Volg ons via
 

Koud brrrrrr......

Bij vorst moeten mediterrane planten zeker worden ingepakt. Anders overleven ze de kou niet.

Het is nog niet zover, maar ik bereid me er vast op voor: het wordt koud! “Horrorwinter”, zeggen ze in het weerbericht. Op 2 kilometer hoogte wordt het -20°C en dan is het op de grond 15 graden onder nul. Zeggen ze. 

En op de Waddeneilanden gaan decimeters sneeuw vallen. Dat is trouwens best even leuk. Sneeuwvlokken in het licht van de straatlantaarn. Romantisch. Ik kan er uren naar kijken. “Lantaarnpaalstaren” noemt Heks dat. En ik weet precies wat ze bedoelt.


Maar mijn arme tuin. 
Die heeft daar helemaal geen zin in. En daarom heb ik hem hier en daar ingepakt.
Bij de Welkoop heb ik jutematten gekocht en bio-vuilniszakken. Die zijn daar speciaal voor bedoeld. De jutematten heb ik over de wortels van mijn fijngevoelige planten gespannen. Touwtje om de stam en pin in de grond. En de kruin van de olijf heb ik een warm bio-jasje gegeven. De Toscaanse klimjasmijn is lastiger in te pakken. Die moet het doen met een warme voetendeken en een jasje om de lage takken. De rest zal het jammer genoeg koud krijgen. Alle zonminnende planten in potten moeten natuurlijk ook gered worden. 
Ik heb wel een garage, maar daar vriest het even hard als buiten. Daarom heb ik plaats gemaakt in de bijkeuken. De bougainville is wel helemaal kaal, maar ik weet uit ervaring dat hij straks weer uitloopt en ook weer gaat bloeien. Eigenlijk best een makkelijke plant. Hij kan alleen niet tegen kou (net zoals ik). En de oleander, daar ben ik zuinig op. Tot de grond toe afgeknipt maar hij heeft niet opgegeven en is alweer flink gegroeid. Ik hoop dat hij volgend jaar weer bloeit.
De cyclaampjes kunnen best wat hebben, maar geen min 15. Vooruit, die mogen ook naar binnen. Zelfs al kosten nieuwe maar 2 euro 95 en zien ze er nu niet uit.
Oh ja. Vergeet ik bijna de rozemarijn. Dat is een flinke struik in een grote pot. Die heb ik strak tegen de huismuur gezet, op het westen. Uit de koude noordoostenwind dus. Warme deken over zijn voeten. Klaar. 

Nu maar hopen dat het allemaal helpt. Ik heb wel zo mijn twijfels, maar als ik niks doe, gaat het net als vorig jaar. Dan beginnen ze allemaal al met een flinke achterstand. Of nog erger, dan heb ik ze al bijna uitgespit als ik ineens een fris groen blaadje boven de grond uit zie komen. Ah gossie… Dan ben ik zo trots op de vechtlust van die plant, dan mag hij blijven. Maar veel heb je er dan niet aan dat jaar. 
Daarom pak ik dus nu alles in.
Over een paar maanden vertel ik wel of het heeft geholpen.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

8 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-01-2012
Hits: 6202
Categorie: 
Tuinieren, Tuinieren met Joke
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
vorst, bescherming, tuinieren, inpakken, jute, biozakken, potplanten