Volg ons via
 

Ramen lappen van binnen en buiten

Ramen lappen | enkele tips voor streeploos ramen wassen.

Hieronder vind je enkele tips voor het ramen lappen. Natuurlijk wil je bij het ramen wassen je ramen streeploos schoonmaken

Wat heb je nodig voor streeploos ramen lappen

Een emmer heet water met een scheut spiritus en een paar druppels afwasmiddel. Niet te veel afwasmiddel gebruiken, want dan gaat het sopje erg schuimen en krijg je strepen. Heet water met een schepje soda of een scheut ammonia ontvet ook prima. Streeploos nazemen met warm water en azijn of zout. Voor een streeploos effect kun je ook een flinke scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan je zeemwater toevoegen. Heb je bovenstaande middelen niet in huis, gooi dan een gepelde en doorgesneden ui in een emmer heet water en zeem daarmee je ramen.

De ramen aan de buitenkant schoonmaken

Aan de buitenkant kunnen je ramen behoorlijk smerig worden, dus je zult flink moeten soppen. Zorg dat je een stevige ladder hebt voor de hoge ramen, of gebruik een spons/trekker met telescoopsteel. Verder heb je een ragebol of stoffer nodig, een natuurspons en -zeem, een oude theedoek, een emmer met zeemsop, een trekker en een prop krantenpapier. Veeg eerst stof, vuil en spinnenwebben uit de hoeken weg met de ragebol of stoffer. Zijn je ramen erg vuil (zanderig), dan kun je ze het beste vooraf schoonspuiten met de tuinslang. Zo kan het zand niet gaan krassen onder de spons. Maak eerst de kozijnen schoon met ruim water en droog ze met een oude theedoek (de vensterbank doe je pas als je klaar bent met zemen). Maak vervolgens de ramen schoon met de spons en ruim sopwater en maak ze droog met de trekker. Maak tussendoor het rubber van de trekker steeds droog met de zeemlap en wrijf ze op met een prop krantenpapier. Soms blijven er strepen achter, ook die kun je wegpoetsen met krantenpapier.

Tips:

  • Zeem de buitenkant van de ramen altijd verticaal en binnen horizontaal: zo weet je aan welke kant de strepen zitten. 
  • Gebruik je een krant om de ramen op te poetsen na het zemen, neem dan de zaterdagkrant; dat papier is dunner. Geen krant met kleurenfoto's gebruiken, want die geven af. 
  • Supersnelle methode; maak een krant vochtig en wrijf deze over het raam. Nawrijven met een droge krant, klaar! 

De ramen aan de binnenkant schoonmaken

De ramen worden aan de binnenkant nauwelijks vies, zeker niet als je het bijhoudt. Zijn je ramen alleen maar vettig, dan hoef je geen emmer sop te maken. Haal de vensterbank leeg, spuit glasreiniger (of een mengsel van water en spiritus) op de ramen en maak ze schoon met een microvezeldoekje. Randen en hoeken maak je droog met een natuurzeem. Wrijf de ramen na met een prop krantenpapier. Maak ook de kozijnen en de vensterbank schoon met een klamvochtig doekje. Vliegenpoepjes op je raamkozijn kun je wegpoetsen met koude thee of een halve ui, vettigheid haal je weg met onverdund afwasmiddel op een lapje en hardnekkige vlekken met een beetje vloeibaar schuurmiddel. Naspoelen met schoon water.

Kunststofkozijnen mag je nooit met schuurmiddel behandelen, in verband met krassen. Ook agressieve stoffen als aceton, wasbenzine en terpentine kunnen het kunststof aantasten. Een sopje van water met allesreiniger of afwasmiddel mag wel.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

4 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 27-12-2005
Hits: 111883
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
ramen lappen, ramen wassen, ramen streeploos schoonmaken, ramen zemen, ruiten lappen, streepvrij, kunststofkozijnen schoonmaken