Volg ons via
 
 

Kledingkast opruimen en organiseren

Kledingkast opruimen | Stappenplan voor het schoonmaken, opruimen, sorteren, organiseren, inrichten en opbergen van je kledingkast.

Sta je elke ochtend voor je kast te zoeken naar dat ene shirt dat je nodig hebt, maar kun je het nergens vinden? Dikke kans dat je keldingkast behoorlijk chaotisch is. Wat je nodig hebt is een systeem! Plan een dag vrij voor het uitmesten, opruimen, organiseren en inrichten van je kledingkast en ga als volgt te werk.

Alles eruit 

Neem alle kleding en andere zaken uit je kast. Dit kan even duren!

Schoonmaken 

Reinig de binnenkant van de kast met een vochtige doek met allesreiniger. Zuig of veeg de vloer en veeg alle spinnenwebben weg. 

Weggooien 

Bereid je voor om dingen weg te doen. Hoewel een goed organisatorisch systeem de kastruimte kan vergroten, is het vaker wel dan niet het probleem dat er te veel items in een te kleine ruimte zijn opgeborgen. 

Bepaal welke kleren je wilt weggeven of verkopen via Marktplaats of een inbrengwinkel. Weg met kleren die niet passen, kleren die je nooit draagt, en kleding die nergens bij past. Als een bepaald kledingstuk emotionele waarde voor je heeft (bijvoorbeeld die door oma gebreide kriebeltrui), maar je draagt het niet maak er dan een foto van en plaats het bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deur. Doe het kledingstuk daarna weg. 

Seizoensgebonden kleding 

Berg al je kleding die niet bij het huidige seizoen past ergens anders op, bijvoorbeeld in een plastic opbergbox onder je bed. Zo spaar je ruimte uit in je kledingkast en hoef je niet elke dag eerst je winterjas aan de kant te schuiven om een leuk zomerjurkje tevoorschijn te toveren. 

Als je niet over andere opbergruimte beschikt, berg dan de winterkleding aan één zijde van de kast op en de zomerkleding aan de andere zijde. Zo houd je in elk geval overzicht in je kast. 

Organiseren en opbergen 

Organiseer al je kleding die binnen het seizoen gedragen kunnen worden en plaats het terug in de kast. Sorteer het op de manier die jij het meest handig vindt. 

Setjes kleding bij elkaar of kledingtype bij elkaar, dus een stapel met jeans, een stapel met basis shirts, een stapel met warme truien, een stapel met shirts, de rokken bij elkaar, nette broeken bij elkaar, etcetera. Doe wat voor jou werkt. 

Gebruik kleerhangers 

Doe de meeste kleding op hangers. Kleerhangers zorgen ervoor dat je kleding kreukvrij blijft in de kast. Gebruik geen kleerhangers voor : los breiwerk, sweaters, of kleding die zijn vorm zal verliezen na verloop van tijd op een hanger. Vouw deze kleding op en leg het op een plank of in een lade. 

Doorlopend project 

Als je de kast eenmaal gereorganiseerd hebt, zit het werk er nog niet op. Het is een doorlopend project. Berg je kleding na het strijken en vouwen altijd volgens dezelfde werkwijze op. Neem de tijd om kleding te verwisselen als de seizoenen wisselen. Neem één keer per jaar de tijd om de kast grondig uit te mesten en schoon te maken.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Lous54 (Gast)
Geplaatst op 19-09-2012 om 15:26

Fijne tips, maar nu las ik ook ergens dat je bv je winterkleding tijdelijk in vacuumzakken kunt opbergen na wassen en strijken. Weet iemand of t dan na de 'winterslaap' gekreukt uit die vacuumzak komt? Of is de achterliggende gedachte dat als 't gekreukt in zo'n zak gaat dat 't daarna helemaal niet meer te ontkreuken is.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 01-11-2011
Hits: 13579
Categorie: 
Handig, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
kledingkast organiseren, kledingskast opruimen, kleren opruimen, schoonmaken kledingkast, opruimen kleding, sorteren kleding, opbergen kleding, kleding verkopen, kledingkast inrichten
Gerelateerde artikelen