Volg ons via
 

Frituren

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Frituren is het bereiden van een voedingsmiddel, terwijl het in heet vet  zwemt. De temperatuur van het vet moet hierbij zo hoog mogelijk zijn dat de poriën van het te frituren voedingsmiddel zich onmiddellijk sluiten, of dat zich snel een bruin korstje vormt.

Bij frituren wordt een gerecht ondergedompeld in hete olie (150-220 gr). Hierdoor schroeit het snel dicht en krijgt het een krokant korstje. Bijna alle soorten voedingsmiddelen kunnen worden gefrituurd: vlees, vis, gevogelte, aardappels en groente. Groenten worden meestal voor het bereiden door een beslagje gehaald. Als het beslag met de olie in aanraking komt vormt het direct een krokant beschermend laagje dat de groente als het ware beschermt.

Bij frituren geldt altijd dat het eindresultaat afhankelijk is van de kwaliteit van de gebruikte olie of het vet. Ververs het vet of de olie daarom regelmatig. Gebruik olie of vet nooit meer dan ca. 8 frituurbeurten. Zeef olie of vet na elke frituurbeurt om te voorkomen dat frituurresten bij een volgende verhitting verbranden.

Olie of vet? Als frituurvet zijn alleen vetsoorten geschikt die hoog verhit kunnen worden zonder daarbij te verbranden, zoals speciaal vervaardigd frituurvet of niet koud geperste olie. Vul een frituurpan slechts voor de helft met vet, omdat het hete vet vrij gemakkelijk over de rand van de pan kan schuimen. Gerechten die warm worden gegeten, kunnen in hard frituurvet worden bereid. Bij afkoeling stolt het harde frituren namelijk waardoor zich een laagje rond het koude gefrituurde gerecht zou vormen, wat onaangenaam smaakt.

Bij welke temperatuur frituren?
· Voorbakken van frites: ca. 150 C
· Oliebollen, kroketten, snacks: ca. 170 C
· Frites bakken: ca. 180 C

Bij 150 C vertoont het vet kringetjes aan het oppervlak, bij 170 C komt er witte damp van het vet en bij 190 C blauwe damp.

Frituurtips: 
-Zorg ervoor dat de frituurpan op een stevige, vlakke ondergrond staat 
-  Vul de frituurpan voor nooit meer dan de helft met vet. Zodra je er namelijk koude of vochtige ingrediënten in doet, kan het vet gaan bruisen en kan het over de pan stromen.  Het vet kan daardoor vlam vatten. 
- Doe niet te veel ingrediënten tegelijkertijd in de pan. Ook daardoor kan het vet overstromen. Bovendien koelt het vet dan te snel af waardoor het resultaat minder krokant is. 
- Dep natte ingrediënten voor het frituren goed droog en schud de rijp van diepvriesproducten. 
- Gebruik een frituurmandje of draadspaan om het gerecht in het vet te laten zakken. Als het vet over de rand van de pan dreigt te lopen, kunt u hiermee het gerecht uit de pan halen en overstromen voorkomen. 
- Vul een elektrische frituurpan eerst met olie of vet en zet de pan dan pas aan. Olie die op een heet element terechtkomt, kan in brand vliegen. 
- Zorg ervoor dat je altijd een deksel bij de hand heeft waarmee je een eventuele inslaande vlam in de pan direct kan doven.

Met dank aan Marion

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 27-03-2005
Hits: 3961
Categorie: 
Kooktechnieken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig