Volg ons via
 
 

De vaatwasser

De vaatwasser | alles over nadelen van de vaatwasser, wat mag wel in de vaatwasser en wat niet, hoe het filter van de vaatwasser schoonmaken en wat houdt een hotfill systeem in.

De vaatwasser is een apparaat dat tegenwoordig in de meeste huishouden al erg veel gebruikt wordt. Het grootste voordeel is dat je niet meer telkens tegen de vuile vaat aan zit te kijken. Een vaatwasmachine kan, mits goed onderhouden, jarenlang plezier opleveren. Natuurlijk zijn er ook nadelen. En er zijn zaken die je beter niet in de vaatwasmachine kunt afwassen. Daar staat tegenover dat sommige dingen erg handig schoongemaakt kunnen worden in de vaatwasser. Aan al deze dingen besteden we hieronder aandacht. 

Zie je op tegen de toename van het energie-gebruik? Dan is het een hotfill systeem misschien wel ideaal voor jou.

De nadelen van een vaatwasser

  • Je kunt niet alles in de vaatwasmachine stoppen.
  • Afwassen met de vaatwasser is drie tot vijf keer duurder dan de handafwas.
  • Je glazen kunnen aangetast raken door corrosie. 

Wat mag er (niet) in? 


Steeds meer servies is geschikt voor de vaatwasmachine, maar er blijft een aantal zaken over die je beter met de hand af kunt wassen. Onderstaand kun beter niet in de vaatwasser doen:

  • servies met een gouden randje of afbeeldingen
  • aluminium pannen
  • bestek met een verlijmd houten handvat
  • houten snijplanken
  • poreus aardewerk en kristallen glazen. 
Daarentegen kun je heel veel andere spullen wél in de afwasmachine zetten. Je krijgt babyflessen en spenen brandschoon; net als jam- of mayonaisepotten die je wilt hergebruiken. Is je afwaskwast erg vies geworden of verkleurd door kerrie- of tomatensaus? Laat hem meedraaien in het bestekrekje van de afwasmachine. Ook het uitwasbare filter van de afzuigkap wordt weer heel mooi schoon in de vaatwasser.

Over het algemeen is de laagste temperatuur of eco-stand voldoende voor een niet al te vuile vaat.

Het filter van de vaatwasser schoonmaken


Haal wekelijks het filter uit je vaatwasmachine en maak hem schoon met een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. 

Woon je in een gebied met hard water, gebruik dan altijd zout (of drie-in-ééntabletten) en controleer regelmatig of de sproeiarmen nog goed werken. Gebruik een naald om de gaatjes weer open te maken.  

Maak je vaatwasser ieder half jaar schoon door een kopje schoonmaakazijn mee te laten draaien in een lege machine. Hiermee verwijder je alle zeepresten en wordt hij weer lekker fris.  

Tip: leg eens een halve citroen in het bovenste rekje. Je afwas gaat er heerlijk van ruiken en je glazen worden glanzend schoon. 

Het hotfill systeem voor vaatwasser


Wil je energie besparen met vaatwassen, dan kun je dat doen door je afwasmachine rechtstreeks op je warmwatervoorziening aan te sluiten (het zogenaamde hotfill systeem). Je bespaart 5 tot 25 procent energie als het water dat je gebruikt verwarmd wordt door een HR-ketel, stadsverwarming, een zonneboiler of warmtepompboiler. Je hebt hier geen speciale afwasmachine voor nodig, maar wel een thermostatische kraan of warmteregelaar die ervoor zorgt dat de temperatuur niet boven de zestig graden komt.  

Het nadeel van hotfill is dat koud voorspoelen niet mogelijk is, waardoor er zetmeelresten op de vaat achter kunnen blijven. Je kunt hotfill ook toepassen op je wasmachine, maar dan moet je er wel een speciale wasmachine voor kopen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
mary (Gast)
Geplaatst op 04-01-2013 om 11:32

de afvoerslang uit de afvoerpijp halen die meerdere keren met je mond kij khard op blazen dat spelende keer meerdere malen doen terwijl de vaatwasser aanstaat. zet hem op afpompen een emmer erbij houden bij de slang spelende wijs no g een paar keer hard blazen totdat die hard begint te lopen.als u zeker weet dat die weer loopt azijn erin gooien 2 kopjes ( wel schoonmaakazijn) dan doet hij het weer en heb je weer een tijd plezier. al vaker gedaan en altijd succes.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 31-12-2005
Hits: 19322
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
vaatwasser, vaatwasmachine, nadelen vaatwasser, wat mag in vaatwasser, filter vaatwasser schoonmaken, hotfill vaatwasser