Volg ons via
 

Kinderen laten helpen met huishouding

Kinderen laten helpen met huishouding | Hier lees je hoe je een schema kunt maken om kinderen te laten helpen in huis. Met voorbeeld schema!

Het is helemaal niet raar om van je kinderen te verwachten dat zij ook iets bijdragen in het huishouden. Ook peuters en kleuters kunnen al best kleine taakjes aan. Sterker nog, ze groeien er mentaal van. 

Klusjes voor jonge kinderen kunnen zijn:

 • Zelf je schoenen opbergen
 • Zelf je speelgoed opruimen
 • Zelf je jas ophangen
 • Helpen met schoonmaken van de eigen slaapkamer
 • Helpen met stofzuigen (dingen aan de kant schuiven en terugzetten)
 • Groente wassen
 • Eigen bordje en beker afruimen en in de vaatwasser plaatsen

Als je je kinderen wilt laten helpen en huishoudelijke taken in huis wilt laten uitvoeren, is het handig om deze taken visueel te maken. Een schema werkt hiervoor het beste. Een klusjes overzicht voor het hele gezin maak je stap voor stap: 

 1. Maak eerst een lijst van taken voor het kind, zoals bijvoorbeeld eigen slaapkamer opruimen of schoonmaken, legen van een prullenbak, afstoffen van een bepaalde kamer of het opruimen van de speelkamer. De specifieke taken zullen per gezin verschillen en zijn mede afhankelijk van de leeftijd van het kind.
 2. Noteer de frequentie waarin de taken uitgevoerd moeten worden. De schoenen, jas en tas moeten bijvoorbeeld dagelijks op de juiste plek worden opgeborgen, terwijl de slaapkamer slechts één keer per week schoongemaakt hoeft te worden.
 3. Stel een beloning vast voor het uitvoeren van de taken. Je kunt denken aan een klein presentje, een deel van het zakgeld of een gezellig uitje met het hele gezien. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen beloning in het vooruitzicht te stellen.  
 4. Bepaal de gevolgen voor het niet uitvoeren van de taken. Voor sommige kinderen is het vooruitzicht van een beloning voldoende, terwijl voor anderen een negatief gevolgd beter werkt.
 5. Teken op een stuk karton een rooster. Je kunt het schema ook in Excel maken. Een voorbeeld van een klusjeslijst in Excel is bijgevoegd bij dit artikel. Maak voor elk kind in het rooster een apart schema. Zet de taken in de kolommen. 
 6. Schrijf de taken aan de bovenkant van elke kolom en de dagen van de week in de rijen. Zo kun je in één oogopslag zien of een kind zijn of haar taken heeft afgerond.
 7. Voeg foto’s toe van de klusjes voor de jongere kinderen die nog niet kunnen lezen. Dit stelt hen in staat om hun verantwoordelijkheid te nemen zonder dat ze een beroep op een volwassene of ouder kind hoeven te doen.
 8. Hang het rooster op een goed zichtbare plaats. Houd beloningsstickers en markers in de buurt zodat de kinderen zelf kunnen noteren welke taken afgerond zijn. 

Bijlage: Kinder klusjes lijst.xlsx

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
 • checklist.jpg
4 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 05-08-2011
Hits: 29939
Categorie: 
Checklists
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
kind laten helpen, huishoudelijke taken, klusjes voor kind, taken, huishoudschema