Volg ons via
 
 

Rommel opruimen, tips voor een schoon en opgeruimd huis

Rommel opruimen | tips en checklist voor een schoon en opgeruimd huis zonder rommel.

Rommel opruimen voorkomt dat je later onnodig veel werk hoeft te verzetten. Als je wilt schoonmaken en eerst alle rommel en troep aan de kant moet leggen, kost dat veel tijd en vergaat vaak de zin om een begin te maken. Met onderstaande tips zorg je voor een opgeruimd huis. 

Rommelige kamers

Als je vindt dat je huis niet opgeruimd is, ruim dan iedere dag 15 minuten één kamer op of zorg iedere dag voor 1 volle vuilniszak uit die kamer. Pas als die kamer helemaal opgeruimd is, ga je naar de volgende kamer.

Besteed daarna 5 minuten opruimen per dag aan iedere kamer die wel opgeruimd is. Dan blijft het netjes.

Begin altijd met opruimen ’s morgens. Kan er altijd onverwachts visite voor de deur staan.

De grote opruimtruc

Loop met een wasmand of een grote doos elke kamer binnen. Doe daar alles in wat niet in die kamer hoort. Breng deze voorwerpen naar de kamer waar ze wel horen en berg ze meteen op.

Wanneer je het laatste voorwerp hebt opgeruimd, kijk je de kamer rond waar je dan in bent. Doe dan alle dingen die niet in die kamer horen in je wasmand of doos en breng ze naar de kamer waar ze wel horen. Ga zo door tot alles in de ruimte ligt waar het hoort.

Doe dit iedere dag voordat je in je huis begint te werken.

De 5-minuten klus

Leg ergens een blocnootje neer en zet daar alles op wat je tegenkomt dat vies is. Vaak zijn het klusjes van nog geen 5 minuten. Deze kan je mooi tussendoor doen en dan afstrepen op je lijstje.

Voor vlugge klusjes tussendoor

Voor vlugge klusjes is dit heel gemakkelijk:
Vul een spuitflacon met 2/3 water en 1/3 allesreiniger.

Dit is makkelijk voor allerlei klusjes:
Vul een spuitflacon met 2/3 water en 1/3 schoonmaakazijn. Dit is makkelijk voor de ramen, even tussendoor. En voor allerlei andere klusjes.

Tips voor een schoon en opgeruimd huis

1. Ga alle kamers voor het oog opruimen en schoonmaken.
2. Doe iedere morgen of je onverwachts visite kan krijgen en bekijk iedere kamer of je je dan ergens voor moet schamen.
3. Neem dan meteen een spuitflacon gevuld met water en allesreiniger, een kleine plumeau en een kruimeldief mee. Ruim in iedere kamer alle losse spulletjes op.
4. Zie je ergens vieze vingers op, meteen afdoen met de spuitflacon. Zie je ergens een beetje stof, meteen afdoen met de plumeau. Zie je iets op de grond liggen, meteen opzuigen met de kruimeldief.
5. Ruim meteen op wat je gebruikt hebt en laat dit je gezinsleden ook doen.
6. Als je afgewassen hebt, doe dan ook meteen het gasfornuis. En even een doekje door en over de magnetron. Met de theedoek over de kraan en hij blinkt weer.
7. Ga 15 minuten voordat je naar bed wilt gaan de kamer even opruimen. Kopjes en glazen onder in de wasbak of in de afwasmachine. Even een doekje over de salontafel en de asbakken of leegmaken of achter in de keuken zetten.
8. Dek de ontbijttafel vast voor de volgende morgen.
9. Leg je kleren vast klaar die je de volgende dag wilt aandoen.
10. Probeer de ontbijtboel ’s morgens op te ruimen voordat je buitenshuis gaat werken. Kom je in ieder geval in een opgeruimd huis.

Ik begrijp dat dit moeilijk is voor moeders met kleine kinderen, maar misschien kunnen zij overdag beneden iedere kamer even opruimen en schoonmaken. En dan ’s avonds, als de kinderen in bad zitten, boven de kamers opruimen en schoonmaken.

Het is in het begin even veel werk om alles goed op te ruimen (zorg dat alles een vaste plaats heeft) en schoon te maken, maar daarna gaat het echt in 5 minuten. Dan moet je het wel iedere dag consequent doen.

