Volg ons via
 

Vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden | Tips voor het voorkomen en bestrijden van vlooien op je kat en in je huis.

Vlooien! Ze zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook parasieten (zoals lintworm) en ziekten (o.a. de ziekte van Lyme) bij zich dragen.   

Vlooien bestrijden

Vlooien worden aangetrokken door warmte, bewegende schaduwen, en de trillingen van voet (of poot) stappen. Bij het bestrijden van vlooien is het van belang dat je je kat beschermt, evenals je vloerbedekking en kleden waarin de vlooien en larven zich schuilhouden. Ook katten die nooit buiten komen, kunnen vlooien krijgen. Die vlooien reizen mee op schoenen en kleding of ze springen gewoon zelf door open deuren, ramen of kieren. 

Vlooien voorkomen 

Vlooienbanden werken niet! Ze doden de vlooien niet en stoten ze zelfs niet helemaal af. Alleen het gebied rondom de kraag wordt bereikt. De producten die de dierenwinkel verkoopt bevat geconcentreerde giftige chemicaliën en kruiden die irriterend zijn voor de geur-gevoelige katten. 

Er zijn mensen die beweren dat gezonde katten minder snel last krijgen van vlooien. Als je kat een vlooien probleem heeft is het dus verstandig om te werken aan het verbeteren van de algehele gezondheid van de kat. Het is de ongezonde toestand van het dier dat de parasieten trekt, net als afval vliegen aantrekt. 

Vlooien buiten de deur houden 

Om vlooien buiten de deur te houden, kun je de regel instellen dat iedereen zijn schoenen uit moet trekken bij binnenkomst. Vlooien, vlooien larven, en levensbedreigende virussen zoals kattenziekte houd je op die manier beter buiten de deur. Dit is een eenvoudige, maar effectieve preventie methode. 

Volwassen vlooien brengen de meeste van hun tijd door op de kat, waar ze zich voeden met het bloed van de kat. Vlooieneitjes zijn glad en vallen snel van de kat. Je vindt ze op de plekken waar je kat vaak rust, dus op vloeren, tapijten, beddengoed en meubels. De eitjes kunnen maanden “slapend” blijven. Daarom is herbesmetting een veel voorkomend en zeer frustrerend fenomeen. 

Behandeling tegen vlooien 

Je kat behandelen 

Gebruik dagelijks een ultrafijne vlooienkam. Schenk bij het kammen bijzondere aandacht aan de hals, buik, en de basis van de staart. Dit zijn de plekken waar de vlo graag verblijft. Houdt een glas of kom met warm water en zeep bij de hand om de vlooien die opduiken in te verdrinken. 

Je huis behandelen

Stofzuigen is zeer effectief tegen vlooieneitjes en misschien vang je zo zelfs een paar volwassen vlooien. Om te voorkomen dat de eitjes of de vlooien ontsnappen uit de stofzuiger, spray je voor het zuigen een vlooienspray in de stofzuiger.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

2 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 27-07-2011
Hits: 6310
Categorie: 
Ongedierte bestrijden, Dierendag
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
vlooien bestrijden, vlooien bij katten, vlooien in huis, vlooien voorkomen, vlooien op kat, vlooien in huis, vlooien, vlo