Volg ons via
 
 

Koud brrrrrr......

Bij vorst moeten mediterrane planten zeker worden ingepakt. Anders overleven ze de kou niet.

Het is nog niet zover, maar ik bereid me er vast op voor: het wordt koud! “Horrorwinter”, zeggen ze in het weerbericht. Op 2 kilometer hoogte wordt het -20°C en dan is het op de grond 15 graden onder nul. Zeggen ze. 

En op de Waddeneilanden gaan decimeters sneeuw vallen. Dat is trouwens best even leuk. Sneeuwvlokken in het licht van de straatlantaarn. Romantisch. Ik kan er uren naar kijken. “Lantaarnpaalstaren” noemt Heks dat. En ik weet precies wat ze bedoelt.


Maar mijn arme tuin. 
Die heeft daar helemaal geen zin in. En daarom heb ik hem hier en daar ingepakt.
Bij de Welkoop heb ik jutematten gekocht en bio-vuilniszakken. Die zijn daar speciaal voor bedoeld. De jutematten heb ik over de wortels van mijn fijngevoelige planten gespannen. Touwtje om de stam en pin in de grond. En de kruin van de olijf heb ik een warm bio-jasje gegeven. De Toscaanse klimjasmijn is lastiger in te pakken. Die moet het doen met een warme voetendeken en een jasje om de lage takken. De rest zal het jammer genoeg koud krijgen. Alle zonminnende planten in potten moeten natuurlijk ook gered worden. 
Ik heb wel een garage, maar daar vriest het even hard als buiten. Daarom heb ik plaats gemaakt in de bijkeuken. De bougainville is wel helemaal kaal, maar ik weet uit ervaring dat hij straks weer uitloopt en ook weer gaat bloeien. Eigenlijk best een makkelijke plant. Hij kan alleen niet tegen kou (net zoals ik). En de oleander, daar ben ik zuinig op. Tot de grond toe afgeknipt maar hij heeft niet opgegeven en is alweer flink gegroeid. Ik hoop dat hij volgend jaar weer bloeit.
De cyclaampjes kunnen best wat hebben, maar geen min 15. Vooruit, die mogen ook naar binnen. Zelfs al kosten nieuwe maar 2 euro 95 en zien ze er nu niet uit.
Oh ja. Vergeet ik bijna de rozemarijn. Dat is een flinke struik in een grote pot. Die heb ik strak tegen de huismuur gezet, op het westen. Uit de koude noordoostenwind dus. Warme deken over zijn voeten. Klaar. 

Nu maar hopen dat het allemaal helpt. Ik heb wel zo mijn twijfels, maar als ik niks doe, gaat het net als vorig jaar. Dan beginnen ze allemaal al met een flinke achterstand. Of nog erger, dan heb ik ze al bijna uitgespit als ik ineens een fris groen blaadje boven de grond uit zie komen. Ah gossie… Dan ben ik zo trots op de vechtlust van die plant, dan mag hij blijven. Maar veel heb je er dan niet aan dat jaar. 
Daarom pak ik dus nu alles in.
Over een paar maanden vertel ik wel of het heeft geholpen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
8 reactie(s)
Joke
Geplaatst op 05-02-2012 om 21:53

Ik heb een fotootje ingevoegd van de ingepakte Toscaanse jasmijn. Die zal nu wel blij zijn...

Maria1000
Geplaatst op 02-02-2012 om 23:35

Leuk verhaal! Ik hoop dat mijn stamrozen het overleven. Ik heb ze wel netjes ingepakt, maar toch.

K'tje
Geplaatst op 31-01-2012 om 22:36

Mijn Aghapanthus overwintert ook altijd in een kleine aanbouw achter het huis, in onze garage vriest het ook.

Anja1966
Geplaatst op 30-01-2012 om 15:02

Ik wil nu eigenlijk ook een matje over mijn voeten en een bio-jasje over mijn kruin. En dan eigenlijk slapen tot de lente er is...

Lucky
Geplaatst op 29-01-2012 om 22:21

Lantaarnpaalstaren, dat houden we er in! Heerlijk inderdaad.

Al kan Joke de kou wel heel goed overbrengen, ik verlang ook naar een dekentje....bbrrr.

Hopelijk gaat je goede zorg zijn vruchten af werpen!

virgo
Geplaatst op 29-01-2012 om 21:03

Als ik dit lees verstijf ik al.

 

Heks
Geplaatst op 29-01-2012 om 20:38

heerlijk lantaarnpaalstaren, zo gezellig.


Miriam
Geplaatst op 29-01-2012 om 19:51

Ik krijg het al koud als ik deze blog lees, Joke. Ergens hoop ik dat iemand zich heel erg vergist in de weersvoorspelling. 

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 29-01-2012
Hits: 5219
Categorie: 
Tuinieren, Tuinieren met Joke
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
vorst, bescherming, tuinieren, inpakken, jute, biozakken, potplanten