Het werkschema uitprinten:

Op Huishoudplaza worden regelmatig nieuwe schema's geplaatst. De meest actuele huishoudschema's en huishoudtaken staan op onze homepage. Gebruik het schema dat het best past bij jouw persoonlijke situatie. Print de checklist uit en leg het ergens neer of hang het ergens op. Iedere keer als je iets van het schema hebt gedaan, dan doorstrepen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
10 reactie(s)
Aishwarya (Gast)
Geplaatst op 30-07-2014 om 20:22

Ik zag m al voorkomen tussen de reacties; alle ouders altijd alert blijven met opruimen en tegelijkertijd kinderen in bad, Jong of oud.

Nou is dit vanzelfsprekend maar toch.. ongeluk zit in een klein hoekje.

<div>Verder handige tips :)
</div>

sabrina (Gast)
Geplaatst op 19-06-2014 om 07:50

ja sommige mannen hebben het gewoon niet mee gekregen van thuis, dat ze ook mee moesten helpen in het huishouden. en andere mannen worden gewoon te veel verwent door hun mama die alles achter hun ze kon aan liep, en zeiden van laat maar liggen ik doe het wel. en dat probleem kom ik zelf ook thuis tegen.

cornelia (Gast)
Geplaatst op 12-05-2014 om 11:24

Voor je trouwt of gaat samen wonen moet je zeker weten of die man wel opruimt en meer, en anders moet de vrouw hem direct na zo'n besluit

OPVOEDEN en nog eens OPVOEDEN.

Jannie (Gast)
Geplaatst op 12-08-2013 om 09:41

Kinderen in bad en dan de bovenetage doen..........................wat een linke tip! Los van het gevaar dat er iets met ze gebeurt, mis je ook een stukje kwaliteitstijd. Echt zonde.

Mijn tip: zorg dat je je wat minder druk maakt over de rommel die er ligt als je de hele dag werkt en ook nog kleine kinderen rond hebt lopen. Verdeel je taken samen (vaders doen tegenwoordig niet meer mee als ze niet in huis ook hun verantwoording nemen). Toen mijn kinderen klein waren deden wij het als volgt. De een liep het huis door en ruimde spullen op. De ander bracht de kinderen naar bed, deed ze in bad en las voor. Veilig, gezellig en een opgeruimd huis.

Serena (Gast)
Geplaatst op 29-04-2013 om 20:08

Bedankt voor de tips, ookal ben ik een tiener waarvan de ouders te lui zijn om op te ruimen en alles bewaren..

Dimitri (Gast)
Geplaatst op 01-05-2012 om 16:29

Snel maar efficiënt,

alles moet tegenwoordig snel. Maar zelden

behoud van kwaliteit.

 

Dat is nu echt anders met de revolutie

op vloerwissen zonder een emmer.?

Jazeker en heel veilig voor laminaat.

Kijk maar op:

(Reclame verwijderd door moderator!)

Sneller en beter kan niet.

Miriam
Geplaatst op 09-09-2011 om 09:22

@Louise; ik doe het wel eens. Badkamerdeur wijd open en de kinderen laten zingen. Zolang ze zingen, weet je dat het goed gaat. Maar je moet inderdaad wel continue alert blijven en dit natuurlijk niet met hele kleine kinderen doen.

Louise (Gast)
Geplaatst op 15-06-2011 om 08:34

Kijk uit met boven de kamers doen terwijl de kinderen in bad zitten!!!!! Ik vind dat een beetje een enge tip...

Miriam
Geplaatst op 27-01-2011 om 19:11

Waar maak je uit op dat deze tips niet voor mannen zijn geschreven? Overigens zijn er op hhp ook wel mannen actief hoor. Man of vrouw, iedereen is welkom! 

christina (Gast)
Geplaatst op 27-01-2011 om 12:39

Ik begrijp dat het moeilijk is voor moeders met kleine kinderen... Waarom o waarom zijn dergelijke tips niet ook voor vaders/mannen geschreven? Waarom is het zo vanzelfsprekend dat vrouwen dergelijke klussen doen? Hoe kan het toch deze site en de reacties van vrouwen bestaan?Ik begrijp het niet. Wie legt het mij uit?

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 24-07-2007
Hits: 98934
Categorie: 
Opbergen, Huis
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
rommel opruimen, opruimen, checklist, huis opruimen, huishoudschema, huishouden, dagschema, tip, opruimtip