afgesloten vorm in een pan kokend water in twee uur gaar gekookt (net als de Friese ketelkoek van mijn grote zus). Ik neem aan dat je dan geen bovenkant krijgt.

Lees meer over dit recept voor Groningse Poffert in onze online kookclub.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 17-01-2011
Hits: 10580
Categorie: 
Desserts, Kookclub, Cake
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
groningse poffert, poffert, poffert recept, cake recept, bakken cake, poffert recept, uit groningen, recept poffert, poffert maken, groninger poffert