Volg ons via
 
 

Koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken | alles over het schoonmaken van de koelkast en het voorkomen en verwijderen van vieze geurtjes in de koelkast.

Vieze luchtjes

Je kunt je koelkast aardig schoon en fris houden door etenswaren in plastic dozen te bewaren. Ligt er toch iets met een onaangenaam luchtje in de koelkast (bijvoorbeeld een buitenlands schimmelkaasje) waardoor de koelkast stinkt, leg er dan een halve appel of een bakje gedroogde koffieprut naast. Dat absorbeert geurtjes. 

Ook in de koelkast kan kruisbesmetting voorkomen; houd rauwe en bereide spullen dus goed gescheiden.

Temperatuur

De ideale temperatuur in een koelkast ligt tussen drie en zeven graden (nooit warmer dan zeven graden). Je kunt de temperatuur meten met een speciale koelkastthermometer die je kunt kopen bij een huishoudwinkel. Koop er dan ook meteen eentje voor je vriesvak.

Koelkast schoonmaken

Haal alles uit de koelkast en kijk meteen naar de datum op de verpakking. Zet de vuilnisbak maar klaar, want er zullen wel wat spullen over datum zijn. Haal alle onderdelen (zoals flessenhouder, eierrekje, groentenla) los en was ze af met een sopje van water en afwasmiddel. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje van soda met afwasmiddel of allesreiniger. Maak het afvoergaatje in de achterwand en het bakje aan de achterkant van de koelkast ook schoon. Daarna afnemen met schoon water met een scheut azijn en dan nadrogen met een schone theedoek. Vergeet niet om goed met een doekje tussen de plooien van het afsluitrubber te poetsen. Zit het vuil er diep, gebruik dan een satéprikker. Smeer wat talkpoeder op het rubber, dan blijft het zacht. 

Pak ongeveer een keer per jaar de stofzuiger en maak daarmee de achterkant van de koelkast stofvrij.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
11 reactie(s)
jessy (Gast)
Geplaatst op 12-10-2014 om 19:33

ik heb overlaatst een koelkast helemaal veroest met Extra white javel van de aldi van binnen geschuurd en afgewassen de koelkast is zo goed als nieuw supper wit :-)

(redactie: javel = chloor/bleek)

Henk Maeghs (Gast)
Geplaatst op 24-07-2012 om 19:32

Allemaal goede en vooral preventieve oplossingen, maar wat te doen als de koelkast stinkt en je kunt de oorzaak niet vinden? Meestal zit dan het lekbakje vol prut (bijvoorbeeld koffiemelk uit een omgevallen flesje). Dit bakje bevindt zich aan de achterkant van de koelkast en vangt normaal gesproken het condenswater op. Het zit op de warmteafgevende pomp, waardoor het vocht ook snel weer verdampt. Vervelend is echter dat het bakje er niet is uit te halen. Ik heb het schoongemaakt door er wat verdund bleekmiddel in te laten lopen, even in te laten werken en het vervolgens met (goed absorberend) keukenrolpapier schoongemaakt. En dat werkt!  

Miriam (Gast)
Geplaatst op 08-06-2012 om 11:40

Ik heb nog een tip om goed het afvoergaatje in de achterwand schoon te maken; namelijk met een pijpenrager. Deze is te koop bij hobbywinkels.

Even ragen en het vuil zit aan de haren.

bolletoon (Gast)
Geplaatst op 04-04-2012 om 12:32

Vergeet niet om er eerst de stekker uit te halen!

Maria1000
Geplaatst op 02-12-2011 om 20:58

Linda, als je voorzichtig prutst met een satéstokje met een stukje keukenpapier eromheen, valt het in ieder geval niet zo snel naar beneden maar absorbeert het papier vocht en/of vuil. Als het goed is, valt het vuil (vaak via een slangetje) in het opvangbakje aan de achterkant, die kan je gewoon schoonmaken.

linda (Gast)
Geplaatst op 30-11-2011 om 11:07

Hoe maak je het gaatje achterin je koelkast schoon? pruts wat met een satestokje maar er verdwijnt toch wat de diepte in.

Laura (Gast)
Geplaatst op 26-11-2011 om 18:11

Hey! ik heb afgelopen week les gehad
(huishoudkunde) op school waarbij we een
koelkast moesten schoonmaken.

Eerst de koelkast schoonmaken met warm
sodawater en daarna met schoon water.
Nadrogen met een theedoek.

Met synthetische schoonmaakmiddelen moet
je uitkijken met de rubbere randen. Daardoor
kunnen de randen loslaten.

 

Jair (Gast)
Geplaatst op 22-08-2011 om 21:54

De koelkast is de grootste verzamelplaats voor bacteriën in huis, en niet het toilet. Daarom is het advies om regelmatig,  één of twee keer per maand deze schoon te maken, want met een keer reinigen dood je onvoldoende bacteriën.

Gerda (Gast)
Geplaatst op 13-07-2011 om 14:44

Vergat nog...op het droge sponsje beetje schuurmiddel...vloeibaar en dan glorix erover..

Gerda (Gast)
Geplaatst op 13-07-2011 om 14:42

Hallo,
Daar heb ik dus ook last van ... op koelkast en vriezer, zelfde merk!
Ik doe het zo: eerst ontvetten met een keukenreiniger, dan met een droog schuursponsje, beetje glorix er op en boenen...in laten trekken en kwartier later met een goed waternatte doek afsoppen en nadrogen...dan kan het er weer even tegen...pfff

yvonne schalkwijk (Gast)
Geplaatst op 11-06-2011 om 03:04

beste mensen,
 hoe kan ik roest van mijn (Whirlpool) koelkast-deur halen????
de koelkast is 5 jaar.
alvast heel hartelijk dank.

yvonne schalkwijk

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 27-12-2005
Hits: 88758
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
koelkast, koelkast schoonmaken, koelkast reinigen, onderhoud koelkast, vieze luchtjes koelkast, stank koelkast, stinkende koelkast