Volg ons via
 

Huishoudschema maken

Huishoudschema maken | Stappenplan voor het maken van je persoonlijke huishoudschema

Als je het gevoel hebt dat je altijd achter de feiten aanloopt, kan het handig zijn om te gaan werken met een huishoudschema. Hier op Huishoudplaza vind je genoeg voorbeelden van oude schema's. Nog fijner kan het zijn om het schema helemaal aan je eigen wensen te laten voldoen. Steek er eenmalig wat tijd in en je zult zien dat je een handig en werkbaar schema zo in elkaar draait. Onze tips voor het maken van je eigen huishoudschema:

  1. Maak een lijst van alle taken die je regelmatig terug wilt laten komen. Bij het bedenken van de taken begin je bij de voordeur en loop je in gedachten je hele huis door (gang afstoffen/stofzuigen, toilet schoonmaken, woonkamer stoffen, etcetera).
  2. Groepeer de taken op frequentie: dagelijks, wekelijks, tweewekelijks, driewekelijks, maandelijks
  3. Maak in excel een overzicht met vier kolommen, voor elke week een kolom. Zet onder elkaar, met wat regels tussenruimte de dagen van de week. Houd bij dagen waarop je minder tijd hebt hier al rekening mee door minder regels tussenruimte te gebruiken.
  4. Plan eerst de dagelijkse activiteiten in. Vervolgens de wekelijkse. Houd per dag een logische structuur aan. Ren niet van de keuken naar de zolder maar neem ruimtes bij elkaar in de buurt. Kijk ook goed naar je beschikbare tijd. Als je op dinsdag maar een uurtje hebt, plan je niet het lappen van de ramen en het poetsen van de badkamer in.
  5. Kijk nu op welke dagen je nog ruimte hebt voor tweewekelijkse klussen en plan die in. Daarna doe je hetzelfde voor de driewekelijkse. Wat overblijft zijn je maandelijkse klussen. Daarmee vul je de gaten op. 

Je hebt nu een mooi overzicht van alle klussen. Heb je een grote achterstand met rommel? Plan dan in het begin dagelijks twee keer een kwartier rommel ruimen in. Met een vuilniszak in je hand pak je een ruimte of kastje tegelijk aan. 

Eventueel kun je het takenlijstje nog uitbreiden door de naam voor de verantwoordelijke voor de taak erachter te zetten. Zo kunnen alle huisgenoten een steentje bijdragen. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 05-07-2018
Hits: 2292
Categorie: 
Huishoudschema
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
huishoudschema maken, persoonlijk huishoudschema, huishoudelijke taken